• Kad eļļiniece un montāžas putas vairs nešķiet vilinošas

    Gribu dzīvot zaļāk
    Kristīne Sēnele
    11. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dabiski iekštelpu apdares materiāli ir labs variants, taču izvēle būs krietni mazāka, būs jābruņojas ar pacietību un dažkārt jāiemācās krāsot no jauna. Skaidrojam, kā noorientēties dabiskākās alternatīvās apdares materiālu klāstā.

    Konsultē Edgars Raitums, Raituma krāsu darbnīcas vadītājs, un Gatis Almanis, veco ēku atjaunotājs.

    Iedrošinājumam – lēmums lauku mājā ievērot principu «mazāk bīstamo ķimikāliju» ir uzteicams. Dabiski apdares materiāli ēkai, īpaši, vecai un ar noslieci uz mitrumu (to, protams, apdare neatrisinās), nāks par labu.

    Jo, no vienas puses, tie virsmas pasargās (ja ir tāda nepieciešamība) no dažādām iedarbībām vai izdaiļos tās saskaņā ar saimnieka vēlmēm, bet, no otras puses, ļaus sienām, griestiem un grīdai elpot daudz labāk nekā vinila tapetes, iekaramie griesti un citi mūsdienu ķīmiskās rūpniecības lolojumi.

    Tāpat dabiskie materiāli nedēļām nepiesmirdinās telpu ar slikto elpu – gaistošu kaitīgu vielu kokteili.

    Daudzkārt iekštelpu darbos vispār var palikt pie nulles programmas – mūri vai koku ne ar ko neapstrādāt. Jā, sākumā tam būs savi mīnusi, kas pie ūdeni, taukus vai netīrumus atgrūdošām virsmām pieradušam cilvēkam var nojaukt ierasto komfortu.

    Taču, cik daudz līdzekļu, darba un laika tiks ietaupīts, vienkārši atstājot, piemēram, neapstrādātas grīdas! Un tas nav tikai ekonomiski, tas ir arī estētiski.

    Vairāk pacietības un izpētes

    Nosliecoties par labu dabiskiem apdares materiāliem, vajadzēs aizmirst par visiem tiem ātržūšanas, vieglklāšanas un tamlīdzīgiem trikiem, kas tik ļoti valdzina parastajos ķīmijas izstrādājumos.

    Protams, lai tiktu pie rezultāta, nav vajadzīgs mēnesis, bet pacietības muskuļi (laika un pielikto pūļu izteiksmē) būs jāuzaudzē. Jāļauj dabiskajiem materiāliem dabisku procesu rezultātā iegūt vēlamo risinājumu, jāiemācās kāda jauna darba prasme.

    Ja priekšroku dod gataviem dabiskiem produktiem, tad jārēķinās, ka tie nebūs lēti. Turklāt pie mums piedāvājums ir gauži ierobežots. Piemēram, Vācijā vai Nīderlandē ir pat šādu materiālu lielveikali (dzirdēts, ka tajos atšķirībā no ierindas bodēm, kur nāsīs iesitas plastmasas smaka, jauki smaržo pēc lineļļas), bet mums ir lielākoties tikai atsevišķi individuālie tirgotāji.

    Bet, kad piedāvājums mazs, cenas vēl augstākas un produktu iegāde samērā apgrūtināta.

    Vēl viena ķimikāliju karote medus podā – atrast iepakojumus ar produktiem, kas sakās esam dabiski vai uz dabisku izejvielu bāzes, it kā var arī ikdienišķā remontpreču lielpārdotavā.

    Tomēr, kad ieskaties šo produktu pavadošajā dokumentācijā – ilūzija par dabiskumu izzūd. Sastāvdaļu sarakstā ir gan organiskie šķīdinātāji, gan konservanti, gan citas piedevas. Cilvēkam bez īpašām priekšzināšanām ar grūtībām izdosies šos uzlabotos dabiskos produktus atšifrēt.

    Un vēl mēdz būt arī vienkārši sliktas kvalitātes dabiskas lietas. Arī te iesācējam būs grūti tikt skaidrībā. Ieteikumi – ievākt atsauksmes sociālajos tīklos un papētīt produktu tehnisko dokumentāciju.

    Vērts zināt!

    Būvķīmijai, ja tajā noteiktos daudzumos ir bīstamas vielas, jābūt drošības datu lapai (DDL). Tas ir dokuments, kas vairāk paredzēts profesionāliem lietotājiem, lai tie zina, kā droši ar produktu apieties.

    Taču, aplūkojot 3. punktu, var uzzināt arī šo to par sastāvu, proti, bīstamām sastāvdaļām. Protams, ķīmiskie nosaukumi un dažādi apzīmējumi maz ko izteiks, bet vienmēr var iegūglēt.

    Godprātīgi tirgotāji/ražotāji šādas lapas ievieto savās mājaslapās.

    Ekosertificēts nenozīmē, ka produkts ir dabisks. Pie mums nopērkamas dažādas remontpreces, t. sk. iekšdarbu krāsas, piemēram, ar ziemeļvalstu, Eiropas Savienības vai Vācijas ekosertifikātu.

    Tomēr tās ir parastas krāsas. Jā, tajās ir mazāk kaitīgu vielu. Jā, tām ir zaļāks produkta dzīves cikls. Bet šie sertifikāti nav apliecinājums produkta dabiskumam.

    Jo populārākas dabiskas lietas, jo vairāk pieņemas spēkā zaļmaldināšana (greenwashing – no angļu val.). Der ielāgot, ka zaļas krāsas iepakojums un uz tā uzdrukāti dabas motīvi neliecina par produkta dabiskumu. Arī eko var izrādīties tikai ekonomisks.

    Bet dabisks patiesībā nozīmē tikai to, ka produktā ir noteikti procenti, piemēram, linsēklu eļļas.

    Bīstamības simboli (kodīgs, bīstams videi, kaitē veselībai) var būt arī uz dabiskiem materiāliem, piemēram, terpentīna. Ar šādiem produktiem jārīkojas atbilstoši instrukcijai, jālieto aizsarglīdzekļi, pareizi jāutilizē.

    Darbam ar lineļļas produktiem ir jāpiešaujas. Te nesanāks ar otu ātri pārbraukt, un gatavs. Šie produkti lēnāk žūst, iesūcas kokā, tāpēc jāseko, vai neparādās plankumi, vai kaut kur nav pārāk daudz ticis – tas jānoņem.

    Tāpat jāievēro tas, ka lupatas, sūkļus, otas, ar kuriem klāti lineļļas produkti, pēc darba obligāti jātur ūdenī, citādi tie var pašaizdegties.

    Ja padomā ir vēsturiski mazvērtīgu mēbeļu atjaunināšana (ne restaurācija), parasti izmanto lineļļas pernicu vai vasku. Protams, ja šķiet, ka mēbele prasās pēc biezākas kārtas, var izmantot arī lineļļas krāsu.

    Lai aizdarītu dažādas šķirbas grīdā, pie logiem, koka apdarē, arī var izmantot dabiskus materiālus, piemēram, lina pakulas, kaņepju spaļus, lina auklas (pieejami dažādi biezumi) un nemazgātu (obligāts noteikums, lai pasargātu no kodēm) aitas vilnu. Materiālu iestrādāšanai spraugās izmanto koka ķīlīti vai metāla špakteļlāpstiņu. 

    Lineļļas svīta un pārējie

    LINEĻĻAS PERNICA

    Dabisko alternatīvu apskats, šķiet, jāsāk ar linsēklu eļļu. Lai tā būtu piemērotāka apdares darbiem, to pēc aukstās izspiešanas oksidē jeb uzkarsē noteiktā temperatūrā, iegūstot lineļļas pernicu. Pernicu var izmantot, piemēram, mēbeļu, koka griestu apstrādē. To izmanto arī kā grunti dažādām virsmām.

    Pērkot lineļļu, uz iepakojuma var izlasīt, kā tā iegūta. Siltais spiedums ir netīrāks, tumšāks – tas ietekmēs ieeļļotās virsmas krāsu. Principā jārēķinās, ka lineļļa koksni padarīs dzeltenīgāku. Tīra pernica īsti nederēs grīdām, kurām liela noslodze. Tam piemērotāka būs jau uz pernicas bāzes veidota speciāla grīdas eļļa, kurā papildus ir tādas dabiskas piedevas kā vasks, kolofonijs u. c.

    LINEĻĻAS LAZŪRA un KRĀSA

    Lineļļas pernica ar nelielu pigmentu (minerālo vai no metāliem sintezēto) piedevu veido jaunu produktu – lineļļas lazūru. Tā virsmai tikai piešķir toni. Izmantojama koka sienām, griestiem, mēbelēm.

    Savukārt lineļļas krāsa, kurā arī ir pernica, pigmenti un nedaudz citu piedevu, sniedz to pašu rezultātu, ko ierastās veikala krāsas. Abiem šiem produktiem ir pieejami vairāki desmiti toņu. 

    CIETĀ VASKA EĻĻA

    Ja koka virsmai, kuru plānots apstrādāt, ir nepieciešama augsta nodiluma un arī mitrumizturība (trepes, grīdas), piemērota būs cietā vaska eļļa jeb cieteļļa. Tā būs krietni dārgāka nekā parastā eļļa, jo satur dažādas dabiskas piedevas, piemēram, vaskus, sveķus, kas padara to daudz noturīgāku. Tā samērā ātri žūst un ir ļoti ekonomiski lietojama – atkarībā no koksnes porainības tikai ap 40 ml uz kvadrātmetru.

    KAĻĶA KRĀSA

    Turpinot par krāsošanu, dabiska alternatīva ir arī kaļķa krāsa. Tā derēs apmetuma krāsošanai; ļaus sienām elpot atšķirībā no parastajām krāsām, kas veido plēvīti uz krāsojamās virsmas, un vienlaikus ar savām maigi antiseptiskajām īpašībām palīdzēs, ja telpās bijis pelējums. 

    ŠELLAKA

    Saistībā ar mēbeļu restaurāciju ir dzirdēts arī tāds produkts kā šellaka (dzīvnieku izcelsmes sveķi). Tā meklējama tikai specializētos veikalos, turklāt darbs ar to nav vienkāršs.

    Izgatavo pats

    Ja ir apņēmība nepirkt gatavu, bet pašam meistarot un ir izzināšanas dziņa, daudz dabisku apdares lietu var izgatavot pats no pavisam lētām izejvielām. Piemēram, labai sienu krāsai tik vien būs vajadzīgs kā vājpiens, krīts, kaulu līme. Ja tam vēl piejaukta linsēklu eļļa, sanāk pat emulsijas krāsa.

    Arī koka tepi pats var pagatavot, ņemot krītu un lineļļu. Sajauc un mīca, līdz iegūst plastisku masu. Bišu vasku, uz pusi atjaucot ar lineļļu un pievienojot nedaudz (10–15%) terpentīna, var iegūt koka un apmetuma vaskojamo. Ja receptes nav internetā, tās noteikti ir bibliotēkā.

    Pārbaudīta kvalitāte!

    Kvalitatīvus dabiskos materiālus iesakām meklēt šajos veikalos.

    • Kreidezeit-riga.lv. Vācijā ražoto dabisko apdares materiālu rūpnīcas Kreidezeit produkcija: sienas krāsas (kaļķu, līmes un māla), apmetumi sienām (kaļķu, māla, gludu un mitrumau atgrūdošu virsmu veidošanai), krāsas kokam (caurspīdīgas, ar pigmentiem un sedzošas). Visi šie apdares materiāli ir tonējami ar dabiskajām krāsu piedevām (pigmentiem), kas iegūtas no zemes iežiem.
    • Kaim.lv. Vācijas ražotāju Aglaia un Beeck produkcija. Piedāvājumā minerālās krāsas un apdares materiāli, kaļķa apmetums, kaļķa pasta, kaļķa špaktele, marmorkaļķa krāsa, dabiskās krāsas, lazūras, vaski, standeļļas, cieteļļas un tīka eļļa kokam.
    • Raitums.lv. Latvijā izgatavoti kvalitatīvi lineļļas produkti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē