• Kā veiksmīgi iznīdēt nezāles?

    Māja un Dārzs
    Zanda Lielbārde
    19. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pa kādai nezālei noteikti gadās arī čaklas saimnieces dārzā. Bet ko darīt, ja ik gadu jāmetas sīvā cīņā, turklāt – gandrīz bez rezultātiem? Kā uzvarēt deviņas populārākās mūsu dārzu draiskules? Konsultē Anitra Lestlande, VAAD Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja

    Ņem vērā!

    Daudzgadīgās nezāles prātīgāk būtu iznīdēt vēl pirms stādījumu ierīkošanas. Tas noteikti attiecas uz vietām, kur plānots stādīt daudzgadīgus augus. Ir trīs metodes:

    1. izrakt un ar rokām izlasīt nezāļu saknes;
    2. pārklāt nezāļaino zemes gabalu ar melnu plēvi un atstāt to uz pāris gadiem;
    3. apstrādāt augsni ar herbicīdiem.

     

    Izvēlies piemērotāko!

    • No dārza kopšanas tehnoloģijas ir atkarīgs tas, kādas nezāles iemājo tavā dārzā. Svarīgi, cik bieži un kā rušinies pa dobēm un vai mēslošanai izmanto kūtsmēslus, kas ienes dārzā daudz nezāļu sēklu.
    • Centies izvairīties no ķīmijas izmantošanas piemājas dārzā. Pašu audzētajam – saknēm, dārzeņiem un ogām – taču jābūt tīram un veselīgam!

    Kosa

    Šīs nezāles saknes stiepjas zemē pat vairāku metru dziļumā.

    Pastāv mīts, ka daudzgadīgā kosa mīt tikai skābā augsnē, tātad – augsni vajag kaļķot. Taču gluži tā tas nav. Kosa aug arī sārmainā un neitrālā augsnē, ja vien tā ir mitra un sablīvēta.

    Ko darīt?

    Ja vietā, kur kosa aug, ir pastāvīgs mitrums, jādomā par augsnes drenāžu vai grāvja izrakšanu liekā mitruma novadīšanai. Zeme jāirdina, taču nepietiks ar augsnes uzrakšanu vienas lāpstas dziļumā. Ja augsne ir mālaina, to vajag ielabot ar kūdru un/vai granti vismaz divu lāpstu dziļumā. Ķīmiskie ierobežošanas līdzekļi pret kosu nav pieejami.

    Gārsa

    Gārsa ir daudzgadīgā nezāle un tai patīk, ja to neaiztiek. Gārsa labprāt ieaug krūmos, ziemciešu dobēs un citviet, kur aug daudzgadīgi stādījumi.

    Ko darīt?

    Nedrīkst ļaut tai uzziedēt un nogatavināt sēklas! Ja pacietības pietiek, gārsu var uzvarēt, regulāri rušinot un izlasot saknes. Herbicīdi galā netiks, vien uz laiku nedaudz samazinās gārsas augšanu. Ideāla metode cīņā ar gārsu un arī citām daudzgadīgajām nezālēm: uz diviem gadiem pārklāt augsni ar melno plēvi. Lai lietderīgi izmantotu platību, plēvē var izveidot caurumus un iestādīt ķirbjus.

    Vārpta

    Vārpata ir daudzgadīgā nezāle ar pamatīgu sakņu sistēmu, un tā mīl ieaugt starp krūmiem, daudzgadīgajām puķēm, ilggadīgu dekoratīvo krāšņumaugu stādījumiem.

    Ko darīt?

    Vārpata regulāri jāravē: līdzko tā izdzen asnus, jānoplēš zaļās lapas, kas baro auga saknes – ja lapu nebūs, saknes ar laiku novārdzināsies. Cīņai ar vārpatu un arī citām nezālēm var izmantot arī mizu mulču, kas jāuzklāj vismaz 7 cm biezā slānī – vispirms 5 cm smalkās frakcijas mulču, tad – 2 cm dekoratīvo rupjās frakcijas mulču.

    Var izmantot arī vispārējās iedarbības herbicīdu, kas satur darbīgo vielu glifosātu. Tas gan jāizmanto pirms stādījumu ierīkošanas, jo šis herbicīds iznīdē visus augus, nešķirojot – nezāle vai kultūraugs.

    Usne

    Tā ir daudzgadīga nezāle ar kuplu lapu rozeti un garu sakni. Usne var augt jebkur.

    Ko darīt?

    Noraujot tikai lapu rozeti, pie usnes sakņu kakla paliek snaudošie pumpuri, no kuriem tā var ataugt, tāpēc usnes sakne ar asu priekšmetu jāpārdur vismaz 5–10 cm dziļumā. Izduršana usni novājinās, un ar laiku tā iznīks. Taču, ja kādā dārza stūrī usnes nav iznīcinātas un tām ir izveidojušās sēklas, cīņa būs nebeidzama. Herbicīds ar glifosātu pēc vienas reizes izmantošanas usnes pilnībā neiznīcina, nepieciešama atkārtota apstrāde.

    Pienene

    Ar daudzgadīgo pieneni ir grūti tikt galā tādēļ, ka sēklām ir lidpūkas un tās spēj aizlidot ļoti tālu. Ja kopta dārza tuvumā ir pļavas vai zālāji, kuros pienenēm ļauj noziedēt, sēklas būs klāt kā likts.

    Ko darīt?

    Pienenēm ir mietsakne, ko var labi iznīdēt ar izduršanu. Galvenais: sakne jāizdur dažus centimetrus zem augsnes. No palikušās saknes pienene neataug un arī uz sāniem dzinumus nedod. Pienenes mēģināt iznīdēt ar herbicīdiem nav prātīgi.

    Balanda

    Balanda ir viengadīga nezāle, kas parādās uzrušinātās platībās un gandrīz vienmēr tur, kur augsnē iestrādāti kūtsmēsli. Augs ir ārkārtīgi ražīgs, tāpēc nevajadzētu ļaut tam nogatavināt sēklas. Ieraktas dziļāk zemē, sēklas var gulēt un gaidīt labvēlīgus apstākļus pat desmitiem gadu.

    Ko darīt?

    Balanda ir viegli ravējama – izraujas ar visu sakni –, tādēļ nav vērts meklēt kādu labāku metodi.Turklāt, kad balanda vēl nav pāraugusi, tā ir ļoti garda salātos. Izmantot ķīmiju balandas iznīcināšani nevajag, jo tā aug galvenokārt tur, kur viengadīgie kultūraugi, tostarp – dārzeņi.

    Virza

    Virza ir viengadīga nezāle, kam patīk labas, treknas augsnes, tādēļ visbiežāk virza sastopama siltumnīcās, kur augsne ir gadu no gada uzlabota līdz teju vai substrāta līmenim. Secinājums – zināmā mērā šī nezāle ir augsnes kvalitātes rādītājs.

    Ko darīt?

    Ravēt un nekādā ziņā neļaut virzai nogatavināt sēklas, jo to ir ļoti, ļoti daudz.

    Sīkziedu sīkgalvīte

    Tā dārzos parādās vasaras vidū, kad augi ir jau krietni paaugušies. Sīkgalvīte jāravē, kamēr tā vēl ir maza. Ja to neizdara, labā, bagātīgā augsnē sīkgalvītei veidojas pamatīgs sakņu kamols, un tad, to ravējot, līdzi izraujas arī kultūraugi.

    Ko darīt?

    Tiklīdz sīkziedu sīkgalvīte parādās, jācenšas to izravēt. Labvēlīgos apstākļos nezāle aug ļoti strauji – viens brīdis, un tā jau ir līdz ceļiem. Nezālei nekādā ziņā nedrīkst ļaut uzziedēt un izveidot sēklas. Herbicīdus tās iznīcināšanai izmantot nevajadzētu.

    PARASTĀ GAIĻSĀRE

    Šī ir vēl viena vasaras vidus nezāle, kas cenšas iekarot vietu starp izplatītākajām nezālēm. Gaiļsāre izplatās ar sēklām. Ja to laikus neizravē, nezāle sacero un veido pamatīgu bārkšsakņu sistēmu. Tad to izravēt kļūst grūtāk, jo kuplā lapu rozete mēdz notrūkt pie sakņu kakla, no kura snaudošajiem pumpuriem tā veiksmīgi ataug.

    Ko darīt?

    Sākt ravēt, kad parādās pirmie dīgsti, neļaut uzziedēt un nogatavināt sēklas, kuru vienam augam var būt pat līdz sešiem tūkstošiem.

    Ko iesākt ar izravētām nezālēm?

    • Kompostēt. Nezāles var kompostēt, bet vēlams bez nobriedušām sēklām. Jākopostē būtu pareizi – kastē –, lai veidojas augsta temperatūra un var aiziet bojā arī nezāļu sēklas. Divas reizes gadā kasti vajadzētu pārrakt, nodrošinot labvēlīgus apstākļus mikroorganismiem, kas visu kastes saturu pārveido kompostā.
    • Sadedzināt. Daudzgadīgo nezāļu saknes drošāk sadedzināt, nevis kompostēt.
    • Aprakt. Viengadīgās nezāles, kas nav noziedējušas, var ierakt zemē starp dobēm – arī tas būs mini komposts. Bet daudzgadīgajām nezālēm šī metode nederēs, jo tās attīstās ne tikai no sēklām, bet arī no saknēm.

    Aktuālais jautājums

    Vai Roundup gels ir brīnumlīdzeklis?

    Roundup gels ir lietošanai gatavs produkts ar aplikatoru, kuru var uzsmērēt uz nezāles lapām (līdzīgi kā dezodoranta rullīti) – šķidrums caur lapām nokļūst auga saknē un to iznīcina. Gelu atļauts izmantot atsevišķu nezāļu iznīcināšanai, taču ne ēdamo kultūraugu platībās. Tas noderēs puķu dobē, arī nezāļu apstrādei starp celiņa betona plāksnēm. Jāņem vērā, ka Roundup gels tomēr nav panaceja, kas atrisinās visas nezāļu radītās problēmas, turklāt apstrādāt nezāles vienlaidu platībā ar šo līdzekli būs dārgi un laikietilpīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē