• Kā uzveikt rūsu vannasistabā?

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    16. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Rūsas pēdas no pārāk dzelžaina ūdens paliek visur – izlietnē, podā, uz dušas, krāna, flīzēm… Kā ar to vislabāk cīnīties?

    Ja veidojas rūsas pēdas, visprātīgākais, protams, būtu atrast cēloni un to novērst. Visbiežāk vainojams ūdens – šī problēma raksturīga, piemēram, privātmājās purvainos rajonos, kur izmanto ūdeni no dziļurbuma. Pilsētās par ūdens kvalitāti rūpējas centralizētais ūdens apgādes pakalpojumu sniedzējs, kas ūdeni no nevajadzīgiem piemaisījumiem jau attīrījis. 

    Ja rūsas pēdas vannasistabā redzamas arī mājokļos, kur ir centralizēta ūdensapgāde, pie vainas, visticamāk, ir veca un sarūsējusi cauruļu sistēma. Ja vaina nav caurulēs, tad gan var palīdzēt filtrs, kas atdzelžo ūdeni. 

     

    Bieži šķiet, ka profesionālie uzkopšanas līdzekļi ir efektīvāki, taču apzīmējums profesionāls līdzeklis nebūt negarantē, ka tie rūsas noņemšanai būs labāki. Gan profesionālajiem, gan parastajiem ķīmiskajiem līdzekļiem pievienota virsmas aktīvā viela un skābe (fosforskābe, skābeņskābe vai cita), kas iedarbojas uz cietā ūdens un dzelzs jonu veidotajām nogulsnēm. Kurš no profesionāliem vai parastajiem ķīmiskajiem līdzekļiem būs iedarbīgāks, var uzzināt, izlasot līdzekļa sastāvu uz iepakojuma, – jo skābju un virsmaktīvo vielu koncentrācija lielāka, jo spēcīgāks un efektīvāks arī tīrīšanas līdzeklis.

    Labs tīrīšanas līdzeklis dažādām virsmām ir melamīna sūklis, kura sastāvā ir melamīna sveķi. Samitrināts sūklis darbojas kā dzēšgumija – viegli un ātri var notīrīt ne tikai rūsu no vannām un izlietnēm, bet arī taukus no virtuves virsmām un švīkas, ko bērni ar flomāsteru savilkuši uz sienām. Pārāk biezām netīrumu kārtām gan melamīna sūklis nederēs, tādēļ regulāri jārūpējas par tīrību mājās, lai vēlāk nevajadzētu berzt un lietot ķīmiju.»

    5 iedarbīgas zaļas metodes, ja negribi lietot ķīmiju:

    • Pret rūsu vari izmantot uz pusēm pārgrieztu un ar sāli apkaisītu kartupeli, jo tas satur skābeņskābi. Paturi uz rūsas plankuma 5–10 minūtes, pēc tam nomazgā. 
    • Etiķim piespied citrona sulu (1:1), atstāj uz rūsas plankuma 15–20 minūtes, paberz un nomazgā. Ja nepieciešams, šo procedūru atkārto. 
    • Coca-cola satur fosforskābi, tāpēc diezgan labi šķīdina rūsu. Uzlej uz rūsas plankuma, ļauj iedarboties 5–10 minūtes, ar sūklīti paberz un noskalo. 
    • Der arī soda un citrona sula, ko sajauc viendabīgā masā un ar sūkli izberz pa virsmu. Atstāj, lai kādu laiku tā iedarbojas. Šāds salikums darbosies gan kā balinošs, gan abrazīvs līdzeklis. 
    • Kečupu (tas satur etiķi, bet paši tomāti – skābeņskābi) paturi uz rūsas plankuma 5–10 minūtes, tad nomazgā. 
    Zini!
    Ja rūsas tīrīšanai izmanto smago artilēriju – ķīmiskos līdzekļus –, noteikti velc cimdus, citādi rokas un nagi kļūs raupji. Rokām kaitē arī dabiskie tīrīšanas līdzekļi (etiķis, citrons, sāls), jo tie pārmērīgi sausina ādu. 
    Uzmanīgi izlasi konkrētā līdzekļa lietošanas noteikumus – ir tādi, kas derēs visām virsmām, bet ir arī līdzekļi, kas der tikai kādām konkrētām virsmām, savukārt citi var sabojāt, piemēram, flīzes un metālu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē