• Kā uzbūvēt nojumi automašīnai?

    Dari pats
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bill Wilson, flickr.com/okchomeseller
    Eksperti norāda, ka nojumei jābūt lētai un ērtai ekspluatācijā. To var izmantot kā daļēji atklātu automašīnas novietni, telpu nelielai lauksaimniecības tehnikai. Nojume var kalpot arī kā malkas šķūnis vai, piemēram, kā vasaras darbnīca. Lūkosim, kā to paveikt pašu spēkiem.

    Jumts

    Pirmais un galvenais nojumes uzdevums, protams, ir pasargāt pārvietojamo tehniku (vai sagatavoto malku) no lietus un sniega. Šim nolūkam kalpo jumts, ko ieteicams veidot no pieejamiem materiāliem. No materiāla izvēles būs atkarīgs jumta slīpums: koka dēlīšu jumtam tas nedrīkstētu būt mazāks par 33 grādiem, viļņotā šīfera (bez azbesta) jumtam – ne mazāks par 17 grādiem, bet ruļļveida ruberoīda seguma jumtam – ne mazāks par 10 grādiem.

    Jumta augstumam jābūt minimālam, jo telpa virs uzglabājamās tehnikas, visticamāk, netiks izmantota. Lai gan iespējami arī izņēmumi, piemēram, nojumes jumtu izbūvē augstu un bēniņu stāva līmenī novieto lietaskokus vai žāvē koka izstrādājumus.

    Pamati

    Vieglai statņu nojumes kon­st­ruk­cijai pietiek ar nelieliem stabveida pamatiem, kas smilšainās gruntīs liekami tikai 50 cm dziļumā, mālainās gruntīs – tikpat dziļi, tikai uz smilšu vai grunts spilvena (pabēruma). Mālainā gruntī sprauga starp pamatiem un mālaino grunti jāaizber ar šķembām, keramzīta granulām vai rupju granti, lai vieglā nojumes konstrukcija neizcilātos.

    Šajā attēlā parādīta šķautņu un dēļu konstrukcijas nojume, kas piebūvēta pie ēkas sienas. Parādīts konstruktīvais mezgls, kā savienot nojumi ar mājas sienu un reizē izveidot ventilējamu jumta konstrukciju.  Izmēri attēlā ir nosacīti. Tie jāpielāgo atbilstoši jūsu nojumē uzglabājamās tehnikas gabarītiem.

    Sienas

    Visizdevīgākā nojumes sienu konstrukcija ir statņi. Statņus ar diagonālām saitēm un horizontālām joslām sastiprina stingrā sistēmā.Nojumes sienu uzdevums ir nodrošināt labu vēdināšanu, lai lietas, kas glabājas nojumē, piemēram, tehnika, neatrastos mitrā gaisā un malka pastāvīgi žūtu.

    Vislabāk to panākt ar sienu kon­strukcijām, kas veidotas no latām, starp kurām atstātas platas spraugas. Latu šķērsgriezums var būt 25 × 50 mm, bet spraugas starp tām – 40 mm platas. Latojums ir izdevīgāks par apšuvumu, kas veidots no dēļiem, jo nepieciešams mazāk materiāla, tas ir izskatīgāks, turklāt latas var izzāģēt arī no nomaļiem.

    Savienojums ar ēku

    Tieša saskare ar māju, pie kuras būvē nojumi, būs tikai koka sijai, kas savienos nojumes statņus un ēkas sienu.

    Atceries! Šķautņu un dēļu konstrukcijas var savienot tikai ar naglām, bet kāršu konstrukcijā savienojumos jālieto bultskrūves un iecirtumi.

    Apstrāde ugunsdrošībai

    Bīstamākie materiāli, kas glabāsies nojumē, iespējams, būs tehnikas degviela un smērvielas, tāpēc nojumes koka sienas vajadzētu apstrādāt ar profilaktisko antipirēna aizsargsastāvu, piemēram, INWOOD FIRE.

    Kādus materiālus izmantot?

    Nojumes statņiem var izmantot arī apaļkokus. Piemēram, 50 × 100 mm šķērsgriezuma šķautņu statņa vietā var ņemt kārti, kuras diametrs ir 100 mm, bet 100 × 100 mm šķērsgriezuma statņa vietā kārti, kuras diametrs ir 120 mm. Arī siju un spāru konstrukcijā 50 × 100 mm statņa vietā var ņemt kārti, kuras diametrs ir 100 mm, bet 100 × 150 mm statņa vietā – kārti, kuras diametrs ir 160 mm.  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē