• Kā tīrīt dažādu veidu žalūzijas?

    Mājas darbi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Un ko darīt, ja uz tām parādījies neglīts traips? Konsultē Edgars Kiršteins, žalūziju salona Thomson Solutions tirdzniecības vadītājs, un Gatis Ieleja, ķīmiskās tīrītavas Tvaikonis vadītājs.

    Tāpat kā aizkari un mīkstās mēbeles, arī žalūzijas noput, sasmērējas vai tās gadās nejauši apliet. Jo gaišāks ir audums, jo labāk redzami traipi.

    Ikdienā žalūzijas ieteicams tīrīt vismaz reizi pusgadā. Ja žalūzijas ir tikai noputējušas, pietiks ar putekļu notraukšanu ar birstīti vai putekļu slotiņu.

    Ērti ir izmantot putekļsūcēju, kuram pievienots speciāls uzgalis ar mīkstiem sariņiem, lai nesaskrāpētu žalūziju.

    Putekļsūcēja jauda jānoregulē neliela – lai neierautu vai nesabojātu žalūziju materiālu vai pat nenorautu nost pašu žalūziju.

    Ja žalūzijas regulāri netiek koptas, jo īpaši virtuvē, putekļi var saķept kopā ar sodrējiem, taukiem vai citiem netīrumiem un veidot lipīgu netīrumu kārtu. Tad būs nepieciešama pamatīgāka tīrīšana.

    Kā tīrīt dažādu veidu žalūzijas?

    Ja uz žalūzijas uzlijusi kafija vai sarkanvīns, uzsprakšķējusi eļļa vai bērns nejauši uzgāzis jogurtu, jāatceras zelta likums – jo drīzāk traipu sāksi tīrīt, jo lielāka iespēja, ka no tā izdosies atbrīvoties.

    Pēc tīrīšanas un kopšanas veida žalūzijas var iedalīt divās grupās – horizontālās (koka, alumīnija un koka imitācijas žalūzijas) un auduma žalūzijas.

    Horizontālās žalūzijas ir sarežģītāk tīrāmas, jo tās vairāk noput un jātīra katra lamele jeb plāksnīte atsevišķi, un tas ir visai laikietilpīgi. Putekļi krāsies arī uz horizontālajām žalūzijām, kas ir nostiprinātas starp loga rūtīm.

    Putekļus no žalūzijām var arī izpūst ar gaisu – ar kompresoru vai augstspiediena tīrītāju bez ūdens strūklas.

    Žalūzijas noņem no loga un izklāj uz zemes. Vislabāk ārā, paklājot zem žalūzijas audumu vai kādu citu materiālu, kas pasargās no jauniem netīrumiem.

    Lai nebojātu audumu vai lameles, ierīces jauda nedrīkst būt ļoti spēcīga un uzgalis vienmēr jātur vismaz 5–10 cm attālumā no žalūzijas.

    Kā ikdienas, tā traipu tīrīšana galvenokārt ir atkarīga tieši no žalūzijas materiāla.

    Alumīnija un koka imitācijas – biezāku putekļu kārtu, piekaltušus netīrumus vai traipus var tīrīt ar mitru lupatiņu, dvieli, mitrajām salvetēm vai neabrazīvu sūklīti. Tīrīšanas līdzekļus nav ieteicams lietot, taču, ja žalūzijas ir ļoti netīras, tās var tīrīt ar vieglu ziepjūdeni vai citu maigu tīrīšanas līdzekli.

    Koka – lameles apstrādātas ar speciālu aizsargkārtu pret mitrumu, tāpēc netīrumus var tīrīt ar mitru, bet ne slapju lupatiņu. Ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus, piemēram, trauku mazgājamo līdzekli, lietot nav ieteicams – šādi var sabojāt lameļu aizsargkārtu, un uz tās var parādīties plankumi. Netīrumi vienmēr jānoslauka, nevis jānoberž. Ja materiāls ir poraināks, berzējot traips var iesūkties vēl dziļāk.

    Plisē jeb plisētas – paceļamas un nolaižamas žalūzijas, kuru materiāls ir gofrēts. Bieži izmantotas jumta logiem. Ja žalūzija ir gatavota no papīrveida materiāla, piemērota būs tikai sausā tīrīšana. Savukārt, ja žalūzija ir no auduma, to var arī mazgāt – noņemt žalūziju no stiprinājuma vietām un iemērkt 30 grādu siltā, tīrā ūdenī. Lai nesabojātu audumu vai tā krāsu, tīrīšanas līdzekļus izmantot nav ieteicams. Ja radies noturīgs, piemēram, eļļas, traips, iespējams, mājas apstākļos to iztīrīt nevarēs.

    Žalūzijas pēc mazgāšanas ir jāžāvē saliktā pozīcijā. Atkarībā no telpas temperatūras tās žūs aptuveni pāris stundu. Ja žāvēsi plisē žalūzijas atvērtas, tās zaudēs gofrējumu, jo, esot slapjas, ar savu svaru iztaisnosies.

    Romiešu jeb aizkaru tipa – paceļot tās savelkas horizontālās ielocēs. Gatavotas no dažādu biezumu un materiālu aizkaru audumiem.

    Vienīgais žalūziju veids, ko var mazgāt veļasmašīnā, izvēloties atbilstoši audumam piemērotu mazgāšanas režīmu un temperatūru, kas parasti ir līdz 40 grādiem. Lai neizbalētu auduma krāsa, piemēroti ir saudzīgi tīrīšanas līdzekļi bez balinātāja. Ja uz auduma ir traips un ir bažas, ka tas varētu neizmazgāties, traipu pirms mazgāšanas var apstrādāt ar traipu tīrīšanas līdzekli. Taču traipu nedrīkst berzēt ar asu birsti un uz tā liet balinošu līdzekli – citādi līdz ar traipu pazudīs arī auduma krāsa. Pirms mazgāšanas žalūzijas jāizpurina vai putekļi jāizsūc ar putekļsūcēju.

    Romiešu žalūzijas noņemt un izņemt to detaļas ir diezgan viegli, taču pirmajā reizē to salikšana atpakaļ gan var prasīt ilgāku laiku. Lai romiešu žalūzijas mazgātu veļasmašīnā, tām ir jāizņem atsvari, plastmasas vai metāla stiprinājumi un auklas, ja tās var noņemt. Pēc mazgāšanas un žāvēšanas detaļas atkal jāievieto žalūziju audumā. Ja auklas noņemt nevar, žalūziju ieteicams mazgāt auduma maisā – mazgāšanas laikā auklas var savilkties, aizķerties un tā sabojāt gan žalūziju, gan ieķerties veļasmašīnas mehānismā. Ja žalūziju noņemšana šķiet pārāk piņķerīga, neizjaucot to var nodot ķīmiskajā tīrītavā.

    Rullo un kasešu – ar ķēdīti vadāms mehānisms, kurā žalūzija satinas uz stieņa. Gatavotas no dažādu biezumu un blīvumu poliestera audumiem, kas piesūcināti ar vielām, kuras atgrūž netīrumus un putekļus. Lai nesabojātu žalūziju auduma aizsargslāni un līdz ar to pašu auduma struktūru, ieteicama sausā tīrīšana. Ja tīrīsi ar slapju, uz auduma paliks vēl ūdens radītie traipi. Ja radies kāds lielāks traips, uz tā var uzlikt gaišu auduma salveti vai lupatiņu un viegli piespiest, lai traips maksimāli uzsūcas. Vai arī ļoti viegli paberzēt ar viegli mitru lupatiņu – tomēr jāuzmanās, lai traipu neizberzētu vēl lielāku vai neieberztu dziļāk – tad to iztīrīt būs grūtāk vai neiespējami. Šādi tīrāmas arī paneļu žalūzijas.

    Vertikālās – žalūziju lameles stiprinātas vertikāli. Pēdējos gados šāda tipa žalūzijas mājās izmanto aizvien retāk. Ja lameles gatavotas no plastikāta, tās var notīrīt ar mitru lupatiņu un tīru ūdeni. Savukārt auduma lameles ieteicams tīrīt tikai ar sauso tīrīšanu – izsūkt vai notraukt putekļus. Ja radušies traipi, labāk tās tīrīt ķīmiskajā tīrītavā.

    Ja vertikālās auduma žalūzijas mazgās vai mērcēs, kas noteikti nav rekomendējams, audums var tikt sabojāts, zaudēt formu vai izbalēt. Edgars Kiršteins pēc pieredzes stāsta, ka jāatceras vēl kāda būtiska nianse – ja žalūzijas ir vecākas par trim gadiem, pastāv risks, ka, tās noņemot no stiprinājuma, var salūzt plastmasas āķītis jeb pleciņš, jo plastmasa ar laiku zaudē izturību, un tad lameli atpakaļ pielikt nevarēs.

    Uztici ķīmiskajai tīrītavai

    Ja nav pārliecības, ka traipu izdosies iztīrīt, labāk neeksperimentēt un žalūzijas tīrīt ķīmiskajā tīrītavā. Līdzīgi kā ar apģērbu – ja traips tiks tīrīts ar audumam neatbilstošiem, pārāk stipriem līdzekļiem vai saberzēts, iespējams, arī ķīmiskajā tīrītavā ar to vairs nevarēs tikt galā.

    Turklāt Gatis Ieleja atgādina, ka žalūzijas mājās darbojas kā filtrs – tās filtrē gaisu un uzkrāj putekļus.

    Tāpēc jebkuras žalūzijas mājās pašam tīrīt vajadzētu ļoti uzmanīgi.

    Ja ar slapju lupatiņu vai sūkli mēģināsi tīrīt traipu no pieputējušām žalūzijām, uz tām var veidoties dubļi, svītras, notecējumi, līdz ar to traips un netīrumi kļūs vēl lielāki.

    Tāpēc, ja žalūzijas ir ilgāku laiku pastāvējušas pie loga, drošāk tās būs tīrīt ķīmiskajā tīrītavā, kur iztīrīs ne tikai traipus, bet visas žalūzijas kopumā. Ir tīrītavas, uz kurām var nest žalūzijas arī neizjauktā veidā, piemēram, romiešu žalūzijas nodot tīrīšanai, neizņemot to atsvarus un stiprinājumus.

    Ja žalūzijas ir grūti vai sarežģīti noņemt, var uzmeklēt arī ķīmisko tīrītavu vai tīrīšanas uzņēmumu, kurš piedāvā žalūziju tīrīšanu veikt mājās.

    Kad laiks iegādāties jaunas?

    Ja traips ir ieēdies vai mājās jau iepriekš neveiksmīgi mēģināts to iztīrīt, ne vienmēr traipu no žalūzijām varēs iztīrīt arī ķīmiskajā tīrītavā. Visgrūtāk tīrāmie traipi ir sodrēji. Pietiks vien svecīti nolikt par tuvu žalūzijām, un uz tām var parādīties melns plankums. Sodrējus iztīrīt ir ļoti grūti un ķīmiskajā tīrītavā arī samērā dārgi, un tas ne vienmēr ir tā vērts.

    Tāpat ar laiku žalūzijas var arī izbalēt. Izbalējums nereti kļūdaini tiek noturēts par putekļiem. Ja krāsa ir pazudusi vai traips ir labi redzams, visdrīzāk tas var kļūt traucējošs, un šādas žalūzijas telpā izskatīsies nevīžīgi. Tad ir īstais laiks apdomāt jaunu žalūziju iegādi.

    Žalūziju kopšana un tīrīšana nepaildzina žalūziju mehānisma kalpošanas mūžu, taču tās ilgāku laiku saglabās vizuāli pievilcīgu izskatu.

    Kā žalūzijas pasargāt no kukaiņu radītājiem traipiem?

    Gan lidojoši, gan rāpojoši kukaiņi parasti visvairāk notraipa kasešu žalūzijas, kuras ar vadotnēm tiek piestiprinātas pie loga līstēm iespējami tuvu stiklam. Kukainim tas ir kā slazds. Ja kukainis tiek iekšā starp stiklu un žalūziju, ceļot augšā žalūziju, tas tiek saspiests.

    Tāpēc aizverot un atverot žalūzijas, vienmēr jāatceras paskatīties, vai neiesprosto kādu kukaini.

    Aizsardzībai pret kukaiņiem var ierīkot arī pretinsektu tīklu vai sietu, ko stiprina pie loga rāmja. Ja tomēr radies kukaiņa traips, tam var pielikt mitru lupatiņu, tā ļaujot traipam nedaudz uzsūkties. Jāuzmanās, lai traipu neizsmērētu. Kukaiņi mēdz atstāt arī melnus punktiņus uz žalūzijas auduma. Šos traipus efektīvāk var iztīrīt ķīmiskajā tīrīšanā.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē