• No kāda materiāla būvēt lieveni?

    Māja
    Armands Sidorovičs
    4. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ticējums vēsta, ka pāri slieksnim neko nedrīkstot padot – tas nebūšot uz labu. Varbūt tas bija patiesais iemesls, kāpēc māju būvētāji senatnē sliekšņa priekšā sāka būvēt pamatīgus lieveņus?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Iesaka dizainers Armands Sidorovičs.

    Vēsturiski sliekšņa uzdevums bija atdalīt ārtelpu no iekštelpas – slieksnis bija kā robeža starp privāto zonu un pagalmu, kur ienāk arī svešinieki. Ar laiku māju būvniecībā parādījās lievenis – kā sliekšņa turpinājums. Uz lieveņa var sagaidīt ciemiņus, uz tā var notīrīt kājas. Lievenis ir telpa bez sienām, un tomēr tas ir daļa no mājas un patiesībā arī mājas vizītkarte.

    Lievenis var būt pavisam mazs, tad tam ir galvenokārt kājslauķa funkcija – to varētu saukt arī par saimniecisko lieveni pie ķēķa durvīm, pa kurām ienest malku. Taču lievenis arī var būt goda vietā pie parādes durvīm, tad tas visbiežāk ir ar dekoratīvu apdari un greznuma lietām: puķu vāzēm vai podiem, keramikas rūķiem, vēja zvaniem, varbūt pat ar soliņu, kur piesēst. 

    Lievenis ir tā mājas ārējā daļa, kas, ja priekšnams kļūst pārblīvēts, nereti tiek aizbūvēta un pārveidota par vējtveri. Plašs lievenis var kalpot par terases turpinājumu.

    No kāda materiāla būvēt lieveni?

    Akmens

    Tālā senatnē par lieveni kalpoja liels, plakans akmens – vēl tagad tādus varam redzēt pie dažām vēsturiskām celtnēm, kas saglabājušās to sākotnējā versijā. Akmens joprojām ir ilgmūžīgākais būvmateriāls, tāpēc, ja plānots lievenis senai lauku mājai, akmens būtu piemērota izvēle. Mūsdienās var iegādāties arī akmens plāksni izmēros, kas vajadzīgi konkrētajam lievenim. Akmens plāksnes var pasūtīt pie akmeņkaļiem, kas gan izmaksās dārgāk nekā izveidot lieveni no neapstrādāta akmens.

    • Pluss: ilgi kalpos
    • Mīnusi: grūti apstrādāt, transportēt un uzstādīt

    Koka dēļi

    Koks ir materiāls, no kura visvieglāk uzbūvēt lieveni, taču, tā kā lievenis ir pakļauts laikapstākļu ietekmei, tas nav ilgmūžīgs. Ja izvēlies koka dēļus lievenim, atceries, ka īpaši jāpiedomā par iepriekšēju materiāla apstrādi – tas jāpiesūcina ar speciāliem līdzekļiem pret pelējumu. Paplašināts koka dēļu lievenis var kalpot arī kā piemājas terase.

    • Plusi: dabiski, viegli montējami un apstrādājami
    • Mīnuss: vajadzīga regulāra impregnēšana, lai nepūst

    Betons

    Šis ir vienkāršākais, lētākais un ātrākais veids, kā tikt pie mājas lieveņa, turklāt betona lievenis neslīdēs. Jāņem vērā: ja betons top mājas apstākļos, tas nekad nebūs tik izturīgs kā, piemēram, betona bruģis, kas pagatavots rūpnieciski. Būvmateriālu veikalos nopērkams speciāls apstrādes līdzeklis, kas domāts betona virsmu piesūcināšanai, lai tās atgrūstu mitrumu.

    • Pluss: ātri un lēti ierīkojams
    • Mīnuss: ļoti labi uzsāc mitrumu, tāpēc ziemā mēdz plaisāt un lobīties virsma

    Bruģis

    Mūsdienās materiāls, no kā ierastāk un ērtāk būvēt lieveni, ir betona bruģis. To var iegādāties lielākajos būvniecības veikalos, un tas ir pieejams dažādos izmēros un krāsās. Atšķirībā, piemēram, no viengabalaina un neapstrādāta akmens, kas atvests no lauka, bruģētā lievenī var iebūvēt kājslauķi.

    Betona bruģis ir visneslīdošākais materiāls – to, būvējot lieveni, ir ļoti svarīgi atcerēties!

    • Plusi: plaši pieejams un lēts, vienkārši uzstādāms
    • Mīnuss: grūti kopjams, jo daudz šuvju

    Akmens masas flīzes

    Betonēti lieveņi bieži vien tiek arī flīzēti, jo tad tie izskatās dekoratīvāk. Akmens masas flīzes nopērkamas daudz plašākā klāstā nekā bruģis – tās ir gan dažādos izmēros, gan krāsās. Protams, jāizvēlas flīzes, kas derīgas āra apstākļiem, – lai nekļūdītos, to vislabāk noskaidrot pie veikala pārdevēja. Tikpat nozīmīgi ir iegādāties flīzes ar neslīdošu virsmu.

    • Plusi: viegli kopjamas un ierīkojamas
    • Mīnuss: nepieciešams līdzens un rūpīgi sagatavots pamats

    Uzmanies! Keramikas flīzes nav piemērotas āra apstākļiem Latvijas ziemās, tāpēc lievenim derēs tikai akmens masas flīzes. Marķējums R9 nozīmē, ka uz šādas flīzes arī lietainā laikā nepaslīdēs kāja.

    Betona flīzes

    Rakstainas betona flīzes namu durvju priekšās parādījās jau 19. gadsimta beigās, un tās bija un joprojām ir īpaši dekoratīvas, taču arī salīdzinoši dārgas. Šādas ekskluzīvas flīzes ražoja arī pirmskara Latvijā, un pie senāku ēku durvīm rakstainie lieveņi labi kalpo pat līdz mūsdienām. Betona flīzes bieži izvēlas dažādo rakstu un krāsu dēļ, pasūtītājs var pat pats izraudzīties krāsas iecerētajam flīžu rakstam.

    • Plusi: neslīdošas, ilgmūžīgas un dekoratīvas
    • Mīnusi: dārgas, var būt ilgi jāgaida pasūtījuma izpilde

    Kā betona flīzes nopirkt lētāk?

    Lētāk un arī ātrāk šīs flīzes iespējams iegādāties pie ražotājiem, iepriekš noskaidrojot, vai nav pieejami jau saražotu kolekciju atlikumi, kas parasti izmaksā aptuveni divreiz lētāk.

    Lieveņu pakāpienu varianti

    Lievenis ir mājas vizītkarte, tāpēc arī pakāpieniem jābūt gan stabiliem un kavlitatīviem, gan skaistiem.

    • Risinājums, kas derēs visiem lieveņiem, ir iegādāties jau gatavus, rūpnieciski ražotus betona pakāpienus.
    • Pakāpienus var veidot arī no bruģa, un šis pakāpienu veids būs piemērotākais bruģētam lievenim.
    • Ja gribi flīzēt lieveni, svarīgi, jau iegādājoties flīzes, noskaidrot, vai izvēlētajai flīžu kolekcijai pieejami pakāpienu elementi. Ja ir, lievenis rezultātā izskatīsies nobeigts.

    Par pakāpienu var izmantot arī gatavu betona ietves apmali, ko var pasūtīt pie bruģa ražotājiem.

    Kājslauķis kā daļa no lieveņa

    Kājslauķi var uzlikt uz lieveņa vai iebūvēt to tad, kad lievenis top. Uzliekams kājslauķis būs īstermiņa (sezonas) risinājums, jo zem tā nav, kur aiztecēt liekajam ūdenim. Noslaukot tādā dubļainas kājas, vienmēr paliks netīrumi vai tas būs pilns ar sniegu.

    Turpretim iebūvējamo kājslauķi var izvēlēties no diviem variantiem: ar kasti vai bedri, kur notecēt liekajam ūdenim, nokrist netīrumiem. Ja plāno iebūvējamu kājslauķi, tad pirmais, kas pirms lieveņa betonēšanas jāiegādājas, ir kājslauķis. Cits risinājums ir pasūtīt to vajadzīgajā lielumā – tad nebūs jāpiegriež flīzes vai bruģis, lai pielāgotos esošā kājslauķa izmēram.

    Kājslauķis no metāla var kalpot kā atsevišķs lievenis. Šis ir praktisks risinājums, ko viegli ierīkot, un kājslauķis ar cinkotu apdari kalpos ilgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē