• Kā tikt galā ar svētku traipiem?

    Zelta padomi
    Elīna Kondrāte
    19. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Svētki atstāj traipus uz galdautiem un grīdas… Kā tikt ar tiem galā?

    Konsultē Mārtiņš Laizāns, valdes priekšsēdētājs, un Elvis Īvāns, līdzīpašnieks uzņēmumā Telpu uzkopšanas serviss.

    Sveces

    Vasks, stearīns, parafīns

    Ja nopilējusi svecīte, galvenais nosacījums – pirms tīrīšanas vaskam jāļauj sacietēt. Tad to uzmanīgi ar pirkstiem vai nazi noņem. Taču arī pēc noņemšanas uz virsmas paliek redzams taukains traips.

    • Uz apģērba, galdauta, auduma salvetēm vai noņemamiem mēbeļu pārvalkiem. Lai sveču tauki ātrāk sacietētu, audumu var ielikt saldētavā vai iznest ārā aukstumā. Kad cietie tauki no auduma noņemti, zem traipa un virs tā klāj sausu papīra vai auduma dvieli (var izmantot avīzi vai biezu papīru) un gludina ar gludekli, līdz traips maksimāli uzsūcies. Gludekļa karstuma režīms jāizvēlas atbilstoši audumam. Pēc karsēšanas traipu vēl var apstrādāt ar trauku mazgājamo līdzekli, kas labi šķīdina taukus. Pēc tam audumu mazgā, izmantojot ierasto veļas pulveri.
    • Uz mīkstajām mēbelēm vai paklāja. Lai sveču tauki ātrāk sacietētu, tos var paberzēt ar audumā ietītu ledus gabaliņu. Tie jātīra uzmanīgi, lai berzējot un kasot netiktu bojātas auduma šķiedras. Atlikušās vaska drumslas var sasūkt ar putekļsūcēju. Ar sveču taukiem notraipītu mīksto mēbeli gludināt nedrīkst, jo salveti varēs uzlikt tikai no vienas puses, tāpēc pastāv risks, ka tauki tiks iegludināti dziļāk un traips izpletīsies lielāks. Gludināt nedrīkst arī paklāju. Tāpēc, ja traips ir ļoti redzams un traucējošs, visdrošāk būs meklēt palīdzību pie profesionāliem mēbeļu un paklāju tīrītājiem.
    • Uz grīdas. Sveču traipu no koka vai parketa grīdas var notīrīt, to karsējot – traipu ar fēnu pakarsē un notīra ar salveti, avīzi vai drāniņu. Atkārto, līdz traips pazudis. Lai traips neiesūktos dziļāk, jārīkojas ātri. Pēcāk grīdu var notīrīt ar koka vai parketa grīdām piemērotu tīrīšanas līdzekli. Ja dēļu grīda krāsota ar sedzošu krāsu, pietiek, ja no tās tikai nokasa sacietējušās sveču asaras. Arī flīžu un linoleja grīdai ar to pietiek. Pēc tam grīdu var izmazgāt ar atbilstošu līdzekli.

    Sveču taukus nevajag tīrīt, kamēr tie vēl ir karsti un mīksti, – tā traips tiks ieberzēts dziļāk. No sveces neattīrītu audumu nav ieteicams likt arī veļasmašīnā – šādi audumu sabojāsi vēl vairāk, turklāt tiks sasmērēta arī veļasmašīna.

    Sodrēji

    Sveci novietojot pārāk tuvu sienai, aizkariem vai žalūzijām, tā var atstāt melnu sodrēju traipu. Sodrēji ir vieni no grūtāk tīrāmajiem traipiem. Ja nokvēpusi loga rūts, to notīrīt būs viegli – ar logu vai trauku mazgājamo līdzekli. Taču, ja apkvēpis audums, sodrējus iztīrīt būs krietni grūtāk.

    Sodrējus var patīrīt ar sausu birstīti vai sūklīti, paberzēt ar sausu veļas pulveri. Ja traips nemazinās, var tīrīt ar viegli samitrinātu drāniņu, kurai uzpilināts nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa. Lai traips neiesūktos dziļāk un nesāktu pelēt, apkvēpušo vietu nav ieteicams ļoti mitrināt. Vispiemērotākie ir tīrīšanas līdzekļi ar pēc iespējas dabiskāku un pH neitrālāku sastāvu. Sodrējus neiznīcinās, toties virsmu gan sabojās balinoši tīrīšanas līdzekļi.

    Ar sodrējiem pašu spēkiem ne vienmēr izdodas tikt galā. Ja sabojātā lieta ir vērtīga vai mīļa, prātīgāk būtu neeksperimentēt, bet uzreiz veikt profesionālu tīrīšanu. Sodrēju traipu tīrīšana var maksāt visai dārgi, tāpēc jāizvērtē, vai nav lētāk iegādāties jaunu lietu vai apkvēpušo vietu atjaunot, veicot kosmētisko remontu.

    Lai izvairītos no sveču traipiem un parūpētos arī par ugunsdrošību mājās, vienmēr izvēlies drošu sveces atrašanās vietu, stabilu vai noslēgtu svečturi vai izmanto sveču paliktņus.

    Tauki un eļļa

    Pirmā palīdzība taukainam traipam ir to nosusināt ar sausu auduma vai papīra dvieli. Protams, vislabāk būtu galdautu nekavējoties noņemt un apstrādāt ar līdzekli, kas labi šķīdina taukus, piemēram, trauku mazgāšanas līdzekli vai veļas ziepēm. Ja tas nav iespējams, zem traipa ieteicams paklāt labi uzsūcošu salveti, bet pa virsu uzbērt galda sāli vai sodu, kas absorbēs eļļu vai taukus un neļaus traipam iesūkties dziļāk un izplesties lielākam. Šādi var rīkoties arī tad, ja tauki uzpilējuši uz mīkstajām mēbelēm. Lai gan tauki vislabāk izmazgājas karstā ūdenī, liet virsū karstu ūdeni, kamēr galdauts vēl uzklāts, nevajadzētu – tā traips izpletīsies lielāks vai ieēdīsies dziļāk. Kad galdauts tiks noņemts, to var likt mazgāt veļasmašīnā. Ja traips būs nostāvējis un pamatīgi iesūcies, visdrīzāk to kārtīgi iztīrīt vairs nevarēs arī pēc apstrādes.

    Padoms

    Lai izvairītos no taukainiem traipiem uz galdauta un arī apģērba, var lietot auduma galda salvetes. Tās būs gan praktiskas, gan izskatīsies grezni. Gatavojot svētku maltīti, apģērbu vislabāk pasargās priekšauts.

    Vīns

    Sarkanvīna traipi ir vieni no noturīgākajiem un grūtāk tīrāmajiem traipiem, un jācenšas tos iztīrīt pēc iespējas ātrāk. Ja traips paspēs kārtīgi iesūkties, vēlāk no gaiša auduma to pavisam iztīrīt vairs nevarēs. Pareizākais būtu galdautu nekavējoties noņemt un skalot zem auksta ūdens, mēģinot skalot tikai traipa vietu un neļaujot traipam plesties lielākam. Ja galdautu nevar noņemt, traips jānosusina, tam var uzbērt sodu vai sāli vai patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Tas jācenšas izdarīt pirmajā pusstundā, kopš vīns izlijis. Diemžēl arī spēcīgs balinātājs vai traipa berzēšana var neiztīrīt ieēdušos sarkanvīna traipu – traips paliks, taču audums būs sabojāts. Ja galdauts ir mīļš, drošāk būtu veikt ķīmisko tīrīšanu.

    Dzeltenīgus traipus atstāj arī baltvīns, tomēr šie traipi nav tik noturīgi kā sarkanvīna radītie. Baltvīna traipu var patīrīt ar ledus gabaliņu, līdz traips pazudis pavisam, un tad nosusināt. Nevajag izmantot krāsainas papīra salvetes, jo tās vēl papildus iekrāsos audumu. Galdautu nevajadzētu likt žāvēties, pirms traips nav iztīrīts pilnībā.

    Ja nebaidies izmantot tautas metodes, mazliet apžuvušu sarkanvīna traipu vari tīrīt ar pienu – to uzlej uz traipa un nosusina. Šo procedūru atkārto tik ilgi, līdz traips pazudis. Pēc tautas metodes sarkanvīna traipa tīrīšanai var izmantot arī gāzētu minerālūdeni vai citronu. Tomēr citrons gan balina – tātad nav piemērots krāsainu galdautu tīrīšanai –, gan arī atstāj dzeltenus traipus – tātad neder baltu un gaišu galdautu tīrīšanai.

    Padoms

    Par nevēlamiem vīna, kafijas un sulu traipiem uz galdauta varēsi aizmirst, ja lietosi impregnētu galdautu, kas neuzsūc izlijušo dzērienu un netīrumus. To vienkārši varēs noslaucīt ar lupatiņu. Ar impregnēšanas līdzekli var apstrādāt jau esošos galdautus. Var izmantot arī kvalitatīvu vienreizējo papīra galdautu.

    Kafija

    Ja izlijusi melna kafija, galdautu vajadzētu iespējami ātri izskalot vai iemērkt aukstā ūdenī. Var pievienot arī veļas mazgāšanas līdzekli. Kamēr galdauts vēl uzklāts uz galda, traipu var patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Var uzpilināt arī nedaudz traipu tīrīšanas līdzekļa vai uzkaisīt mazliet veļas pulvera. Tomēr, ja uz galda ir ēdiens, ar to vajadzētu rīkoties uzmanīgi. Ja traips jau apžuvis, pirms mazgāšanas to ieteicams skalot remdenā ūdenī un patīrīt ar veļas ziepēm vai saudzīgu traipu tīrīšanas līdzekli.

    Savukārt kafiju ar pienu no galdauta vislabāk varēs izskalot ar aukstu ūdeni. Kafijas, tāpat kā šokolādes, traipu tīrīšanā labi palīdz silts glicerīns. Veikalos pieejamas arī speciālas mitrās salvetes, kas paredzētas dažādu traipu, tostarp kafijas, tīrīšanai. Zināma tautas metode, kā atbrīvoties no iekaltuša kafijas traipa, ir uz tā uzlikt olas dzeltenumu.

    Ņem vērā!

    • Svaigs traips tīrīšanai vienmēr padosies labāk.
    • Lai traips nekļūtu lielāks, tas jātīra virzienā no ārmalām uz traipa centru.
    • Pirms sasmērēto galdautu, apģērbu, mēbeļu pārvalku vai citu audumu mazgā veļas mašīnā, neaizmirsti rūpīgi apstrādāt tieši pašu traipa vietu.
    • Ja traips ir grūti tīrāms, tas nebūt nenozīmē, ka ir jāberž, jāizmanto spēcīgi tīrīšanas līdzekļi un balinātāji, kas var noēst ne tikai traipu, bet arī auduma krāsu un to sabojāt. Tā radīsies jauni traipi – no tīrīšanas. Vislabāk palīdz saudzīga apstrāde pēc iespējas drīzāk pēc traipa rašanās.
    • Ņem vērā ražotāja norādījumus vai savas zināšanas, kāda ūdens temperatūra un tīrīšanas veids piemērots sasmērētā auduma mazgāšanai. Ja traips ir apstrādāts nepareizi, to pēcāk vairs nevarēs iztīrīt arī ķīmiskajā tīrītavā.

    Noderīgi

    • Traipu tīrīšanas zīmulis Dr. Beckmann. Tauku, eļļas, sarkanvīna, kafijas, mērču, sulas u. c. noturīgu traipu tīrīšanai. Traipa vietu nosusina, apstrādā traipu ar zīmuli un atlikumu notīra ar tīru, mitru lupatiņu. 
    • Sodasan balinātājs un traipus tīrošs sāls. Grūti tīrāmu traipu tīrīšanai no baltiem un noturīgas krāsas audumiem. Var lietot gan audumu mazgāšanai veļasmašīnā, gan mērcēšanai.
    • Šķidrās žults ziepes Klar Bio traipu pirmapstrādei. Īpaši efektīvas tauku, zāles un asins traipu tīrīšanā. Uzklāj tieši uz traipa un paberzē ar birstīti vai pievieno, mazgājot veļasmašīnā. Nelietot krāsainiem un vilnas izstrādājumiem.
    • Fermenta mērcēšanas un balināšanas pulveris. Pulveris noņem olbaltumvielu (kafija ar pienu, kakao u. c.) traipus. Piemērots lina, kokvilnas, kā arī sintētisku un jauktu šķiedru audumiem.
    • Ringuva traipu noņēmējs ar žulti. Kafijas, tējas, piena, tauku, eļļas, vīna, dārzeņu, asins, rūsas u. c. noturīgu traipu tīrīšanai no visu veidu audumiem. Uzpūš uz traipa, ļauj 1–2 minūtes iesūkties un mazgā, kā ierasts.
    • Vanish Gold Power Gel traipu tīrīšanai gan no baltiem, gan krāsainiem audumiem. Uzklāj līdzekli uz traipa un nedaudz paberzē, pēc tam mazgā ar mazgājamo līdzekli.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē