• Kā sakopt kokus un krūmus dārzā augustā?

    Darbi augustā
    Aiva Bojāre
    4. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kā parupēties par kokiem un krūmiem vasaras izskaņā – iesaka Aiva Bojāre, Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Augustā dienas joprojām mēdz būt karstas, tāpēc augi jāturpina laistīt. Taču naktis jau kļūst daudz vēsākas, veidojas migla un auksta rasa no rītiem, kas veicina dažādu augu slimību attīstību. Tādēļ vislabāk tos laistīt no rīta, lai lapotne līdz vakaram nožūst. Tas samazinās slimībām labvēlīgu apstākļu veidošanos. Turpretim, ja laiks ir stipri lietains, augsne (it īpaši mālaina) zemākās vietās var kļūt pārmitra. Tad veidojas peļķes ar ilgstoši stāvošu ūdeni, kas traucē auga saknēm piekļūt skābeklim un veicina sakņu puves attīstību. Ar laiku tas var izraisīt augu, pat jau lielu koku un krūmu, nīkuļošanu un bojāeju. Šādā gadījumā palīdzēs augsnes virskārtas regulāra irdināšana, lai liekais mitrums ātrāk iztvaikotu. Ja ūdens ir pārlieku daudz, izroc nelielus grāvīšus, lai tas notecētu.
    • Vēlreiz pabaro kokus un krūmus. Visvienkāršāk ir izmantot komplekso rudens mēslojumu, kas der gandrīz visiem kokaugiem. Raugies, lai tajā nebūtu slāpekļa vai arī tā saturs būtu pazemināts. Uz rudens pusi augiem vairāk nepieciešams kālijs, kas nostiprina to dzinumus un veicina spēju izdzīvot ziemas salā.
    • Ja nav pagūts jūlijā, vēl vari pēdējo reizi pirms ziemas apgriezt ātraudzīgos vasarzaļos dzīvžogus. Kad beigusies aktīvā dzinumu augšana, otro reizi apgriez mūžzaļos tūju, egļu vai īvju dzīvžogus, saīsinot daļu no jauno dzinumu garuma. Krūmos sabirušos apcirptos dzinumus rūpīgi izlasi ārā, jo tie mitrā laikā var veicināt slimību attīstību.
    • Citiem kokiem un krūmiem pēc nepieciešamības izgriez tikai vēja aplauztos, vecos, slimos un nokaltušos zarus. Ja vajag, pieveido to formu, apgriežot kādu par daudz izstīdzējušu dzinumu vai traucējošu zaru. Izgriez noziedējušās ziedkopas un atvases.
    • Ja pazudis vai aizmirsts kāda auga nosaukums, augusts ir labākais laiks, lai mēģinātu to noteikt. Kokiem un krūmiem ir pilnībā attīstījušās lapas, daudzi augi joprojām zied vai tiem jau izveidojušies augļi, pēc kā var atpazīt kokaugu. Ja neizdodas to izdarīt, nofotografē augu tā, lai būtu redzamas visas minētās pazīmes, vai arī nogriez zaru, uz kura tās var labi saskatīt, un vaicā speciālistam. Atceries, ka tikai pēc atsevišķām lapām, ziediem vai augļiem lielākajai daļai kokaugu, īpaši retākiem un eksotiskākiem, tikpat kā nav iespējams precīzi noteikt to sugu vai šķirni.
    • Augustā var stādīt tikai konteinerstādus. Gribas iestādīt kādu mežā nolūkotu eglīti?… Ar kailsakņu stādīšanu vēl pacieties – to sāk darīt tikai no septembra beigām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē