• Kā saglabāt puravus ziemai?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    2. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tā nebūt nav neiespējamā misija. Svarīgi tikai zināt īstās šķirnes un ievērot specifiskos uzglabāšanas nosacījumus – iesaka agronome, dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte.

    Puravu ēdamo daļu sarunvalodā mēdz saukt par kātu vai stublāju, bet patiesībā tas ir neīstais stublājs. To veido lapu žākles. Īsts stublājs atrodas tieši virs sakņu kušķa, tā ir tā sauktā pēdiņa, kuru parasti nogriež, pirms purava pagatavošanas.

    Kad un kā pareizi novākt?

    Puravi ir sīpolu un ķiploku radi, un dažām to šķirnēm, it īpaši senākām, tieši virs saknēm mēdz veidoties sīpolam līdzīgs paresninājums.

    Paresninājuma dēļ puravu ir grūti vienkārši izraut no augsnes, tas jāizrok. To var darīt ar lāpstu, bet uzmanīgi, lai nesabojātu šo sīpolu.

    Drošāk ir rakt ar dakšām, tas ļauj uzirdināt augsni un izcelt no tās puravu netraumējot.

    Mūsdienu puravu šķirnēm un hibrīdiem neīstā stublāja lejas daļa ir cilindriska, tāpēc to novākšana sokas vieglāk.

    Tātad – puravus izrok, nogriež saknes, lapas saīsina.

    Puraviem ēdamas ir arī lapas, bet tās ir cietākas un biezākas nekā sīpollokiem, tāpēc jāsakapā smalkāk.

    • Agrīnās puravu šķirnes sāk vākt jau augustā un turpina septembrī.
    • Vasaras beigās, rudens sākumā ar puravu novākšanu var nesteigties (it sevišķi, ja gadījies iestādīt vēlīnās šķirnes) un vākt tik daudz, cik nepieciešams maltītes pagatavošanai.
    • Uzglabāšanai ziemā puravus vāc iespējami vēlāk, ļoti vēlīnās šķirnes var atstāt pārziemot dobē un vākt pēc vajadzības. Drošības labad puravus var apsegt ar dubulto baltā agrotīkla kārtu. Tiesa, ja augsne stipri sasalst, novākt puravus nebūs iespējams.

    Ko darīt, ja aizmirsies – vai šķirne ir agrā vai vēlā?

    Vēro uzmanīgi! Ja puravu dēsti ir iegādāti tirgū un šķirnes nosaukums ir aizmirsies, tās agrīnumu var mēģināt noteikt pēc augu izskata.

    • Pašas agrīnākās puravu šķirnes veido augstu (pat vairāk par 100 cm), bet tievu (līdz 2 cm diametra) neīsto stublāju ar garām, gaiši zaļām (tā vien gribas teikt: gaiši zilām) līdz pelēki zaļām lapām. Tiesa, dažiem jauniem agrīniem puravu hibrīdiem lapas var būt tumši zaļas, bet amatieriem paredzētajās sēklu sīkpakās šo hibrīdu sēklas nepiedāvā.
    • Jo vēlīnāka puravu šķirne, jo zemāks un resnāks ir tās neīstais stublājs un tumšāka lapu krāsa.

    Kā uzglabāt?

    Piemājas pagrabi neder puravu uzglabāšanai, jo tajos ir par siltu. Parasti gaisa temperatūra pagrabā ir plus 4–6 grādi, bet puravi šādos apstākļos strauji dzeltē un meklē gaismu, tāpēc to taisnie neīstie stublāji sāk locīties.

    Puraviem optimālā uzglabāšanas temperatūra ir tuvu 0.

    Mūsu zemnieki mēdz uzglabāt puravus, pierokot tos tukšajās plēves siltumnīcās. Šo darbu labāk veikt iespējami vēlu, piemēram, oktobra beigās vai pat novembra sākumā.

    Puravus izrok ar saknēm un pārvieto uz siltumnīcu. Dobei šķērsām izrok ap 20–25 cm (lāpstas dziļuma) grāvi, kurā slīpi liek puravus ar saknēm un apber ar sausu kūdru (labāk izmantot kūdras substrātu, lai nākamgad, audzējot dārzeņus, nebūtu pārsteigumu ar augsnes skābuma reakciju pH).

    Siltumnīcā ir vēss un gaišs, katrā ziņā gaišāk nekā pagrabā, tāpēc puravi mazāk dzeltē un ilgāk saglabājas. Arī izņemt tos no mīkstas kūdras ir ievērojami vieglāk nekā rakt no sasalušās augsnes.

      Šā gada TOP šķirnes

      • ‘Kamuš’ (‘Starozagorski Kamush’). Vidēji agrīna šķirne. Strauji aug. Auga neīstais stublājs balts, vidēji garš, paresns, lapas gaiši zaļas.
      • ‘Albos’. Vidēji agrīna šķirne vasaras un rudens ražai. Augs ar ļoti garu (35 cm) stublāju.
      • ‘Moravin’ F1. Vidēji agrīns hibrīds, izaug 85–95 dienas pēc dēstu izstādīšanas, piemērots vākšanai rudens periodā (līdz pat oktobrim). Hibrīds izturīgs pret tripšiem, kā arī izziedēšanu un krasām temperatūras svārstībām. Neīstā stublāja garums līdz 35 cm, diametrs ap 5 cm. Lapas tumši zaļas.
      • ‘Tango’. Augstražīga šķirne, piemērota rudens ražai. Augi pacieš salu līdz mīnuss 10 grādiem.
      • ‘Armor’. Rudens, ziemas šķirne ar tumši zaļām lapām, kuras vēsākos laikapstākļos kļūst zilganas. Stublāja garums 18–20 cm, izturīgs vēsos laikapstākļos.
      • ‘Galvani’ F1. Rudens, ziemas puravu hibrīds, iztur ļoti zemas temperatūras. Veido skaistu baltu stublāju (22–24 cm) ar tumši zaļām lapām.
      • ‘Odrin’ F1. Rudens, ziemas puravu hibrīds, izaug apmēram 100–140 dienās pēc dēstu izstādīšanas. Neīstā stublāja garums ap 30 cm, tā diametrs ap 6 cm. Lapas zilgani zaļas. Hibrīdam piemīt laba aukstumizturība.
      • ‘Celcius’ F1. Rudens, ziemas puravu hibrīds, veido garu neīsto stublāju. Lapas izteikti tumši zaļā krāsā. Ražu vāc septembrī, oktobrī.
      • ‘Carentan’. Vēlīna šķirne, vāc vēlu rudenī. Augi lieli, ar zilganzaļām lapām un resnu, īsu neīsto stublāju, kurš lejasdaļā veido sīpolam līdzīgu paresninājumu.

       

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē