• safrizēt acāliju?

    Māja
    Indra Ozoliņa
    5. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lasītāja jautā: «Man uzdāvināja ļoti skaistu rozā acāliju, kas priecēja visu ziemu. Kā to pareizi apgriezt pēc noziedēšanas?» Atbild Inga Apine, Latvijas Universitātes kokaugu laboratorijas vadošā pētniece.

    Visbiežāk pie mums nonāk veikalā pirkta acālija, un tas patiešām ir izcili, ja ziedošais augs arī mājās mūs priecē vēl vairākus mēnešus. Tas nozīmē, ka tam ir veicies ar apstākļiem gan transportēšanas laikā, gan veikalā, gan arī pie jaunajiem saimniekiem.

    Parasti rūpīgu speciālistu audzētās acālijas jau ir pietiekami sazaroti, kupli krūmiņi, tāpēc, ja krūma forma apmierina, bieži vien pietiks tikai nolasīt vecos ziedus, izgriezt kādus nokaltušus vai izteikti vājus zarus un varbūt saīsināt kādus atsevišķus izlēcējus. Katra dzinuma galā, kur bija ziedkopa, attīstīsies vairāki jauni dzinumiņi. Tomēr, ja krūms ir skrajš vai arī cietis, piemēram, no iekaltēšanas, tad var saīsināt visus dzinumus, piešķirot vēlamo formu un veicinot kuplāka krūma attīstību.

    Krūmiņu veido ne vēlāk kā līdz maija beigām.

    Darot to vēlāk, līdz rudenim jauno dzinumu galos nepaspēs izveidoties ziedpumpuri un acālija nākamajā gadā neziedēs vai arī ziedēs nabadzīgi.

    Tomēr jāatceras, ka komerciālie audzētāji, lai ātrāk iegūtu vajadzīgo efektu – kuplu krūmu –, mēdz vienā podā kopā salikt no 3 līdz pat 7 stādiņiem (atkarībā no poda izmēra). Izņēmums šeit var būt augststumbra acālijas.

    Tas tāpēc, ka ļoti bieži acālijas audzē kā vienreiz lietojamu interjera elementu.

     Ja augus izņemsi no poda – varēsi redzēt, ka to saknes ir blīvi saaugušas, saspiestas un cieši savijušās. Ja acāliju gribēsi saglabāt, šādus augus noteikti vajadzētu arī pārstādīt. Savijušās saknes ir uzmanīgi jāatšķetina, kā arī, ja nepieciešams, jāapgriež un jāveic vairāki (3–7) vertikāli sānu iegriezumi, lai saknes neturpinātu sevi žņaugt un tālāk attīstītos normāli. Šajā gadījumā vajadzētu arī saīsināt dzinumus (apmēram par vienu trešdaļu vai uz pusi), lai traumētā sakņu sistēma spētu pienācīgi apgādāt virszemes daļu.

    Vēl kāda nianse… Lai iegūtu kompaktus, blīvi sazarotus krūmus ar daudziem ziedpumpuriem, ir acāliju šķirnes (piemēram, ‘Sachsenstern’, ‘Madame Gerard Kint’ u. c.), kuras tiek apstrādātas ar augšanas inhibitoriem. Turpinot tās audzēt mājas apstākļos, mūs var gaidīt pārsteigumi – izteikti gari jaunie dzinumi – un vairs var neizdoties iegūt tikpat kompaktus un bagātīgi ziedošus krūmus.

    Kad augs sakopts, to novieto gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Turpina rūpīgi laistīt un bagātīgi rasināt. Mēslošanu uzsāk vairākas nedēļas pēc pārstādīšanas un turpina līdz augusta sākumam. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē