• Kā rūpēties par irbeni? Atbild irbeņu audzēšanas eksperts

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    9. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Žurnāla IEVAS Dārzs lasītāja Iluta raksta: Manai irbenei rit ceturtais gads, saaugusi kā mežs, bet gribētos formīgāku. Kā to veidot? Kurus zarus drīkst izgriezt, un kad to labāk darīt? Un – kā veicināt lielāku ražu?

    Atbild irbeņu audzētājs, SIA BestBerry saimnieks Māris Šermuks.

    Ogu daudzums ir atkarīgs no krūma. Ne visām irbenēm tās veidojas, piemēram, dekoratīvajām nav vispār. Arī mežā varam redzēt atšķirīgi ražojošus krūmus. Esmu tur atradis ogām gluži vai nobērtu irbeni, iestādījis dārzā un vēlāk gandrīz vai nožēlojis, jo tā vairs nav ne tuvu tāda, kā bija dabā.

    Ražu nosaka arī augsne. Irbenēm patīk mitra, auglīga vieta.

    Taču arī labā zemē, kur krūmam tiek vislabākais, tam var kaut kas nebūt pa prātam.    

    Es savas irbenes audzēju bioloģiski un mēsloju vienīgi ar nopļautu zāli. Var arī pakaisīt riņķī kūdru vai apkārt ierakt mazliet kūtsmēslu. Taču jāatceras, ka irbenēm ir tendence dzīt daudz jauno dzinumu – barības vielām bagātā augsnē to skaits mēdz divkāršoties, bet viss spēks aiziet lapās, nevis ogu veidošanā.

    Raža atkarīga arī no laika apstākļiem, piemēram, pagājušajā pavasarī Auces pusē, kur aug manas irbenes, bija ļoti karsts, 32 grādi, un līdz ar to raža samazinājās. Pēc tam karstajā laikā irbeņu lauku nepļāvu, tas ieauga zālē līdz krūtīm, un tā paglābu zemi un krūmus no izkalšanas. Sausā laikā irbenes noteikti novērtēs laistīšanu.  

    Nevajag baidīties irbeni apgriezt.

    Var droši līdz pašai zemei izgriezt zarus, kuri nepatīk, – vienalga no krūma malas vai vidus. Vienīgi nav ieteicams apgriezt zaru galus un krūmiņam veidot dekoratīvu apaļu vai kantainu formu. Tad ogu nebūs, jo ziedpumpuri veidojas jauno dzinumu galos.

    Četrgadīgam krūmam parasti ir četri pieci pamatstumbri, kas veido koka skeletu. Kad rudenī nobirs lapas un krūms kļūs caurskatāms, iesaku irbenei apgriezt apakšējos zarus. Vēlams to atstāt uz pieciem pamatstumbriem, kas veido lapotni, un pārējās atvases nogriezt, bet nākamajos gados atstāt vēl pa vienai klāt.

    Ja irbeni izgriezīsiet rudenī, rezultāts, proti, lielāka raža, var nebūt uzreiz, jo jau ir aizmetušies ziedpumpuri, no kuriem nākamgad jāveidojas ogām. Var apgriezt arī jebkurā citā gadalaikā, piemēram, agrā pavasarī. Uz krietni lielāku ražu gan nevar cerēt. Vislabāk iestādīt vēl kādu irbenīti, jo tad būs lielāka iespēja tikt pie ogām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē