• Kā pirkt, lietot un glabāt valsts karogu?

    Aktuāli
    Elīna Kondrāte
    4. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Svētku sajūtu novembrī paspilgtina sarkanbaltsarkanais Latvijas valsts karogs, tāpēc tam vienmēr jābūt pienācīgā izskatā. Kā kopt karogu un kā izvēlēties, pērkot jaunu? Konsultē Oskars Polmanis, uzņēmuma Latvijas Tekstils vadītājs, un Sintija Stipre, Latvijas valsts karoga likuma autore, Ārlietu ministrijas Konsulāri tiesiskās nodaļas vadītāja vietniece.

    Lai gan karogs ir valsts un patriotisma simbols, tas ir gatavots no auduma un, gluži kā jebkurš audums, ar laiku nokalpo – izbalo saulē, vēja brāzmas to saplēš, karogs kļūst netīrs. Īpaši laikapstākļu ietekmei ir pakļauti karogi un karogu vimpeļi, kas ir pacelti mastā vai plīvo karogkātā ik dienu. Karogs var kalpot vairākus gadus, taču citkārt – tikai pāris mēnešu. Tāpēc, lai paildzinātu karoga mūžu, svarīgi izvēlēties piemērotu karoga audumu un par karogu rūpēties.

    Kādu karogu izvēlēties?

    Ja karogu paredzēts lietot ārā, praktiskāk izvēlēties karogu, kas gatavots no viegla, taču izturīga materiāla, piemēram, speciāla karogu auduma, poliestera vai neilona. Šāda auduma karogi ir samērā viegli kopjami, samirkstot lietū, nekļūst smagi un, plīvojot vējā, ātri izžūst.

    Savukārt, ja karogu plānots ārā izmantot tikai retu reizi vai lietot iekštelpās, var izvēlēties karogu, kas šūts no gabardīna vai vilnas un pusvilnas auduma.  Šādu audumu karogi ir smagāki, ar elegantu un skaistu kritumu, taču ievērojami nenoturīgāki pret laikapstākļiem. Tāpēc ārā tos parasti nelieto. Ja ir lietus un stiprs vējš, karogs samirkst, vējā sitas pret sienu un audums ātri vien sabojājas.

    Likums nenosaka, kāda izmēra karogu vajadzētu lietot, taču, lai karogs stiprā vējā nesaplīstu, vienmēr jāizvēlas karoga mastam vai karoga kātam proporcionāla izmēra karogs.

    Ir iespējams iegādāties karogus, kas ir šūti no krāsota un balināta auduma, kā arī tieši drukātus ar sublimācijas krāsām vai ar krāsas pārnesi no papīra uz auduma sublimācijas tehnikā. Kādu izvēlēties, ir katra gaumes jautājums. Tieša druka ar sublimācijas krāsām ir jauna tehnoloģija, ko Latvijā izmanto tikai daži ražotāji. Šādi apdrukāts audums saulē ilgāk neizbalo.

    Vimpelis ikdienai, karogs – svētkiem

    Starptautiski pieņemtā karoga lietošanas etiķete paredz, ka nav pieņemts karoga mastu turēt tukšu. Ja pie ēkas tas reiz novietots, tajā vajadzētu būt paceltam arī karogam. Tāpat etiķete paredz, ka valsts karogs, kas tiek izmantots pie ēkas pastāvīgi, diennakts tumšajā laikā ir jāizgaismo.

    Gadījumos, kad karogu naktī nav iespējams izgaismot, to vakarā nolaiž no masta vai noņem no ēkas fasādes. Uz karoga vimpeli šāda prasība neattiecas. Tāpēc ikdienā var lietot karoga vimpeli – trapecveida auduma lenti Latvijas valsts karoga krāsā.

    Vimpelis paredzēts tikai karoga mastam, un to nelieto karoga kātā pie ēkas fasādes. Turklāt vimpelis neaizstāj karogu – svētku un atceres dienās ir jālieto karogs. Ikdienā, lietojot vimpeli, tiek uzsvērts karoga īpašais statuss un lietošana tikai valstij nozīmīgās dienās. Ja karoga masts atrodas atstatus no mājas, svinamajās vai sēru dienās vimpeli var nenolaist, bet karogu atbilstošā noformējumā var izkārt pie ēkas fasādes.

      Kura ir īstā karoga krāsa?

      Papētot karogu piedāvājumu, bieži redzams, ka karoga krāsa mēdz atšķirties – tā variē no pelēcīgi brūnas līdz koši oranžsarkanai. Sintija Stipre iesaka kā atskaites punktu izmantot asins krāsu – tā nebūs nedz violeta, nedz rozā, nedz oranža. Tas sasaucas gan ar leģendu par karoga izcelsmi, gan simbolizē dzīvību.

      Tomēr 2018. gada nogalē spēkā stājušās visai striktas prasības, kas paredz, ka ražotājiem karogs jāizgatavo atbilstoši konkrētam krāsu kodam Pantone skalā. Karoga auduma krāsa gan var izskatīties mazliet atšķirīga atkarībā no karoga auduma blīvuma un tehnoloģijas, kā tas gatavots, – blīvāki audumi izskatīsies tumšāki, plānāki audumi – gaišāki.

      Savukārt Oskars Polmanis iebilst, ka asins krāsai arī ir ļoti daudz toņu variāciju un iesaka izvēlēties karogu emocionāli pieņemamā tonī.

      Ja par krāsu ir šaubas, tad labāk izvēlēties cita ražotāja vai pārdevēja karogu, nevis mocīties neziņā, ir vai nav īstais tonis.

      Tāpat arī cilvēku krāsu uztvere mēdz ievērojami atšķirties, un šajā gadījumā labāk paļauties uz ražotāja un pārdevēja godaprātu vai izvēlēties tādu karoga izgatavotāju, kuram ir lielāka pieredze karogu ražošanā vai labāka reputācija.

      Uzglabā sarullētu

      Pareiza karoga uzglabāšana un rūpīga kopšana var paildzināt karoga kalpošanas laiku. Ja karogs ticis lietots lietainā dienā, pēc noņemšanas tas kārtīgi jāizžāvē. Ja karogu plānots glabāt skapī, to nevajadzētu locīt – locījuma vietas audumā ieguļas, un karogu atkal izgludināt gludu un līdzenu būs ļoti grūti. Ieteicamākais ir karogu sarullēt uz gara kartona ruļļa vai karogkāta.

      Jārūpējas, lai karoga kāta vai masta tuvumā nav koku vai krūmu, kuru zaros karogs varētu ieķerties un vējainā laikā saplīst. Ieplīsušu, caurumainu, robainu vai karogu ar atirušām malām lietot nedrīkst. Ja karogs tomēr ieplīsis, karogu drīkst labot. Taču labojumiem jābūt neuzkrītošiem.

      Vai karogu drīkst mazgāt?

      Putekļi, putekšņi, īpaši liepu ziedēšanās laikā, putnu atstātie traipi un netīrumi, kas ir gaisā, nosēžas arī uz karoga, un karogs var kļūt netīrs. Atskaites punkts ir karoga baltā līnija – ja tā kļuvusi pelēcīga vai redzami traipi, karogs vai nu jāmaina, vai jāiztīra.

      Lietojot karogu bieži vai ikdienā, ieteicams iegādāties divus karogus un tos regulāri mainīt.

      Ja karogs aizvien labi kalpo, to var nodot ķīmiskajā tīrītavā, kur tiks veikta saudzīga sausā tīrīšana. Oskars Polmanis nerekomendē pašam mazgāt karogu. Ļoti sasmērētu karogu vai ieēdušos netīrumus ar saudzīgiem mazgāšanas līdzekļiem vai veļas pulveri parasti izmazgāt nevar. Ja tiks lietoti agresīvāki mazgāšanas līdzekļi, tie var sabojāt karoga audumu vai krāsu.

      Sēru noformējums

      Valsts karogu sēru noformējumā lieto likumā noteiktajos datumos, taču to drīkst darīt arī ģimenes sērās un bērēs. Ja valsts karogs sēru dienā tiek lietots pie ēkas fasādes, virs karoga piestiprina melnu lenti, kurai jābūt tikpat garai kā karoga platumam jeb vertikālajai (īsākajai) malai. Lentes platumam jābūt 1/20 daļai no karoga garuma jeb horizontālās (garākās) malas.

      Piemēram, ja karogs ir 1 metru garš, tad lentes platums ir 5 cm, bet garums 50 cm. Lenti ieteicams izvēlēties biezāku un izturīgāku, lai tā ilgāk kalpotu. Lente nedrīkst būt caurspīdīga, un nekādā gadījumā kā sēru noformējumu nedrīkst izmantot tumša vai melna auduma strēmeles. Tas uzskatāms par klajas necieņas izrādīšanu ne vien valsts simbolam, bet arī cilvēkiem un notikumiem, kuru dēļ karogs tiek lietots sēru noformējumā.

      Ja karogs tiek lietots karoga mastā, tam sēru lenti klāt nekad nesien, taču karogu nolaiž par vienu trešo daļu no karoga masta augstuma. Ja karogs mastā vēl nav pacelts, saskaņā ar etiķeti to paceļ līdz pašai masta augšai un tad nolaiž par vienu trešo daļu no karoga masta augstuma un nofiksē. Kad sēras beidzas, karogu atkal paceļ līdz pašai masta augšai un tikai tad nolaiž lejā.

      Atvadies ar cieņu

      Ja karogs ir nokalpojis savu mūžu – ir izbalējis, saplīsis vai citādi vairs neizskatās labi –, laiks iegādāties jaunu. Taču no vecā jāatvadās ar cieņu.

      Latvijas valsts karoga likums paredz, ka lietošanai nederīgu Latvijas valsts karogu iznīcina diskrētā veidā, proti, privātos apstākļos.

      Privātmājas teritorijā vai telpās karogs jāsadala pa krāsu lentēm, jāievieto atsevišķā maisiņā, tas jāaizsien un tikai tad jāizmet atkritumu tvertnē. Krāsu lentēs sadalīts karogs vairs netiek uzskatīts par valsts simbolu. Šādi pat jārīkojas ar mazajiem papīra karodziņiem, ko bieži izmanto svētkos, piemēram, iespraužot svētku kūciņās.

      Latvijas valsts karoga likums paredz, kā un kad valsts karogs pie ēkas jānovieto.

      Svētku noformējumā

      1. maijā – Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas dienā, Darba svētkos.

      4. maijā – Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā.

      21. augustā – Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienā.

      11. novembrī – Lāčplēša dienā.

      18. novembrī – Latvijas proklamēšanas dienā.

      Sēru noformējumā

      25. martā un 14. jūnijā – komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienās.

      17. jūnijā – Latvijas okupācijas dienā.

      4. jūlijā – ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā.

      Decembra pirmajā svētdiena – pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upuru piemiņas dienā.

      Valsts karogs lietojams arī citos Ministru kabineta vai pašvaldības noteiktajos gadījumos. Karogs jāpaceļ ne vēlāk kā pulksten deviņos no rīta un jānolaiž ne vēlāk kā pulksten deviņos vakarā. Karogu drīkst lietot arī ģimenes svētku vai sēru laikā. Šajos gadījumos laika ierobežojumi nav spēkā. Karoga pacelšana uzskatāma par katra iedzīvotāja labo gribu, šādi paužot cieņu pret valstij un tautai svarīgiem vēstures notikumiem.

      Satversmes tiesa spriedusi, ka personu nedrīkst administratīvi sodīt, ja likumā noteiktajos datumos atbilstošā noformējumā valsts karogs pie dzīvojamās mājas nav pacelts. Uz juridiskām personām tas neattiecas.

      Karoga auduma veidi

      Poliesters vai speciāls karogu audums. Visizplatītākais audums, no kā tiek gatavoti karogi.

      Plusi

      • Kādu laiku atgrūž ūdeni un netīrumus. Pēc samirkšanas ātri izžūst, tāpēc nekļūst smags.
      • Noturīgs pret saules stariem un vēju.
      • Viegls audums, tāpēc skaisti plīvo gan mastā, gan karogkātā.

      Mīnuss

      • Ja audums ir spīdīgs un karogu paredzēts lietot iekštelpās, tas vienmēr ļoti rūpīgi jāizgludina – uz spīdīgiem audumiem ir redzams katrs burzījums vai locījums, un tas var atstāt nevīžīgu iespaidu.

      Vilnas un pusvilnas audums. Mūsdienās tiek lietots retāk un uzskatāms par ekskluzīvu karoga audumu.

      Plusi

      • Smags audums ar skaistu kritumu – izskatās skaisti un svinīgi.
      • Šādus karogus mēdz nodot mantojumā no paaudzes paaudzē, tāpēc tiem ir emocionāla pievienotā vērtība.

      Mīnusi

      • Lietū ātri samirkst, kļūst slapjš un smags. Āra apstākļos vilnas vai pusvilnas audums ātrāk var tikt sabojāts.
      • Vilnas audums garšo kodēm – jābūt ļoti rūpīgam, lai karogu saglabātu teicamā izskatā.

      Gabardīns. Sintētisks no poliestera ražots audums. Blīvs un matēts, neatstaro gaismu.

      Plusi

      • Skaists, elegants kritums.

      Mīnusi

      • Lietū ātri samirkst un kļūst smags.

      Neilona jeb poliamīda audums. Biežāk izmanto valsts vai pašvaldību iestādes, kā arī uzņēmumi, taču dažkārt izvēlas arī privātmāju saimnieki.

      Plusi

      • Viegls, skaisti plīvojošs audums.
      • Laba krāsas noturība.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē