• Kā pēc ziemas sakopt avenes, lai vasarā būtu daudz lielu ogu?

    Avenes
    Sarmīte Strautiņa
    9. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Par to, kā pēc ziemas parūpēties par avenēm, lai tās vasarā priecētu ar labu ražu, stāsta Sarmīte Strautiņa, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.
    Nākamais: Apgriez

    Daži padomi par aveņu stādīšanu

    • Pavasaris ir piemērots laiks aveņu stādīšanai, turklāt rudens avenes vajadzētu stādīt tikai pavasarī. Avenes stāda iespējami agri, tiklīdz augsne ir atkususi un nedaudz apžuvusi. Sevišķi tas jāņem vērā, izvēloties stādīšanai kailsakņu stādus.
    • Labi aug irdenās, trūdvielām bagātās, vidēji smagās mālsmilts vai smilšmāla augsnēs un labi izgaismotās, saulainās vietās. Tām patīk viegli skābas augsnes, kuru pH ir 5,7– 6,7. Gan ļoti skābās, gan sarmainās augsnēs avenes sliktāk aug un ražo, bet sārmainās, kur pH līmenis pārsniedz 7, cieš no hlorozes, jo tiek traucēta dzelzs uzņemšana.
    • Traucē lieks mitrums, tāpēc neder applūstošas vietas vai vietas ar mikroieplakām.
    • Rindas vislabāk orientēt ziemeļu–dienvidu virzienā, lai ogas ienāktos vienmērīgāk. Rindu attālumi – vismaz 2 m, lai stādījumu būtu viegli apkopt. Stādus rindās izvieto 30–50 cm citu no cita.
    • Svarīgi sekot, lai stādi neciestu no sakņu iekalšanas, jo pavasarī vējš un saule saknes strauji apžāvē.  Stādi pēc iestādīšanas obligāti jāaplaista. Sausos pavasaros laistīšana jāveic atkārtoti.
    • Kad stādi ieaugušies un virs zemes parādās jauni dzinumi, vecos dzinumus nogriež līdz zemei, lai veicinātu stādu labāku ieaugšanos.
    • Ja iespējams, stādījumu mulčē. Kā mulčešanas materiālu var izmantot kūdru, kompostu, salmus, šķeldu, satrūdējušas zāģskaidas.

    Raksta turpinājumā lasi, ko pēc ziemas vajadzētu izdarīt aveņu labā!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē