• pasargāt svaigi izremontētu dzīvokli no kaķa?

    Māja
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    27. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Laimīgi ir tie saimnieki, kuru mājdzīvnieki ir disciplinēti un akurāti kā angļu aristokrāti. Par nožēlu, tādi ir retums.

    Daudzi mājdzīvnieku (īpaši jau kaķu) saimnieki baidās ieguldīt naudu remontā, domājot, ka kaķis noteikti atstās uz jaunā dīvāna nagu vai zobu nospiedumus, saskrāpēs jaunās tapetes un sagādās daudz citu nepatikšanu.

    Protams, lai maksimāli efektīvi samierinātu labu remontu un ģimenes mīluli, nepieciešams rūpīgi izpētīt dzīvnieka raksturu un paradumus, lai varētu ņemt vērā, kādi tieši drošības pasākumi būtu vajadzīgi tavā gadījumā. Arī par apmācību un audzināšanu nevajadzētu aizmirst, jo tieši no tā lielākoties būs atkarīgs komforts tavā mājā.

    Kādus materiālus un mēbeles izvēlēties, lai mājdzīvnieku saimnieki varētu ilgāk saglabāt savu interjeru tā sākotnējā izskatā, kā arī tas būtu droši un komfortabli viņu mīluļiem?

    Speciālistu padomi

    • Logiem izvēlēties nevis garus aizkarus, bet gan rullo žalūzijas – tās diezin vai kaķim izdosies sabojāt.
    • Vietā, kur plānota mājdzīvnieka guļvieta, ieteicams papildus ieklāt kavrolīna gabalu un periodiski to mazgāt un nomainīt.
    • Dažādi nagu asināmie priekšmeti, mājiņas un rotaļlietas novirzīs kaķa uzmanību no mēbelēm un tapetēm, tāpēc tiem naudu nevajadzētu žēlot.
    • Ja tev ir kaķis ar greznu apmatojumu, iegādājies speciālu līdzekli – spreju mīkstām mēbeļu apdarēm. Tas mēbeles pasargās no mājdzīvnieku apmatojuma pielipšanas.
    • Veikalos pieejamas speciālas nagu uzmavas, kas tiek pielīmētas kaķa nagam un neļauj traumēt mēbeles un tapetes. Mīnuss – šīs uzmavas turas pie naga tikai aptuveni mēnesi.
    • Apsmidzini mēbeles ar kaķus atbaidošu aerosolu.
    • Ja vēlies jaunajā interjerā iekļaut arī jaunus istabas augus, pirms tos pērc, pārliecinies, ka tie ir dzīvnieka veselībai nekaitīgi un kaķis ar tiem nesaindēsies, ja pēkšņi izlems ar tiem pamieloties.

    Kamēr notiek remonts, dari visu iespējamo, lai ne kaķis, ne suns, ne papagailis, ne kāds cits mājdzīvnieks netiktu klāt toksiskiem materiāliem un sķīdumiem!

    Grīdas segums

    Grīdas segums mājā, kur dzīvo kaķi un suņi, tiek pakļauts daudz lielākai slodzei un pārbaudījumiem nekā parasti. To izvēloties, jāņem vērā, cik tas būs izturīgs pret mehāniskiem bojājumiem, cik tas ir nodilumizturīgs. Ja tev mājās ir mājdzīvnieks, par pūkainu paklāju ar garām plūksnām uzreiz vajadzētu aizmirst. Šāds variants tev derēs tika tad, ja tev pieder sfinkss.

    • Pēc šiem parametriem vadoties, vispiemērotākais variants, protams, būs keramikas flīzes. Tiesa, ne visi ir gatavi klāt mājās flīžu grīdas viesistabā un pat guļamistabā, tomēr, ja tev katru dienu ir jāved pastaigā suns, flīzes un apsildāmā grīda priekštelpas zonā būs nenovērtējama lieta.
    • Linolejs
      Viens no ekonomiskākajiem grīdas segumiem, kas bieži nonāk pircēju redzeslokā. Tas ir vienkārši ieklājams, viegli kopjams, neuzsūc mitrumu un smakas, tomēr dzīvnieku nagi uz tā var atstāt redzamas pēdas. Risinājums varētu būt nodilumizturīgāka linoleja iegādāšanās, kas domāts sabiedriskām telpām, vai arī linoleja flīzes. Tām ir viens liels pluss – iespēja nomainīt sabojāto grīdas seguma vietu.

      Pie linoleja priekšrocībām vēl varētu minēt salīdzinoši nelielo cenu, antistatiskumu, pateicoties kam apmatojums neelektrizējas un nepielīp pie grīdas virsmas. Linolejam gan ir viens nozīmīgs trūkums – slidena virsma, uz kuras dzīvniekam var slīdēt kājas uz visām pusēm, kas var novest pie traumām vai arī sasistiem interjera priekšmetiem.
    • Lamināts – tā ieklāšana ir salīdzinoši viegla un ātra, kā arī tā cena ir zema, tādēļ lamināts ir viens no populārākajiem grīdas seguma veidiem. Ja tev mājās ir tikai kaķis, tā būs ideāla izvēle. Ja tev pieder arī suns, ņem vērā, ka viņš, pārvietojoties pa lamināta grīdu, ar nagiem radīs visai traucējošu, skaļu skaņu (īpaši, ja runājam par lielu suni).
    • Parkets. Nav tik izturīgs pret mehānisku ietekmi kā lamināts. Toties pēc skrambas pietiek veikt mazu remontiņu, lai tas kļūtu gluži kā jauns, ko nevar teikt par laminātu. Citi plusi: var izvēlēties oriģinālu dizainu, un dzīvnieks nenervozēs tevi ar savu nagu klaboņu. 

    Sienas

    Sienas no mājdzīvnieku aktivitātēm cieš ne mazāk kā grīdas, tāpēc prastas papīra tapetes noteikti nebūs tā veiksmīgākā izvēle dzīvoklim, kurā dzīvo kaķis vai suns. Ja tu grasies dekorēt sienas ar tapetēm, labāk dod priekšroku mazgājamām vinila tapetēm vai arī pērc krāsojamās stikla auduma tapetes, kuras atšķiras ar pietiekami labu nodilumizturību, tās ir izturīgas arī pret mitrumu, temperatūras izmaiņām, mikroorganismu un ķimikāliju iedarbību. Vēl viens pluss – tās iztur vairrākārtēju krāsošanu.

    Sienu krāsošanai labāk izmantot krāsas uz ūdens bāzes. To smarža nav tik intensīva, un tās ir videi draudzīgākas un veselībai mazāk kaitīgas. Turklāt iegūtā virsma ir izturīga un mazgājama.

    Vispraktiskākais un izturīgākais variants sienu dekoram – izmantot dažādus dekoratīvus sienas paneļus sienas lejasdaļā līdz zonai, ko dzīvnieks var sasniegt. Šādu paneļu izgatavošanas materiāls var būt praktiski jebkurš: flīzes, skaidu plāksne u. c. Arī mākslīgais akmens efektīgi izskatīsies interjerā un arī necietīs no dzīvnieku zobiem un nagiem.  Dekoratīvie paneļi parasti ir viegli kopjami, nodiluma izturīgi un dod iespēju nomainīt atsevišķas bojātas daļas.

    Interesants risinājums var būt dekoratīvs apmetums, tomēr jāizvēlas tāds, ko var mazgāt un tīrīt.

    Kaķu mīļotāji saka, ka kaķi plēš skaistas tapetes, jo tās viņiem patīk, un attiecīgi dīrā nost nesmukās, jo kaķi neakceptē saimnieku izvēli. Protams, tam nav nekā kopīga ar kaķu gaumi, bet gan vēlmi paasināt nagus – tas ir instinkts.

    Tāpēc sagādā kaķim dažādus nagu asināmos, mājiņas, rotaļlietas, lai novirzītu viņa enerģiju uz kaut ko citu un saglabātu mēbeles un tapetes neskartas.

    Durvis

    Mīluļi, kas vēlas ienākt istabā vai prasās iet laukā pastaigā, bieži skrāpē un sabojā durvis. Lai izvairītos no bojājumiem, ieejas durvis var dekorēt ar antivandāļu plastikātu vai bieza metāla pārklājumu. Par mīksto durvju apdari, protams, vajadzētu aizmirst uz visiem laikiem. Durvis starp istabām labāk likt no lamināta vai plastikas, jo naturālo koku kaķis var viegli saskrāpēt, kas, ņemot vērā šāda dekora cenu, diezin vai iepriecinās saimniekus.

    Lai atrisinātu problēmu ar durvju aizvēršanos, kas liedz dzīvniekiem tikt tajā vai citā telpā, līdz ar to izsaucot viņos aktīvus protestus, starpistabu durvīm var izmantot tā saucamos stoperus, kas izskatās daudz pievilcīgāk nekā tradicionālā, vairākās kārtās salocītā avīze. Atceries, kaķi ļoti skumst, nonākot aizvērtu durvju priekšā, – viņiem ne vienmēr ir iespēja un spēks tās atvērt patstāvīgi.

    Elektrības vadi

    Zināms, kā no elektrības vadiem tiek pasargāti bērni: tos nostiprina bērnam nesasniedzamā vietā vai nomaskē, lai nevienam nebūtu kārdinājuma tos nogaršot. To pašu var darīt, ja mājās ir dzīvnieki. Tas pasargās māju no briesmām un saglabās organisku dizainu. Jā, vajadzētu arī padomāt, kur likt pagarinātājus, jo ir bijuši gadījumi, kad kaķis pagarinātāju piečurā un, to pieslēdzot pie elektrības, notiek īssavienojums.

    Mīkstās mēbeles

    Mīksto mēbeļu saglabāšana parasti izsauc vislielāko satraukumu kaķu saimniekos. Tiesa, galīgi iztikt bez dīvāniem un krēsliem dzīvoklī tev diezin vai izdosies, lai arī cik dzīvnieku tev mājās būtu. Tāpēc atliek vien izvēlēties vispiemērotāko mēbeļu audumu un regulāri to kopt. Speciāli rekomendē izmantot mīkstās mēbeles, kas pārklātas ar teflona floku vai šenilu.

    • Teflona flokam piemīt mitrumu atgrūdošas un antistatiskas īpašības, tādēļ no tā viegli iztīrīt dažādus traipus. Turklāt kaķa nagi tam nekādu lielo skādi nenodarīs.
    • Šenils ir ļoti izturīgs un biezs audums, izturīgs pret mitru uzkopšanu.

    Ja mājās ir kaķis, kurš ložņā, kur tik viņam tīk, noderēs skapji ar aizslēdzamām durvīm un kvalitatīvi nostiprināti plaukti, kurus kaķis, lēkājot šurpu turpu, nevar nejauši apgāzt.

    Ja dārgais dīvāns tavā mājā parādījās agrāk nekā kaķis, labs risinājums ir tekstila mēbeļu pārklāji, kurus var pašūt pašrocīgi vai arī pasūtīt jebkurā šūšanas darbnīcā. 

    Izvēlies mēbeļu audumu vai paklāju bez plūksnojuma ar cilpu struktūru. Kaķim tajā var aizķerties nadziņš, un dzīvnieks var sevi nopietni savainot.

    Citas lietas

    Vāze, kuru apgāzis kaķis, ir gandrīz vai klasika. Neatstāj viegli apgāžamas statuetes, spoguļus, smaržu pudelītes un birstošu kosmētiku kaķim pa ķērienam. Tas pats attiecas uz puķupodiem.

    Tāpat pārliecinies, ka gleznas un lielformāta fotorāmji ir labi nostiprināti. Nokrītot tie var ne tikai sasisties, bet arī savainot dzīvnieku. Taisot remontu, paredzi aizveramu skapīti apaviem, lai mīluli neizaicinātu tos pagaršot, pamēģināt uz tiem uzasināt nagus vai kā citādi izmantot tam neparedzētos veidos.

    Ar ko remonts bīstams dzīvniekam?

    Remonta laikā ne tikai bērnus, bet arī dzīvniekus var apdraudēt vairākas lietas. Vairums izmantojamie būvmateriāli izdala toksiskas vielas to izmantošanas laikā. Pie tiem pieder dažādi lakas izstrādājumi, līme, špakteļmasa un daudzi citi.

    Turklāt telpā sakrājas liels daudzums putekļu, kas negatīvi ietekmē veselību. Darba laikā telpā var atrasties dažādas vielas, instrumenti un daudzi citi priekšmeti, kas mājdzīvniekiem un bērniem ir bīstami, tāpēc jāizslēdz jebkāda iespējamība kaķim, sunim vai bērnam iekļūt istabā, kur notiek remonta darbi.

    Kaķi ir ļoti ziņkārīgi, tāpēc izveidot barjeras būs pagrūti. Var izmantot sētiņas, mēģināt kaķi ieslēgt citā istabā.

    Remonta laikā var izdalīties ļoti nepatīkamas toksiskas smakas, kas ļoti negatīvi ietekmē tieši kaķus. Tāpēc vajag izmantot speciālus smaku neitralizētājus. Lai tavs mājdzīvnieks būtu vesels, centies izmantot tikai naturālus un antitoksiskus materiālus, kas nekaitē veselībai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē