• Kā pašam iztīrīt skursteni

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. oktobris, 2020
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja ir uzņēmība un īstie darbarīki, skursteni var tīrīt pats! Ir pēdējais laiks to darīt.

    Skursteni daļēji var iztīrīt ar vienkāršām skursteņu tīrīšanas birstēm, taču birstes ar plastmasas sariem nebūs efektīvas. Diži daudz ar tām nenotīrīs, tās vairāk noderēs mājās, kur ir gāzes apkure. Tad, caur skursteni izlaižot šādu birsti, vismaz izdzenās putekļus un zirnekļus. Ja māju nopietni kurina, sevišķi ar malku vai oglēm, jāizvēlas birste ar kārtīgiem tērauda sariem. 

    Nopietnāki un augstvērtīgāki instrumenti ir tīrīšanas birstes ar trosēm un atsvariem. Tērauda aukla un tērauda birste notīrīs kārtīgāk nekā plastmasa. Birstēm, kurām nav atsvara, to var piesiet pats – kaut vai kādu smagumu vai akmeni –, taču jāskatās, lai tas neatvienojas un neiekrīt skurstenī, to aizdambējot. Jo smagāks atsvars, jo labāk tas velk birsti uz leju. 

    Pirms tīrīšanas būtu prātīgi ar lukturīti (vai speciālu spogulīti garā kātā) paskatīties skurstenī, vai tur nav iekritis kāds beigts putns vai pa vasaru kāds kovārnis sataisījis ligzdu. Tad vispirms jāatbrīvojas no šādiem aizsprostojumiem.

    Cik reižu birste jālaiž skurstenī, atkarīgs no tā, cik stipri skurstenis ir aizaudzis. Tomēr kāds melnums tāpat paliks. 

    Mājas iekšpusē jāatver visas lūciņas un jāizgrābj tas, kas sakrājies. Var izmantot putekļsūcēju, taču parastajam sūcējam tā būs pēdējā darbdiena. Šim nolūkam vajag speciālu, jaudīgu putekļsūcēju, kur uzkrājas sodrēji.

    Dedzināt skurstenī, kā agrākos laikos, nedrīkst – tad būs tiešām nopietna saruna ar ugunsdzēsējiem.

    Var darīt arī šādi: birstes vietā aiz galotnes auklā piesien eglīti, laiž skurstenī iekšā un rauj ārā – arī tā sodrēji tiešām notīrās! 

    2 komentāri

    Filips Līcis
    Jā.jā ! Tīrīt ar eglīti ! Arī tas ir jāprot .Daudzi jo daudzi eglīti skurstenī iekšā ir dabūjuši ,tikai kaut kā ārā dabūt nav varējuši ! Un ar tiem šīberiem ir kā nu ir ! Rakstā ne vārds par to ,...ko ar tiem tīŗīšanās laikā iesākt .Varianti ir vairāki ,tāpat arī gala rezultāts !
    Oskars Mežnieks
    Ļoti saturīgs raksts ! Patiešām, ja savāc dažus pareizus rīkus, skurstenis un dūmvadi vienmēr ir tīri un.........droši ! Es tieši tā esmu izdarījis un šis rakstiņš man lieku reizi atgādināja, ka būt kārtīgam Saimniekam būt nav sarežģīti. Tīriet dūmvadus un guliet mierīgi !

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē