• Kā pareizi veikt sienu dekoratīvo apdari?

    Sienas
    Zanda Jankevica
    2. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja ir vēlēšanās savu radošumu izpaust ne tikai remonta plānošanā un krāsu vai tapešu izvēlē, var ķerties pie oriģinālas, īpaši dekorētas sienas radīšanas.

    Ar ko dekorēt?

    • Gatavie materiāli

    Materiālu piedāvājums ir gana plašs: pie sienas līmējami keramikas, koka, ģipša vai putuplasta (arī krāsojami) paneļi ar dažādu reljefu, kas parasti veido vienotu motīvu, piemēram, viļņus vai ģeometriskus izcēlumus; plānas apdares flīzes, kas imitē ķieģeļus vai smilšakmeni. Klasiskā stila piekritēji var izvēlēties kolonnas veida paneļus, kas piešķir telpai greznumu. Papildus var izmantot poliuretāna griestu karnīzes un LED diožu lentes, kas akcentē dekorus.

    Izvēloties jau gatavu materiālu, šķiet, ka rezultāts ir paredzams, tomēr jāņem vērā, ka telpai un kopējam stilam piemērotākā dekorēšanas materiāla izvēle nebūt nav viegls uzdevums – izceltā siena telpas izskatu var gan uzlabot, gan arī radīt pretēju efektu.

    Tā kā materiāli nav lēti, iespējams, pirms iegādes ir vērts pakonsultēties ar speciālistu.

    • Pašu veidotie dekori

    Tie var būt gan gludi, gan reljefi. Pieejamākais un populārākais dekorēšanas veids ir dažādu krāsu izmantošana uz gludas sienas, tās klājot jeb tupinot uz sienas ar samērā vienkāršiem palīgmateriāliem. Gludai sienai var izmantot vairākus toņus, piemēram, četrus pasteļtoņus (tie tagad ir modē!), izmantojot porolona sūkli, lupatiņu vai papīru.

    Sarežģīta nav arī dekorēšana ar šablona palīdzību: jānokrāso siena izvēlētajā pamattonī, jāizgriež šablons, piemēram, lapa, koks, puķe, burts, dzīvnieks vai kāds simbols, jāliek pie sienas, jānofiksē ar papīra līmlenti un jāiekrāso tumšākā tonī.

    Reljefa veidošana jau prasa noteiktu sagatavotību, taču ir vērts mēģināt. Izmanto iekštelpu sienu izlīdzināšanai paredzēto špakteli. To uzklāj uz sagatavotas sienas viena divu milimetru biezumā un tad ar lāpstiņu (var būt ar robotu malu) vai dažādiem mājsaimniecībā pieejamiem materiāliem veido reljefu: viļņus, apļus, zigzagu vai nospiedumus tikai noteiktās vietās.

    Kad reljefs gatavs un siena nožuvusi, to var nokrāsot vienā vai divos toņos. Ja izmanto divus toņus, vispirms sienu nokrāso ar tumšāko, tad plānu porolona rullīti mērc otrā krāsā, nosusina un klāj pāri tumšākajai – padziļinājumos krāsa neaizķeras, vizuāli piešķirot sienai dziļumu. Ieteicams izvēlēties krāsu paletē blakus esošus toņus, taču, ja patīk kontrasti, var ņemt arī dažādas saderīgas krāsas, piemēram, zilu pamatam un laškrāsu reljefa akcentēšanai.

    Pārējās sienas krāso, izvērtējot telpu – ja tā ir tumša, sienas ieteicams krāsot gaišas vai pat baltas, ja istaba ir gaiša un saulaina, sienas var būt tumšākā tonī.

    Šāda dekorēšana aizņems trīs dienas, jo ir svarīgi, lai katra krāsas kārta labi nožūst: pirmajā dienā uzklāj špakteli un izveido reljefu, otrajā uzklāj pamatkrāsu, trešajā – izceļ reljefu.

    Savdabīgi izskatās vecināta siena. Tas ir krāsojums, kas atgādina laika zoba skartu sienu, taču tāds radīts apzināti. Tiesa, šāda siena neiederēsies noplukušā ēkā, bet gan sakoptā mājā, kas iekārtota, piemēram, minimālisma vai romantiskajā Provansas stilā.

    Lai vēl vairāk pastiprinātu vecinājuma efektu, dažās vietās uz sienas var imitēt plaisas. To dara šādi: pārplēš papīra lapu, pielīmē pie apstrādājamās sienas lapas abas daļas ar papīra līmlenti tā, lai starp noplēstajām pusītēm ir pāris milimetru sprauga, tad, izmantojot tumšāku krāsu, ar sūkli tupina – viegliem pieskārieniem iekrāso – spraugu starp lapas daļām. Ja dekorēšanas pieredzes nav, prātīgi būtu atrast internetā bildi un rūpīgi aplūkot, kāda īsti izskatās dabiski saplaisājusi siena.

    Dekoratīvā krāsošana

    Darba gaita

    1. Iegādājies ūdens emulsijas krāsas, kas tonētas trijos toņos, piemēram, kafija ar pienu, šokolāde un saldais krējums. Kafijas toņa krāsa nepieciešama visvairāk – atbilstoši sienas laukumam, pārējās divas krāsas mazāk.
    2. Sagatavo sienu tāpat kā pirms krāsošanas. Tai jābūt nošpaktelētai, noslīpētai, tīrai un gludai. Blakus esošo sienu malas aplīmētā ar celtniecības lenti. Ja uz sienas ir traipi, kas savulaik radušies mitruma dēļ, šī vieta jāgruntē ar speciālu grunti, piemēram, Robitix. Ja sienai defektu nav, uzklāj grunts krāsu.
    3. Nokrāso sienu pamattonī – kafija ar pienu – un ļauj nožūt.
    4. Nākamajā dienā ņem porolona sūkli, nedaudz pamērcē tumšākajā – šokolādes – krāsā un, viegli piespiežot, vienmērīgi tupini.
    5. Trešo – gaišo – krāsas kārtu klāj, izmantojot tādu pašu vai cita veida sūkli, saburzītu papīra lapu vai lupatiņu. Tupināšanu var atkārtot tāpat kā iepriekš, bet var veidot arī citu rakstu, piespiežot sūkli, mainot virzienu utt. Ja rezultāts patīk, ļauj sienai nožūt, un darbs ir pabeigts.

    Ņem vērā!

    • Pirms ķeries pie dekorēšanas, izmēģini savu ieceri uz kāda eksperimentālā materiāla.
    • Vienmērīga efekta iegūšanai dekoratīvo krāsošanu labāk veikt nevis komandā, bet gan vienatnē, jo katram cilvēkam atšķirsies virziens un rokas spiediena spēks, ar kādu sūklis tiks likts pie sienas.
    • Krāsojot pa laikam atkāpies un apskati sienu, jo tikai no attāluma var redzēt, vai krāsojums veidojas vienmērīgs.
    • Raugies, lai otrā un trešā krāsas kārta pilnīgi nenosedz pirmo, tad dekorēšanai nebūs jēgas.
    • Ja rezultāts šķiet par raibu, vari sajaukt bēšās un kafijas krāsas atlikumus, iegūstot ceturto toni, un, ar to tupinot, mazināt sienas raibuma intensitāti.
    • Izvēloties blakus toņus no vienas krāsu paletes, sienu vari dekorēt lieliem triepieniem, bet, jo atšķirīgākus toņus izmanto, jo smalkāk un nemanāmāk tie jāsaplūdina.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē