• Kā pareizi kopt spilvenus, lai tie kalpotu ilgāk?

    Māja un Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai kādu pagalvi tu izvēlētos – no sintētiska vai dabiska materiāla, tā mūžs būs ilgāks, ja pareizi to kopsi.

    Dūnu – mīksts un gaisīgs spilvens

    Ir iespējami dažādi salikumi, piemēram: 60% dūnu plus 40% spalvu; 10% dūnu plus 90% spalvu; trīskameru spilveni – apkārt dūnas, bet vidū spalvas; divkameru  – vienā pusē dūnas, otrā spalvas. Pamatā izmanto pīļu dūnas/spalvas, bet spilvenu var pildīt arī ar zosu dūnām/spalvām.  

    Bieži vien šķiet, ka spilvens ātri saplok. Lai tā nebūtu, labāk iegādāties kuplāku dūnu spilvenu.

    Kopšana. Nav ieteicams spilvenu nest uz ķīmisko tīrītavu, labāk mazgāt mājās, izmantojot šķidros mazgājamos līdzekļus, un skalot veļasmašīnā dubultajā skalošanas režīmā, pēc tam žāvēt (var likt arī žāvētājā).

    Vilnas spilvens

    Blīvs, stingrs un ar lielisku termoregulāciju. Spilvena pildījums var būt no aitas, lamas, kamieļa un kazas vilnas. Ieteicams tiem, kuri guļot svīst. Aukstā laikā sniedz patīkamu siltumu, bet karstā laikā nesviedrē galvu. Piemērots cilvēkiem, kuri cieš no radikulīta vai reimatisma. Nomierina nervu sistēmu, mazina iekaisuma procesus un sniedz veldzējošu, dziļu miegu.

    Kopšana. Jārēķinās, ka vilnas spilvenam raksturīga savelšanās. Spilvens mazgājams ar rokām vai veļasmašīnā 30 grādos. Pirms tam gan rūpīgi jāizlasa ražotāja norādes par izstrādājuma kopšanu.

    Zīda spilvens

    Blīvs, stingrs, bet ar patīkamu maigumu. Zīda šķiedras spilvenus iesaka tiem, kuri cieš no alerģijām, piemēram, putekļu ērcītēm. Gluži kā vilnas spilveni, tie ziemā sniedz siltumu, bet vasarā nekarsē, tāpēc būs patīkami visās sezonās. Cilvēkam ar jutīgu ādu maigais materiāls aiztaupīs raizes par kairinājumiem.

    Kopšana. Nedrīkst mazgāt! Regulāri jāvēdina un jāizpurina.

    Griķu sēnalu spilvens

    Cietāks nekā citi spilveni. Čaukst. Labi pielāgojas cilvēka galvas formai, kas nodrošina pareizu galvas un kakla stāvokli. Griķu sēnalu spilvenam raksturīga brīva gaisa cirkulācija, kas nodrošina, ka galva naktī nesvīdīs. Ekoloģiski tīrs izstrādājums, kas parasti neizraisa alerģiju. Griķu sēnalu čauliņas rada nelielu masāžas efektu, kas mazina nogurumu, normalizē asinsriti un palīdz novērst galvassāpes. Spilvens ļauj atslābt kakla muskuļiem un balsta muguru pareizā stāvoklī. Piemērots tiem, kuri cieš no osteohondrozes.

    Kopšana. Nedrīkst mazgāt. Regulāri jāvēdina un jāizpurina.

    Spilveni no sintētiskiem materiāliem

    • Poliestera (sintepona) spilvens

    Var būt gan blīvi, gan mīksti. Mūsdienās ir pieejams ļoti plašs poliestera spilvenu klāsts, tāpēc grūti izvērtēt, kurš būs piemērots ilgam laikam, bet kurš derēs īslaicīgai lietošanai. Poliestera granulas nodrošina labu gaisa caurlaidību.

    Kopšana. Var regulāri mazgāt.

    • Viskoelastīgie (memory foam) spilvens

    Labi fiksē galvu, kaklu un muguru miega laikā. Piemīt atmiņa – ieņem guļošā cilvēka galvas un kakla formu, bet pēc brīža spēj atgūt sākotnējo izskatu. Materiāls ilgi nodrošina vēsuma sajūtu. Nav piemērots cilvēkiem, kuri stipri svīst.

    Kopšana. Viskoelastīgo materiālu spilvenus nedrīkst mazgāt.

    • Mediflow (ūdens) spilvens

    Cilvēks pats var dozēt ūdens daudzumu spilvenā, līdz ar to izmainīt tā augstumu un cietību. Labi pielāgojas kakla un galvas formai. Naktī guļot, cilvēks nejūt ūdens aukstumu.

    Kopšana. Nedrīkst mazgāt, ieteicama vēdināšana.

    Ņem vērā!

    Spilvenam nav tāda derīguma termiņa, bet ir pierādījies, ka labs spilvens kalpos vismaz trīs līdz piecus gadus, savukārt slikts spilvens nesasniegs pat triju gadu stāžu. Par nolietotu spilvenu uzskata tādu, kas miega laikā sāk radīt diskomfortu un ir zaudējis formu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē