• Kā pareizi izgaismot dārzu? Iesaka ainavu arhitekte

    Aktuāli
    Anita Pīra
    30. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Kam gan uz šīs pasaules nepatīk parādīties labā gaismā? Izņēmums nav arī dārzs. Iestājoties garajiem, tumšajiem vakariem, vērts pievērsties domai par piemērotu apgaismojumu tajā.

    Kāpēc dārzs vispār jāizgaismo? Konsultē Linda Kačane, Paula Garden ainavu arhitekte.

    Pirmkārt, tāpēc, ka mūsu klimatiskajā joslā no augusta otrās puses vakari kļūst diezgan tumši. Līdz ar krēslu pat mājīgākais dārzs zaudē savu pievilcību. Lai uzturēšanās vakarā tajā būtu tikpat patīkama un droša kā dienā, vajadzīgs atbilstošs apgaismojums.

    Gaisma ne tikai piešķirs dārzam jaunu dimensiju – īpašu, neatkārojamu noskaņu, kāda tajā valdīs tikai pēc saulrieta –, bet arī atbaidīs nelūgtus ciemiņus, piemēram, meža dzīvniekus. Turklāt, pateicoties apgaismojumam, varam uzturēties ilgāk ārpus telpām.

    Otrkārt, pareizs apgaismojums rada drošu un komfortablu vidi, parādot dārzu komplimentārā gaismā. Tas saliek akcentus, kas palīdz atklāt dārza raksturu, izdevīgi izcelt tā labākās īpašības un noslēpt plānojuma nepilnības. Tā ir nopietna investīcija un paģēr nopietnu sagatavošanās darbu. Kas tur – piekārt vienu lampu… – tā nebūs pareizā taktika, ja vēlme ir izveidot dārza apgaismojumu ne tikai praktiskiem, bet arī dekoratīviem nolūkiem.

    Labākie rezultāti ir tur, kur ārējais apgaismojums ir mājas arhitektūras un interjera turpinājums, kļūstot par visa projekta loģisku noslēgumu.

    Tāpēc, ja iespējams, sākt vajag ar kopējo iekšējā un ārējā apgaismojuma vīziju – šāda pieeja palielina dzīves telpu un rada patīkamu vakara atmosfēru.

    Saprast sevi un dārzu

    Ideālākais variants ir dārza apgaismojumu ieplānot jau tā projektēšanas laikā, iepriekš pārdomājot un paredzot, kur un kā jābūt izvietotiem elektrības kabeļiem. Taču, arī vēlāk to darot, viss ir iespējams, tikai jārēķinās, ka būs nedaudz sarežģītāk.

    Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem veiksmīgam rezultātam ir sapratne, kādu efektu vēlies panākt, – tikai pēc tam jau var izvēlēties atbilstošus gaismekļus un ierīkot nepieciešamos elektroapgādes pievadus dārzā. Speciālisti izšķir četrus galvenos dārza apgaismojuma veidus – funkcionālo, apsardzes, dekoratīvo un arhitektūras. Vispirms skrupulozi jāpārdomā, kas un kāpēc tiks izgaismots: celiņi, atpūtas vietas – lapene vai terase, atsevišķi apstādījumi vai soliteraugi, interesanti koki vai dārza elementi? Jāsaprot, kur atrodas aktīvāk lietojamās zonas un kurā diennakts daļā tās tiks maksimāli izmantotas. Izstrādājot projektu, vēlams ņemt vērā mājas un dārza saimnieku dzīvesveidu, arī vecumu un specifiskas vēlmes.

    Zonas, ko izgaismot

    No praktiskā viedokļa āra apgaismojums nepieciešams vietās, kur ilgāk uzturamies un pārvietojamies. Tie ir:

    • dārza celiņi,
    • iebraucamie ceļi,
    • atpūtas vietas,
    • rotaļu laukumi,
    • dīķi vai dārza baseini.

     

    Ja ir vēlme izmantot apgaismojumu kā dekoratīvo elementu tumsā, šādi izceļami ir:

    • interesanti koki,
    • atsevišķi apstādījumi,
    • soliteraugi,
    • citi nozīmīgi dārza komponenti.

    Ko izvēlēties?

    Celiņu izgaismošanai

    Celiņam nav jābūt apgaismotam pārāk spilgti, tāpēc visbiežāk izmanto vidēja augstuma gaismekļus (līdz metram) ar matētu gaismu, kas vērsta uz leju. Tie neapžilbina acis un rada komfortablu atmosfēru. Nedaudz retāk izvēlas zemē iemontētus gaismekļus, tiesa, mūsu skarbajos klimatiskajos apstākļos to ierīkošana un apkalpošana prasa papildu pūles.

    Funkcionālā apgaismojuma galvenais uzdevums ir nodrošināt cilvēku drošību dārzā.

    Pavadošo apgaismojumu izvieto gar celiņiem, kāpnēm, nožogojumiem, pie ieejas teritorijā, mājā, ūdenstilpņu tuvumā u. tml.

    Šāds apgaismojums palīdz arī pasargāt sevi no nejaušiem kritieniem un traumām.

    Noskaņas radīšanai

    Gaismas diožu lampas ir daudz ekonomiskākas un ilgmūžīgākas par parastajām, turklāt mūsdienu tehnoloģijas ļauj paslēpt gaismas avotu. Tāds gaismeklis rada izkliedētu, vienmērīgu gaismu, kas līdzinās mēnesgaismai. Rodas maģiska sajūta par gaismu, kas nāk no nekurienes. Šādi gaismekļi neuzkrītoši pastiprinās romantiska dārza tēlu.

    Objektu akcentēšanai

    Viens no efektīgākajiem dārza apgaismojuma veidiem ir tieši vērstās gaismas lampas, kas paredzētas objektu punktveida izgaismojumam – no apakšas vai augšas. Punktveida vērstais apgaismojums uz atsevišķiem augiem, krūmiem un kokiem ir brīnišķīgs risinājums, kā parādīt dārza augu raksturu un skaistumu. Piemēram, stari, kas nāk no gaismas avota tieši pie koka saknēm skaisti izgaismo tā vainagu.

    Tieši vērstais izgaismojums ļauj baudīt augu skaistumu naktī un ieraudzīt tos no citas puses. Ja vēlas izcelt koka stumbru, prožektoru novieto nedaudz nomaļus.

    Ar gaismu var izcelt elementus, kas nepiesaista uzmanību dienā, toties ar kaut ko pārsteidz naktī. Koku izgaismošana no apakšas rada teatrālu, dramatisku efektu.

    Krāsains izgaismojums var pārvērst pazīstamo dārzu pasaku mežā.

    Zemē iebūvēts prožektors, kas izgaismo kokus.

    Ieejas un fasādes izgaismošanai

    Ieejas un fasādes izgaismojumam izmanto gan izkliedētas, gan fokusētas gaismas lampas. Skaistus gaismas ornamentus uz vienmērīgām virsmām rada ierīces, kur gaismas diodes apvienotas ar lēcām. Tieši vērstie gaismas stari uz sienām veido ornamentus.

    Ūdenstilpes izgaismošanai

    Ūdenstilpe – dīķis vai baseins – mājas tuvumā piedāvā vēl lielākas iespējas dekorēšanai. Ūdenī atspoguļotā gaisma vizuāli dubultojas, radot vienreizējus efektus. Te lieliski iederēsies ne vien ainaviskie gaismekļi, bet arī mēbeles un citi dārza dizaina elementi ar apgaismojumu. Ūdenstilpe ir atpūtas zona, tāpēc apgaismojumam ne tikai jārada svētku noskaņa, bet arī jānodrošina komforts un drošība. Šo iemeslu dēļ pieņemts apgaismot ne tikai pašu ūdenstilpi, bet arī tās krasta perimetru.

    Ņem vērā!

    Vakara laikā cilvēka acis adaptējas tumsā, tāpēc spilgta, asa gaisma dārzā nav nepieciešama. Uztverei komfortablāks dienas tumšajā daļā ir klusināts, izkliedēts apgaismojums. Vislabāk, ja tas atgādina maigu mēnessgaismu. Ar šo uzdevumu tiks galā nelielas jaudas gaismekļi.

    Gaismekļu dizains ir gan jāsaskaņo savā starpā, gan jāpieskaņo mājas un dārza stilam, jāveido vienota kompozīcija.

    Obligāti – mitruma drošs!

    Izvēloties āra gaismekļus, jādomā ne tikai par estētisko un vizuālo pusi, bet arī par drošības pasākumiem, īpaši par mitruma iedarbību. Lai par to pārliecinātos, meklē speciālu IP apzīmējumu!

    Solārie ķermeņi – priekam

    Šobrīd piedāvājumā ir arī liels solāro gaismekļu klāsts, tomēr tie neizgaismo dārzu pietiekami spoži, bet sniedz vairāk emocionālu labsajūtu. Solārās gaismas var likt pie apstādījumiem, interesantiem augiem, augu grupām.

    Kur meklēt?

    • Dārza un fasāžu apgaismojumu piedāvā dažādi specializētie uzņēmumi un apgaismes veikali, piemēram, AIPLights, Lampupasaule.lv, Gaismas maģija u. c.
    • Solāros lukturus var iegādāties tādos mājas un būvlietu veikalos kā Jysk, Cenuklubs.lv, Depo, K Senukai, Hortes, kā arī internetā.
    • Dekoratīvos sveču lukturus var meklēt Siena, Alan Deko, IKEA.
    • Gaismas puķupodus, lampas un mēbeles piedāvā Xcelsior, Labklājības dārzi.

     

    Pieredzes stāsti

    Signe Meirāne, uzņēmēja un pavārgrāmatu autore:

    Dzīvojam lauku mājā, un mūsu dārzs ir 200 m2 liels. Šobrīd izgaismoju tikai pusi no tā. Māja un dārzs vēl ir tapšanas procesā, tāpēc dārza izgaismošana ir pavisam nesens pasākums – gribēju salikt to, ko zināju, ka vēlos, un tālāk mēģināt saprast, ko vēl vajadzētu izgaismot. Gribu, lai dārzs ne tikai ražo pārtiku, bet ir arī iedvesmas vieta, tāpēc saliku lampiņas. Nevēlējos ne vilkt vadus, ne veidot pieslēgumus, tādēļ viss darbojas uz saules baterijām, lai ir iespējami vienkārši.

    Visi gaismekļi manā dārzā ir solārie, tie ir viegli un labi. Mums ir virtenes šūpuļtīklu zonā blakus dārzam, taču ierobežojošais faktors solārajiem gaismekļiem ir tas, ka virtenes nav ļoti garas, tāpēc nopirkām deviņas un salikām kopā. Mums ir arī virtenes kokā, lai var gulēt blakus dārzam šūpuļtīklā un skatīties uz dārzu un gaismiņām. Tās ieslēdzas, kad sāk krēslot. Speciāli likām gaismekļus tā, lai var redzēt arī no mājas. Man bija būtiski, lai lampiņas ir arī siltumnīcā – ļoti skaisti, kā tās deg aiz stikla, radot sava veida maģiju tomātiem un gurķiem.

    Inese Elizabete Brimerberga, tekstila dizainere un māksliniece:

    Manā dārzā pagaidām nav iebūvētā apgaismojuma, bet ir radīts sajūtu variants. Apgaismojumu veidojam ar pārnēsājamajiem lukturiem, sveču laternām un solārajiem gaismekļiem. Mums ir lielie sveču lukturi, kuros var ielikt pat piecas sveces. Tā kā apkārt ir stikls, tās nepūšas nost, odu laikā pieliekam kādu pretodu sveci, lai ir dubultais efekts. Dažkārt lielās bļodās saliekam ūdenī peldošas sveces, kas izskatās iespaidīgi, īpaši tumsā, kad ūdens atstarojas.

    Bieži rīkojam paši sev noskaņu vakarus, jo mums ir vairākas āra terases un lapenes, kā arī terase kokā. Visu to vasarā izmantojam ļoti aktīvi – kā mājas turpinājumu ārā. Kad terase kokā tiek izgaismota, ļoti labi var redzēt, kā šūpojas zari un lapas, tur bieži guļam sveču gaismā un vērojam dārzu. Lapenē un terasē pie dīķa mums ir jaunākā atpūtas vieta, kuru arī izgaismojam ar svecēm. Ar laiku plānojam dārzā arī stacionāro apgaismojumu. Esam iecerējuši no apakšas ar zemē iebūvēto prožektoru izgaismot kokus – izskatās fantastiski!

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē