• Kā pareizi ieklāt laminātu?

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: William Warby, flickr.com/wwarby
    Ja vien ievēro svarīgākos pamatprincipus, lamināta ieklāšana ir pa spēkam pašiem – meistars nav jāaicina. Svarīgākais, kas jāzina: ko klāt zem lamināta, kā to piegriezt, cik lielu attālumu atstāt no sienas un kā pabeigt klājuma pēdējo rindu. Iesaka namdaris, amata meistars GATIS TRAMS.

    Instrumentu minimums

    Rokas zāģis vai figūrzāģis, zīmulis, mērlente, papīra nazis, āmurs un āķis lamināta ieklāšanai.

    Un nu – pie darba!

    1. Kā saprast, cik daudz lamināta jāpērk?
      Jāizmēra, cik kvadrātmetru liela ir telpa. Ja telpā ir vairākas nišas, tad telpa jāmēra, sadalot to kvadrātos un iegūto platību saskaitot kopā. Jāpērk par 5 līdz 10 procentiem vairāk lamināta, lai nevajadzētu braukt uz veikalu vēlreiz: var gadīties kādu dēlīti sabojāt, kāds var izrādīties nekvalitatīvs. Savukārt grīdlīstes pērk, izmērot telpas perimetru: tikpat, cik metru garš tas ir.

    2. Ko darīt, ja grīda pirms lamināta ieklāšanas ir nelīdzena?
      Jāizlīdzina! Dēļu grīdai vienmērīgu izlīdzinājumu var panākt ar korķa vai Isoplaat apakšklāju, liekot to dubultā. Nelīdzenai betona grīdai jālej izlīdzinošais maisījums.

    3. Kas notiks, ja ieklās laminātu uz nelīdzenas grīdas?
      Pirmkārt, segums būs nelīdzens un veidos uzkalnus. Otrkārt, ja zem lamināta seguma atstās bedres, tukšumu vietās tas neturēs ikdienas slodzi un var ielūzt.

    4. Kā ieklāt apakšklāju?
      Vispirms grīda kārtīgi jāizslauka, jāizsūc ar putekļsūcēju. Apakšklājs ir jānoklāj pa visu telpu perpendikulāri tam, kā tiks klāts lamināts.

    5. Vai laminātu var klāt uzreiz, tiklīdz tas pārvests no veikala?
      Ja laminātu pērk ziemā, tad vismaz diennakti to vajadzētu uzglabāt istabas temperatūrā un tikai tad klāt.

    6. Vai ir atšķirība, klājot laminātu mazā un lielā telpā?
      Lamināta segums ir kustīgs, mēdz teikt peldošā grīda – tā mazliet pārvietojas uz vienu un otru malu, izplešas un saraujas. Ja laminātu izklāj telpā, kura ir garāka par astoņiem un platāka par sešiem metriem, laminātā jāiestrādā deformācijas šuve ar līsti – segums it kā jāsadala divās vai pat vairāk daļās. Nedrīkst ieklāt 100 kvadrātmetrus lamināta, neiestrādājot šuvi! Ja šuves nebūs, vasarā grīda pacelsies uz augšu, bet ziemā sarausies tik ļoti, ka kājlīste nenosegs laminātu pie sienas.

    7. No kuras vietas telpā sākt ieklāt laminātu?
      Jāizvēlas telpas garākā un taisnākā siena. Pie tās liek pirmo lamināta dēļu rindu. Laminātu ieteicams ieklāt gaismas avota virzienā (no logiem uz durvīm) – tad būs mazāk pamanāmas dēļu savienojuma vietas. Bet, lai vizuāli paplašinātu garu un šauru telpu, vēlams laminātu ieklāt perpendikulāri telpas garumam, neņemot vērā gaismas virzienu. Kad pirmā rinda ir ieklāta, tās galus ieķīlē, izmantojot gabalus no atgriezuma, kas palicis pāri. Visbiežāk pirmajā rindā pēdējo gabalu vajadzēs piezāģēt no jauna dēļa.

      Ja nozāģētais atlikums ir vismaz trešdaļa dēļa (minimums – 20 centimetri), ar to var iesākt nākamo rindu. Liekot otro rindu, jāatceras, ka dēlīši nedrīkst savienoties tuvu vietai, kur tie savienojās iepriekšējā rindā: atstatumam jābūt vismaz vienai trešdaļai no dēļa kopējā garuma. No sienas lamināta dēlim jāatstāj distance aptuveni 7–8 milimetru platumā.

    8. Ko darīt, ja pēdējā klājuma rindā vairs nepietiek vietas veselam dēlim?
      Precīzi jānomēra attālums no ieklātās rindas līdz sienai, paturot prātā, ka līdz malai jāievēro 7–8 milimetru distance, un dēlītis jānogriež. Laminātu var piegriezt ar figūrzāģi vai parasto rokas fuksīti. Lai ieliktu pēdējo rindu, izmanto āķi lamināta ieklāšanai.

    9. Kā klāt laminātu, ja kāda no telpas sienām ir nevis taisna, bet ieliekta?
      Pirmā rinda ir jāliek tik tuvu pie sienas, cik tas iespējams (bet ne tuvāk pa 7–8 mm). Kad visas rindas ieklātas, jāķeras pie ieliektās sienas: izliekums jāpārzīmē uz lamināta dēļa un detaļa jāizzāģē ar figūrzāģi. Ir redzēts, ka laminātu telpā klāj nevis taisni gar sienu, bet slīpi – it kā šķērsām pāri telpai.

    10. Kas jāievēro, ja izvēlos šādu klājuma veidu?
      Ieklāšanas principi ir tie paši, tikai jāatceras, ka vajadzēs vairāk lamināta: izvēloties slīpās ieklāšanas metodi, jārēķinās, ka atgriezumos iztērēsies pat 30 procenti materiāla.

    11. Kādas ir biežākās kļūdas, klājot laminātu?
      Visbiežāk cilvēki neievēro distanci un piegriež lamināta dēlīšu galus pārāk tuvu sienai. Lamināts tad ir it kā ieķīlēts un nekustas, tādēļ vasaras mēnešos grīda paceļas un šuvēs veidojas uzkalni.

    12. Un kad tad liek grīdlīstes?
      Kad lamināts ir ieklāts, jāizņem ķīļi, kurus ielika, klājot pirmo dēļu rindu, un tad jau var stiprināt grīdlīstes.

    13. Vai, kad tas izdarīts, vēl kāds laiks jānogaida vai var uzreiz uz lamināta likt mēbeles un apdzīvot telpu?
      Lamināta grīdas segumam nav ne jānožūst, ne jāsakalst, tāpēc tas ir gatavs lietošanai tūlīt pēc ieklāšanas. Kad darbs pabeigts un kājlīstes pieskrūvētas, istabu uzreiz var iekārtot.

    Kā ieklāt laminātu – soli pa solim

    Svarīgi knifi, kas jāzina, pirms dodies uz veikalu

    Ražotāju izpratne par klasēm atšķiras. Lamināta klase apzīmē tā izturību pret nodilšanu. Pašlaik tirgū pieejams 31., 32. un 33. klases lamināts. 31. klases lamināts derēs mazāk noslogotām telpām, piemēram, guļamistabām, bet 33. klases lamināts būs piemērots sabiedriskajām telpām.

    Pircēju pieprasītākais ir 32. klases lamināts. Tomēr ražotāju vienas un tās pašas klases lamināts nebūt nav vienāds. Ja kāds ražotājs piedāvā ļoti lētu 32. klases laminātu, visticamāk, tas nokalpos vien dažus gadus.

    Gatis iesaka izvēlēties 32. vai 33. klases laminātu. Pērkot zemākas klases laminātu, būs tikai liekas klapatas. Dažkārt ražotāji mēdz piedāvāt 34. un 36. klases laminātu, bet patiesībā tādas klases nemaz neeksistē – tas ir tikai mārketinga triks. Ja tomēr nopirkts 31. klases lamināts, Gatis iesaka krēslu kājas obligāti apstrādāt ar filca polsterējumu, lai tās neskrāpē segumu.Izvēlies īsto apakšklāju!

    Svarīgi, lai grīda zem lamināta būtu līdzena.

    Ir dažādi materiāli, ko paklāt zem lamināta: putu polietilēna plēves ar vai bez tvaika plēves slāņa, kā arī korķa un kokšķiedras plāksnes. Ja starp laminātu un betona grīdu uzklāj putu polietilēna plēvi, tā ar laiku noberžas, jo lamināta grīda ir nedaudz kustīga. Vēl viena problēma – putu polietilēna plēve elektrizē grīdu (ja vien uzklātais lamināts nav antistatisks), tā pievelkot putekļus.

    Savukārt kokšķiedras plāksnes labi der vecas, nelīdzenas grīdas izlīdzināšanai un arī siltuma izolācijai – tas ir blīvs, dabisks materiāls, nopērkams piecu vai septiņu milimetru biezumā. Labs (bet ne tas lētākais) apakšklāja materiāls ir korķis – to var likt gan uz skaidu plākšņu grīdas, gan uz betona.

    Gatis neiesaka izvēlēties putu polietilēna plēvi. Viņam patīk Isoplaat plāksnes, kas izgatavotas no kokšķiedras. Bet par vislabāko apakšklājumu Gatis uzskata korķi – šis materiāls elpo un amortizē grīdu.

    Laba kvalitāte par pieņemamu cenu. Labas kvalitātes laminātu ražo Beļģijā, Austrijā, Vācijā (ja vien ražotne atrodas tieši tur, nevis, piemēram, Polijā). Ja laminātu iegādājas specializētā veikalā, jārēķinās ar cenu 12–15 eiro par kvadrātmetru.

    Gatis saka: noteikti nepērc vislētāko laminātu! Tas ne tikai ātrāk nodilst, bet jau ieklāšanas laikā parāda savus trūkumus. Lētā lamināta savienojumu vietas bieži vien izlūst, un tur vairs nekas nav labojams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē