• Kā pareizi glabāt ķirbjus? Vērtīgus padomus sniedz ķirbju kolekcionāre

    Zelta padomi
    Indra Ozoliņa
    6. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Par biežāk pieļautajām kļūdām ķirbju uzglabāšanā stāsta Saiva Pekuse, ķirbju kolekcionāre, dārzniecības Neslinko dārzniece.

    Ķirbji jāglabā sausā vietā, vēlams, mazāk apkurinātā telpā plus 10–15 grādu temperatūrā. Labāk tos novietot nevis uz skapja, kā nereti mēdz darīt, bet zem gultas, kur ir zemāka temperatūra.

    Ja vēsākas telpas nav, nevajag pārāk raizēties, jo pieredze liecina, ka ķirbjus izdodas saglabāt pat siltos dzīvokļos un uz siltajām grīdām. Taču mitrs pagrabs gan noteikti nebūs piemērots!

    Ķirbis, tiklīdz novākts no lauka un pārvietots uz citu vietu, jānoliek tā, kā tas audzis, – uz sāna vai dibengala.

    Novietojot citādi, tiks izjaukta sulas aprite, tas no vidus sāks pūt un apmēram mēneša laikā aizies bojā.

    Manuprāt, nav pareizs uzskats, ka ķirbi nedrīkst kustināt, jo tad tajā sāks dīgt sēklas un tas sabojāsies. Sēklas ir ieprogrammētas miera periodam, tāpēc nedīgs ātrāk par janvāri, februāri. Mēs savus ķirbjus kustinām, piemēram, vedot uz izstādēm, tomēr tie izteikti nebojājas.

    Kritieni gan var samazināt ķirbja glabāšanas laiku. Ja, pārvietojot ķirbi, gadās noberzt mizu, tas spēs aprētoties pats, taču drošības labad pret pelējumu traumēto vietu var apbērt ar koka pelniem.

    Ja raža ir liela, ķirbjus nedrīkst krāmēt vienu virs otra lielās grēdās, jo apakšējie var tikt saspiesti un sabojāties. Labāk tos neturēt arī pārāk cieši kopā, jo, ja vienā iemetīsies puve, tas var paķert līdzi arī kaimiņu.

    Putekļus ķirbim glabāšanas laikā var noslaucīt tikai ar vieglu birstīti. Noteikti nevajag nest mazgāt uz dušu – tas var bojāt aizsargslāni un veicināt pūšanu.

    Ķirbim netīk krasas temperatūras svārstības, piemēram, ja, aizbraucot ceļojumā, noslēgsim apkuri vai arī, vēdinot telpas, tam nāks virsū vēsums no loga.

    Ķirbi reizi desmit dienās vajadzētu apskatīt.

    Ja tam uz sāniem parādās plankumi, tas nozīmē, ka sācis bojāties no mizas. Ja puve veidojas no iekšas, tas sāks tecēt, un tad bez žēlastības jāizmet kompostā. Ja bojāta tikai puse vai ceturtā daļa, to izgriežam un pārējo varam droši lietot.

    Ķirbis glabāsies ilgāk, ja tam neizņems sēklas. Pārgriezts jāizlieto pāris dienu vai vismaz nedēļas laikā. Tas jāglabā ap 5 grādu temperatūrā ārā kastē vai ledusskapī.

    Visu rakstu lasi šeit: Operācija Milzu lielā oga. Ķirbju ražas novākšanas un uzglabāšanas ABC

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē