• Kā pareizi atjaunot koka grīdu?

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šo darbu bez iepriekšējas pieredzes būs visai sarežģīti paveikt ideāli, tomēr mēģināt var, ja vien pietiek uzņēmības un laika. Turklāt sena koka grīda ir tā vērta, lai to atjaunotu. Konsultē AIVARS NAMTĒVS, SIA Grīdas Meistars izpilddirektors.

    Novērtē grīdas stāvokli

    Pirms ķeries pie koka grīdas atjaunošanas, tā ir jānovērtē. Vecās mājās grīdas bieži vien ir pārklātas ar vairākiem krāsas slāņiem, tās nav siltinātas, dēļi stūros mēdz būt izpuvuši, stipri no lietojušies. dēļu platums vēsta par grīdas vecumu. Ja tie ir šauri, visticamāk, tas ir padomju laika mantojums, un atjaunot šādu grīdu nav vērts, jo, kā noskaidrojām, tas nav lēti. Tādu grīdu izdevīgāk būs nomainīt – būvniecības lielveikalos jauni priedes koka grīdas dēļi maksā ap 15 eiro par kvadrātmetru.

    Līdzīgi izmaksās arī labas kvalitātes lamināts. Ja grīdai izmantoti plati dēļi, tas nozīmē, ka tā ir gandrīz simtgadīga, tātad koks cirsts īstajā laikā, pareizi žāvēts, tāpēc teju mūžīgs. Šāda grīda ir ļoti vērtīga, un to ne tikai var, bet pat vajag atjaunot. Ja dēļi ir ļoti sliktā stāvoklī, atjaunot nav vērts. ja grīda izskatās labi, bet kādā vietā, piemēram, istabas vidū, dēļi ir pārāk nodiluši, tos var nomainīt.

    Jāņem vērā, ka jauni dēļi būtiski atšķirsies no vecajiem. Ko darīt? Var meklēt iespēju iegādāties līdzīgas kvalitātes vecos dēļus vai arī izņemt nodilušos dēļus un to vietā ielikt no vietām, kur stāvējušas mēbeles, savukārt tur likt jaunos dēļus, kas zem mēbelēm tāpat nebūs redzami.

    Kas tev būs vajadzīgs?

    Instrumenti:

    • Ota;
    • Rullītis;
    • Trauks;
    • Rokturis rullītim;
    • Slīpmašīna;
    • Dažādu numuru speciālie smilšpapīri;
    • Lupatiņas

    Materiāli:

    • Grunts laka;
    • Laka grīdām;
    • Eļļa grīdām;
    • Laka grīdām;
    • Speciāli kopšanas līdzekļi eļļotai vai lakotai grīdai

    Kā noņemt veco pārklājumu?

    • Ja uz grīdas ir krāsa

    Nereti šķiet, ka grīdu atjaunot būs vienkārši, jo krāsa jau pati lobās nost, taču mēdz būt, ka tā ir tikai virsējā kārta, zem kuras ir vēl vairākas krāsas kārtas, kas tik viegli nepadodas. Parasti grīdas dēļi ir arī nedaudz izvērpušies. Slīpējot krāsu, arī grīda izlīdzināsies.

    Jāatceras, ka krāsas noņemšana ir laikietilpīgs un arī diezgan nepatīkams darbs – krāsa slīpējot deg, smird, telpā ir putekļi un dūmi.

    Turklāt jārēķinās ar ievērojamu smilšpapīra patēriņu, jo uzkarsusī krāsa to ļoti īsā laikā padara neizmantojamu. Smilšpapīrs slīpmašīnai maksā sākot no 5 eiro gabalā.

    • Ja uz grīdas ir laka

    Lakotas egles vai priedes koka grīdas kalpošanas laiks ir 6–10 gadi. Pēc tam parādās defekti, un grīda ir jāpārslīpē. Šādas grīdas parasti ir mājās, kas pie jauna īpašnieka tikušas deviņdesmitajos gados. Atjaunot lakotu grīdu ir daudz vienkāršāk. Tolaik galvenokārt izmantoja lakas uz šķīdinātāja bāzes. Tagad laku izvēle ir ļoti plaša, un pēc vecās kārtas noslīpēšanas var uzklāt laku uz ūdens vai poliuretāna bāzes, kas nesmird un krietni ātrāk žūs.

    Smilšpapīrs slīpēšanai

    Ja vēlies, lai grīda ir patiešām kvalitatīva, vajadzēs daudzus un dažādu rupjumu smilšpapīrus. Būvniecības veikalos var nopirkt liela izmēra smilšpapīru, kas paredzēts slīpmašīnām, taču ir samērā grūti prognozēt, kāds būs tā patēriņš uz krāsotas grīdas. Slīpēšana jāsāk ar rupjāko –16. numura – smilšpapīru, un arī tas var aizsisties ar krāsu jau pēc pāris dēļu noslīpēšanas. ja, piemēram, telpa ir ap 20 kvadrātmetru liela, vajag sagatavot vismaz trīs četrus 16. numura smilšpapīra gabalus.

    Ja ar to ir izdevies krāsu noņemt, darbu var turpināt ar smalkāku smilšpapīru, ievērojot pareizu secību, piemēram, ņemt 24. vai 36. numura smilšpapīru, tad 60., 80., 100. numura smilšpapīrus. Jo rūpīgāk noslīpēsi, jo gludāka būs grīda. Strādājot ar slīpmašīnu, ir ļoti jāuzmanās – neprasmīgi to izmantojot, dēļos var iedzīt rises, kas pēc galīgās apstrādes – lakošanas vai eļļošanas – padarīs to nelīdzenu un neglītu.

    Ar ko pārklāt?

    Ir divi populārākie varianti – izmantot kādu grīdas eļļu vai arī laku. Lai ko izvēlētos, pirms darba sākšanas noteikti izlasi instrukciju, jo dažādu eļļu un laku uzklāšana var atšķirties. Piemēram, jāņem vērā ne tikai norādītais žūšanas laiks, bet arī ķīmiskās sacietēšanas laiks.

    Eļļošana

    Eļļošanai paredzētas speciālas grīdas eļļas. Eļļu klāj ar pulējamo mašīnu vai lupatiņu, vai otiņu. Ja izvēlas pulējamo mašīnu, tai apakšējā daļā uzliek mīkstu aplikatoru, izlej noteiktu daudzumu eļļas un ar mašīnu ierīvē to dēļos. Pareizi būtu uzklāt divas plānas eļļas kārtas. Ja eļļu klāj ar lupatiņām, ar vienu izsmērē, ar otru – sausu – uzreiz noņem lieko. Daži ražotāji iesaka pirms eļļas uzklāšanas izslaucīt grīdu ar mitru lupatu. Slīpēšana koku ir padarījusi ļoti sausu, samitrinot koka poras atveras un labāk uzņem eļļu. Taču jāraugās, lai mitrums būtu vienmērīgs.

    Plusi

    • Tonēta eļļa koka dziļo struktūru padara tumšāku, bet smalko – gaišāku;
    • eļļa ir ekoloģiskāka nekā laka;
    • ik gadu uzklājot svaigu eļļas kārtiņu vismaz intensīvākās noslodzes zonā, grīdu iespējams ilgstoši uzturēt teicamā stāvoklī;
    • ja gadās kāds defekts, var labot tikai konkrēto vietu – pieslīpē un ieeļļo.

    Mīnusi

    • jāsargā no krāsainiem traipiem, piemēram, sarkanvīna, joda utt. ja izlietu vīnu satīra uzreiz, traips nepaliek;
    • eļļotu grīdu ir nedaudz grūtāk kopt. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot taukus šķīdinošus līdzekļus.

    Lakošana

    Istabas grīdai var izmantot laku uz ūdens vai poliuretāna bāzes. Joprojām ir pieejamas arī lakas uz šķīdinātāja bāzes, taču tās nelāgi ož, turklāt jau sen vairs nav uzskatāmas par noturīgākajām. Lakas var ietonēt, taču tonēta laka nosedz koka struktūru, un koks izskatās krāsots, nevis lakots. Laku klāj vismaz trijās kārtās –pirmā grunts laka, tad divas kārtas lakas.

    Jānoskaidro vai lakai nepieciešama starppulēšana. Dažkārt starppulēšana jāveic grunts lakas kārtai, bet dažkārt jāpulē pirmā izvēlētās lakas kārta, tikai tad var klāt otro. Starppulēšana jāveic, jo uz virsmas mēdz izveidoties gaisa burbulīši, kas padara grīdu asu.

    Plusi

    • Laka ir mazliet noturīgāka unvieglāk kopjama nekā eļļa;
    • Var izvēlēties gan matētu, gan spīdīgu laku.

    Mīnusi

    • Nevar novērst defektu atsevišķā grīdas posmā – jāslīpē un jāpārlako no jauna visa grīda vai arī jāsadzīvo ar defektu;
    • Vietā, kur laka nodilst, koks drīz vien kļūst melns.

    Atjaunošana soli pa solim

    1. Atbrīvo telpu no mēbelēm, noņem grīdlīstes, atved tehniku, iegādājies dažādu rupjumu smilšpapīrus
    2. Ņem lielo slīpmašīnu un 16. numura smilšpapīru. krāsotos dēļus sāc slīpēt pa diagonāli, tad slīpmašīna daudz ātrāk noņem augstākās dēļu vietas. Pēc tam, mainot aizvien smalkāku smilšpapīru, slīpē nevis pa diagonāli, bet gan dēļu virzienā
    3. Sr lielo slīpmašīnu nevar piekļūt malām – līdz sienām paliek ap 30 cm nenoslīpēta josla. Var mēģināt malām izmantot fleksi, taču prātīgāk būs ņemt mazo slīpmašīnu
    4. Lai gan pēc krāsas noņemšanas grīda izskatās labi, laka var atklāt defektus, tāpēc grīda obligātijā pulē. Pa tikko nopulētu grīdu nedrīkst staigāt ne ar apaviem, ne basām kājām. Var izmantot bahilas vai tīras zeķes
    5. Pirms lakošanas (vai eļļošanas) grīda jāsagatavo – divas trīs reizes tā jāiztīra ar putekļsūcēju. Pēc pēdējās tīrīšanas vismaz pusstundu jāļauj nosēsties sīkajām putekļu daļiņām. Tikai tad var sākt lakošanu vai eļļošanu

    Lakotu un eļļotugrīdu kopšana

    • Lakota un eļļota grīda jākopj ar speciāliem līdzekļiem;
    • Vispirms izmanto putekļsūcēju ar parketa birsti, pēc tam uzkopj ar mīkstu, mitru lupatu;
    • Lai nebojātu grīdu, zem datorkrēsla (vai citiem priekšmetiem uz riteņiem) vēlams speciāls aizsargājošs paklājs.

    Ņem vērā!

    • Kad koks ir tikko noslīpēts, tas ir ļoti jutīgs, piemēram, pārbaudīsi grīdas gludumu ar netīru roku, un uz grīdas paliks traipi. Jo ātrāk pēc slīpēšanas uzklāj pirmo apdares materiāla kārtu, jo labāk.
    • Lakas pēdējo kārtu nevajag klāt, ja grīdu apspīd saule – laka žūs nevienmērīgi un pārāk ātri, un būs redzami rullīša nospiedumi.
    • Vislabāk grīdu atjaunot apkures sezonas laikā, jo tad gaisa temperatūra telpā ir vienmērīga. Ja gaiss ir mitrs, koks šo mitrumu uzņem, un grīda slikti žūst.
    • Ne eļļojot, ne lakojot nedrīkst atstāt vaļā logu – ja uz grīdas nokļūs lietus, tā būs sabojāta.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē