• Kā nopirkt labu termosu?

    Iesaka speciālisti
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    Alise Kraukle
    25. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Labs termoss noderēs jebkurā gadalaikā – kā vasarā, tā ziemā. Turklāt termosā var uzglabāt siltu ne tikai dzērienu, bet arī maltīti. Kā atrast termosu, kas ilgi tur siltumu un neslīd ārā no cimdos ieģērbtām rokām? Konsultē HEINRIHS KIRŠBLŪMS, veikala Gandrs pārdevējs-konsultants.

    Pirms izvēlēties piemērotāko termosa modeli, jāatbild uz trim vienkāršiem jautājumiem. Kādam mērķim termoss nepieciešams? Tējai un kafijai vai zupai un plovam? Cik ilgi nepieciešams saglabāt dzēriena vai ēdiena temperatūru? Pietiks ar pāris stundām vai siltu dzērienu vajadzēs vienas kārtīgas darba dienas garumā? Vai termoss būs nepieciešams vienam cilvēkam vai visai ģimenei?

    Tāpat vērts apdomāt, vai piemērotāks būs termoss ar rokturi vai bez tā, vai tam komplektā jābūt karotei vai bez tās var iztikt. Ja termosu plānots vairāk pārnēsāt somā, rokturis nav tik parocīgs, bet, ja termosu nes rokā, tad ar rokturi būs ērtāk. Sievietēm nereti svarīga ir arī termosa krāsa, tāpēc labi, ka šobrīd iegādājami termosi arī košās un sievišķīgās krāsās – sarkani, zili, balti, zaļgani, arī klasiski pelēki un melni. 

    Pamatā ir divu veidu termosi: šķidruma un pārtikas.

    Pārtikas termoss ir zemāks un platāks, tajā siltu var uzturēt ne tikai zupu, bet arī kartupeļus un kotletes. Šķidruma termoss paredzēts dzērieniem. 

    Termokrūzes arī nav peļama izvēle, tomēr tās parasti sliktāk tur siltumu, turklāt netīšām var nospiesties poga un dzēriens izlīt.

    Līderis – nerūsējošais tērauds

    Ar termosiem, ko lietojām pirms 30 un 40 gadiem, viss bija skaidrs – tiklīdz kaut no neliela augstuma nokritīs, iekšpuse būs sīku lausku pilna. Mūsdienu termosi vairs tik viegli neplīst, taču, labi pacenšoties, sasist var arī tos. Populārākais un izturīgākais termosu materiāls mūsdienās ir nerūsējošais tērauds. Tas nodrošina labu termoizolāciju, ilgi – sešas vai pat astoņas stundas – saglabā siltumu, ir viegli kopjams, kā arī neuzsūc ēdienu un dzērienu smaržu. 

    Termosus ražo arī no plastmasas, taču tie ļoti slikti notur siltumu – aptuveni pēc divām stundām dzēriens vai ēdiens būs atdzisis. Šāda termosa pluss – tas ir viegls. Nopērkami arī termosi, kuru iekšpusē ir stikla kolba, kas labi – līdz pat 24 stundām – tur siltumu un aukstumu. Arī šis materiāls neietekmē produkta garšu un neizstaro kaitīgas vielas, tomēr šie termosi ir smagāki un ar mazāku triecienizturību.

    Arī pārtikas termosos izmanto dubulto sienu un vakuuma izolācijas tehnoloģiju, kas ļauj saglabāt sākotnējo temperatūru ilgu laiku. Pārtikas termosiem parasti ir plats atvērums, lai no tiem varētu ērti ēst. Arī kopšanā tie ir ērtāki nekā šķidruma termosi. 

    Pirms lieto – uzsildi!

    Biežākā problēma, kāpēc termoss slikti tur siltumu, ir tā, ka tas pirms tam netiek uzsildīts. Ikviena materiāla termoss pirms katras lietošanas reizes jāuzsilda, tajā ielejot verdošu ūdeni. Ūdeni pāris minūšu patur un lej ārā, un tad termosā pilda to, kas paredzēts. Citādi, ielejot aukstā termosā tēju vai kafiju, tas pirmo siltumu paņem, lai vienkārši uzsildītu savu iekšējo sieniņu, un tā zaudē karstumu.

    Protams, termosa siltuma noturība atkarīga no ražošanā izmantotā materiāla, tāpat atšķiras arī tas, cik karstu dzērienu vai ēdienu katrs lieto. Tā kā no šī viedokļa siltuma noturība ir arī stiepjams jēdziens. Taču parasti, kamēr termosu nesasit, tam siltums jātur pietiekami ilgi. 

    Kāds podiņam vāciņš

    Termosu vāciņš ir vai nu uzskrūvējams, vai uzspiežams. Ja vēlas, lai nekas neizlītu, drošāk izvēlēties termosu ar uzskrūvējamu vāciņu – tas ir labāk noslēgts. Ja galvenais kritērijs ir ērtums un ātrums, piemērotāka izvēle būs termoss ar uzspiežamu vāciņu. Vairums vāciņu izmantojami kā krūzītes (daļai termosu ir pat divas krūzītes).

    Lielāku vai mazāku? Pulētu vai matētu?

    Šķidruma termosi parasti pieejami dažādos tilpumos ‒ sākot no mazajiem 0,35 litru līdz pat 2,5 litru termosiem. Ēdienu termosa tilpums parasti ir no 1 līdz 1,5 litriem. Jo lielāks termoss, jo ilgāk tur siltumu – saskaņā ar fizikas likumiem lielāku masu (tilpumu) grūtāk atdzesēt, tāpat kā mazu ūdens daudzumu var uzvārīt ātrāk nekā lielu katlu. 

    No vienas puses, pirkt pulētu vai matētu termosu ir tīrais gaumes jautājums.

    No otras puses, raupjāka materiāla termosu vieglāk noturēt, jo ir labāka saķere un termoss neslīd, ja to ņem ar cimdiem rokās. Taču raupjāku materiālu vieglāk nosmērēt, jo arī netīrumi tam vieglāk pieķeras. Pie pulēta termosa netīrumi tā klāt neķeras, un pulēto arī nevar tā noskrāpēt – tas spīd tāpat. 

    Kā kopt?

    Ēdiena termosu kopšana ir viegla un ērta, jo tam ir plats atvērums – izmazgā un izskalo kā jebkuru bļodiņu vai katliņu. Patiesībā arī šķidrumu termosu parasti pietiek vien izskalot ar ūdeni, jo termosa sienas ir gludas, ne abrazīvas un tām nekas klāt nepieķeras.

    Uzmanība jāpievērš korķim, kam šķidrumu lej cauri, – tajā var saiet sīkumi, kurus grūtāk dabūt ārā. Bet, ja termosam ir cietais korķis, nebūs problēmu, jo visam tiks klāt.

    Termosus neiesaka mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, ja vien ražotājs to nav norādījis termosa lietošanas instrukcijā.

    Lai termoss neslīdētu ārā no rokām, atsevišķi ražotāji termosa ārējo daļu pārklāj ar gumiju. Ja termosam ir gumijas daļas, to noteikti nevajadzētu likt trauku mazgājamajā mašīnā. 

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē