• Neizmet naudu! Kā no nokritušajām lapām iegūt auglīgu zemi?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    11. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ground Picture / Shutterstock
    Necīnies ar rudens lapām, bet izmanto tās savā labā! Piemēram, veidojot lapu trūdzemi. Iesaka Aiva Bojāre, Nacionālā botāniskā dārza vadošā dārzkopības speciāliste.

    Jā, veidojot kompostu tikai no lapām, var iegūt ļoti vērtīgu trūdzemi, kas bagāta ar makroelementiem un mikroelmentiem, kā arī humusvielām. Tai ir patīkama, irdena struktūra. Šo trūdzemi var izmantot dažādu stādu audzēšanai, jo tā nav smaga un mālaina, tāpēc ideāli piemērota mazajām saknītēm.

    Kā iegūt lapu trūdzemi?

    1. Veselu koku lapas sagrāb un novieto vai nu speciālā komposta kastē vai vienkārši veido kaudzi. Var no metāla sieta izveidot speciālu lapu nožogojumu. Ja izvēlies kasti, rēķinies, ka sākotnējais lapu apjoms var būt liels.
    2. Lai lapas aukstās sezonas stiprie vēji neiznēsā, lapu kaudzi var nostiprināt ar melno agroplēvi, tā ir piemērota, jo ir mitruma un gaisa caurlaidīga.
    3. Ļauj lapu kaudzei pārziemot.
    4. Sākot no pavasara, lapas vajadzētu vismaz pāris reižu apmaisīt, tā paātrinot kompostēšanos. Ja kaudze ir ļoti sausa, tad to vajadzētu arī mitrināt.

     

    Ātrākam rezultātam var izmantot kādu no kompostēšanas palīgiem, piemēram, Bioefekta Bio Kompostētāju, kas ir mikroorganismu maisījums ātrākai celulozes noārdīšanai. Šādi līdzekļi lapu zemi padarīs arī tīrāku no kaitīgajām baktērijām un sēnītēm.

    Zini! Trūdēšanas process lapām, kuras ātrāk sadalās, var aizņemt vismaz pusotra gada. Uz cieto lapu trūdzemi būs jāgaida vēl ilgāk. Labāk kompostu veidot no lapām, kas sadalās aptuveni vienā laikā, jo tā var iegūt gan ātrāku, gan labāku rezultātu.

    Kuru koku lapas der, kuru – neder?

    • Piemērotākas būs lapas, kas ir mīkstākas un ātrāk sadalās. Piemēram, kļavu (arī iespaidīgā apjoma dēļ) un liepu lapas. Tāpat ātri kompostējas ābeļu, ošu, vītolu lapas. Arī goba, vīksna, apse un papele derēs lapu zemes iegūšanai.
    • Savukārt bērzu, bet jo īpaši ozolu lapas ir cietākas, ādainākas, tāpēc tām vajadzēs ilgāku laiku, lai satrūdētu. Ozola lapās ir arī miecvielas, kas trūdēšanas procesu krietni paildzina. Šo koku lapas pirms kompostēšanas labāk sasmalcināt.

    Ko nelikt lapu kompostā?

    • Slimību vai kaitēkļu skartu koku lapas. Kaut arī kompostā ir paaugstināta temperatūra, tā nav pietiekama, lai iznīcinātu slimības un kaitēkļu oliņas un kūniņas. Drīzāk otrādi – komposts būs laba vide, kur postītājiem pārlaist ziemu, lai nākamajā gadā ar pilnu jaudu mestos kokos. Tieši tāpēc nevajadzētu izmantot kastaņu lapas. Kaut tās labi sadalās, šos kokus posta zirgkastaņu raibkode. Šogad slimības, īpaši miltrasa, skārusi arī kļavas – arī šādas lapas labāk savākt un nodot sadedzināšanai. Miltrasas dēļ nevajadzētu izmantot arī vīnkoku lapas. Slimību un kaitēkļu mazāk skartas ir liepu un lazdu lapas.
    • Priežu un egļu skujas, jo tām vajag vairākus gadus, lai sadalītos. Vislabāk tās izmantot kā mulču skābu augsni mīlošiem augiem, piemēram, rododendriem.
    • Mūžzaļo augu, piemēram, rododendru lapas, jo tās ļoti lēni sadalās. Tās labāk pievienot parastajam kompostam.
    • Ir pieņēmums, ka valriekstu un citu riekstkoku ģints koku lapas nav īsti labas nedz lapu kompostam, nedz mulčēšanai, jo tās satur juglonu – vielu, kas nomāc citu augu augšanu. Pārliecinošu pierādījumu gan tam nav.

    Vai lapas var glabāt maisos?

    Britu dārzkopji nereti iesaka lapu trūdzemi veidot lielajos atkritumu maisos, tos aizsienot un ar dārza dakšām izveidojot maisa sānos caurumus gaisa apmaiņai. Te gan jāpievērš uzmanība divām niansēm… Pirmkārt, pārāk kompakti sablīvējot lapas maisā, var veidoties pelējums, kas nav vēlams. Otrkārt, ierobežotā gaisa un mitruma piekļuve varētu aizkavēt trūdēšanas procesu.

    Vēl 3 veidi, kā izmantot lapas

    • Pievienot parastajam kompostam kā brūno atkritumu daļu, kas nepieciešama kā oglekļa avots mikroorganismiem, kuri rūpējas par organisko materiālu sadalīšanu kompostā.
    • Izmantot kā mulču. Ar tām var noklāt teritoriju, kurā plānots veidot dobi. Var lapu kārtu likt arī ap krūmiem – lapas ne tikai aizkavēs nezāļu augšanu, bet trūdot atdos arī barības vielas. Ziemā lapu mulču vismaz piecu centimetru biezumā var izmantot, lai pasargātu augus no sala, savukārt vasarā tā palīdzēs augsnē, īpaši smilšainā, uzturēt mitrumu, neļaus mālainai augsnei veidot cieto garozu. Zem lapu kārtas labprāt uzturas arī dažādi derīgie kukaiņi, piemēram, sliekas. Ņem vērā – mulčai jāizmanto tikai lapas bez slimībām un kaitēkļiem!
    • Iestrādāt augsnē, lai uzlabotu tās struktūru.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē