• Kā lauku mājas interjerā ienest italian rustic vēsmas?

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    11. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Living4media
    Kā savulaik teicis modes mākslinieks Bruno Birmanis – latvieši drēbi zina ne sliktāk par itāļiem. To var attiecināt arī uz viņu lauku māju interjeru – pretstatā glamūrīgajam pilsētas šikam tajās vērojams pamatīgums un cieņa pret dabisko. Tātad, iekārtojot lauku māju Toskānas jeb tā sauktajā italian rustic stilistikā, mēs nemaz pārlieku neattālināmies no savām saknēm.

    Māla terakotas grīdas flīzes

    Terakotas flīzes (itāļu valodā terakota nozīmē cepta zeme) var izmantot jebkurā telpā, tomēr to praktisko īpašību dēļ visbiežāk tādas klāj virtuvēs un priekšnamos. Tās nekad neiziet no modes un šobrīd, toņu gammā greznojoties no dzelteniem līdz pat tumši sarkaniem, ir slavas zenītā. Terakotas flīzes izgatavo no noteikta veida māla ar augstu dzelzs saturu, kas rada sarkanīgu nokrāsu, un apdedzina, kas mālam piešķir augstu izturību. Tomēr materiāls ir porains, tāpēc, lai izvairītos no traipiem, flīzes speciāli jāapstrādā (parasti to veic ar lineļļu, kam seko vaskošana). Ja par tām rūpējas pareizi, ar gadiem materiāls kļūst tikai skaistāks.

    Sienas ar krīta apdari

    Šī stila atslēga ir materiālu atlase un to mijiedarbība. Par dāsni izmantoto raupjas faktūras dabisko materiālu (koka, akmens) fonu lieliski kalpo vieglās un gludās  kaļķa krāsas sienas. Tā kā nevienmērīgās terakotas flīzes telpā spēlē galveno lomu, sienas izvēlētas gaišas un vienmērīgas. Izvēlētā krīta krāsa ir populārākais sienu apdares veids Itālijas lauku interjeros. Tā veido brīnišķīgu, maigu tekstūru, ja tiek uzklāta ar platu otu, un tai piemīt šim stilam ļoti vēlamais – matētais – efekts, kas plaknei piešķir dabisku tekstūru un dziļumu. Kā piemērotus var minēt toņus RAL 9001 un RAL 9010.

    Neiztrūkstošā arka

    Toskānas virtuves stilam raksturīgā arka, kas parasti tiek apdarināta ar akmeni vai koku, atstāta askētiska, bez tradicionālā rāmja. Šeit tā kalpo par telpas centru un interjeru pietuvina modernajam itāļu rustic.

    Košu toņu akcenti

    Tradicionāli zilā toņa griestu sija, virtuves fasādes, logu ailas un krēsli telpai piešķir itāliski laipnu smaidu un atgādina – kaut kur netālu ir jūra. Zilais ir ļoti raksturīgs tonis Vidusjūras zemju interjerā, tomēr, ja šāda izvēle mulsina, raisot asociācijas ar slāvisko, terakotas flīžu un krīta krāsas duets var tikt papildināts ar zaļu, dzeltenu, rozā vai matēti melnu toni.

    Sentimentālas dekorācijas

    Itāļi allaž bijuši sentimentālu un romantisku dekorāciju piekritēji. Amatnieku veikaliņos piemeklēti sīkumi, papildināti ar sezonas dabas veltēm, veido dekoratīvu kopumu un teju vai ģimenes altāri. Šeit mākslinieciskā nekārtībā ap senatnīgu izlietni izvietoti dārzeņi un dažādi māla trauki. Tuvojoties Ziemassvētkiem, tos, visticamāk, nomainīs sveču laternas un citi sezonai raksturīgi rotājumi.

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē