• Kā lauku mājā atbrīvoties no smakas?

    Māja un Dārzs
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    11. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lauku māju nopērkam ne tikai ar sienām un grīdām, dažkārt vecām mēbelēm un aizkariem, bet arī ar smaku. Kā no tās atbrīvoties? Un kā uzturēt patīkamu aromātu mājā, izmantojot dabiskus līdzekļus?

    Konsultē VELGA KOPCE, uzkopšanas servisa LiiR Latvia saimniece

    Tikko pirktā lauku īpašumā bieži jūtama sastāvējuša gaisa un vecu lietu smaka. Vairums māju smaržo (smako) pēc iepriekšējiem saimniekiem. Ja gaisā regulāri virmoja netīkami aromāti, laika gaitā tie iesūcās visur – drēbēs, aizkaros, paklājos, mēbelēs, pat grīdās un sienās. Nevēlamā buķete atkarīga arī no tā, ar ko mājinieki nodarbojās – ja virtuvē gatavoja ēdienu cūkai, telpas odīs pēc cūkēdiena. Ja māju apkurināja ar plīti un krāsni, māja būs piesūkusies ar dūmiem. Mitrās un slikti vēdinātās telpās būs ieviesusies pelējuma sēnīte, kas arī rada savu smaku. Ja vēl mājā arī smēķēja, būs vesels smaku kokteilis!

    Kārtīga tīrīšana un remonts

    Mēģināt atbrīvoties no netīkamā aromāta ar izsmidzināmiem vai elektriskiem gaisa atsvaidzinātājiem, ķīmiskiem vīrakiem vai sintētiski aromatizētām svecēm nav prāta darbs. Tā visu var tikai sabojāt vēl vairāk, jo esošajai netīkamo aromātu buķetei pievienosies vēl viena, kas nenovērsīs pamatproblēmu – nelikvidēs smakas cēloni!

    Tāpēc sāk ar to, ka visai mājai veic ģenerālo tīrīšanu un likvidē visu, kas varētu radīt smaku.

    Šajā gadījumā tas nozīmē, ka no mājas izvāc pilnīgi visu. Gan iepriekšējo saimnieku atstātās drēbes un aizkarus, gan mēbeles, traukus un paklājus. Tīra no augšas līdz lejai – atputekļo griestus, nomazgā logus, noplēš vecās tapetes un citu apdares elementus, izmazgā grīdu.

    Šajā reizē nav jāizvairās no ķīmisko mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu izmantošanas, jo tā būs visefektīvākā. Var gadīties, ka ar to pietiek, ja smaka mājā nav ieēdusies pamatīgi un nav krājusies gadiem. Ja mājā neviens ilgstoši nav dzīvojis vai ir nolaidis to līdz kliņķim, tai skaitā piesmirdinot, vislabākais veids, kā atbrīvoties no smakas, būs remonts.

    Nav uzreiz jāpārbūvē māja vai jānomaina logi, taču skaidrs, ka ar sīku caurumu aizdrīvēšanu līdzēts nebūs. Tādēļ pēc ģenerālās tīrīšanas pārkrāso sienas un griestus, nomaina tapetes, varbūt ieklāj arī jaunu grīdu. Obligāta ir telpu vēdināšana – visi logi vaļā, un svaigs gaiss iekšā.


    Lai atbrīvotos no ilglaicīgas smakas, ieteicams izvēlēties profesionālos ķīmiskos līdzekļus, ko var iegādāties SIA BG, SIA Prāna Ko, SIA Reneva.


    Tīrīšana ar ozonu un sodu

    Atbrīvoties no dažādām smakām: pelējuma, krāsns un cigarešu dūmu, netīra apģērba, apavu, dzīvnieku un veca ēdiena radītām smakām var mēģināt ar ozonatoru. Tā ir īpaša ierīce, kuras gaisa attīrīšanas pamatā ir ozons, kas spēj iznīcināt smaku vaininiekus – vīrusus, lielu daļu baktēriju, ķīmiskos piesārņojumus, arī pelējuma sēnītes un putekļu ērcītes.

    Pirms ozonatora izmantošanas telpu ieteicams atbrīvot no mēbelēm, bet grīdu iepriekš labāk kārtīgi izmazgāt, lai uz grīdas esošie netīrumi nebūtu lieks materiāls, kas ozonatoram jāiznīcina. Kad ierīce darbu paveikusi, ieteicams atvērt logus un kārtīgi izvēdināt telpu.

    Ozonators nav lēts, tāpēc to var iznomāt.

    Garantiju, ka smaka tiešām tiks likvidēta uz visiem laikiem, dot neviens nevar – ja smakas cēlonis slēpjas kaut kur dziļi sienā, tad ozons līdz turienei, visticamāk, neaizkļūs.

    Vēl viens smaku izdzīšanas paņēmiens ir sienu un grīdu tīrīšana ar sodas strūklu. Tas piemērots tad, ja mājās plāno remontu. Jebkurā gadījumā jārēķinās, ka apstrādātajām virsmām pēc tam būs vajadzīgs remonts. Tīrīšana ar sodas strūklu paredzēta telpām, kurās smakas sūkušās gadiem ilgi, kā arī mājām, kas pārcietušas ugunsgrēku un izteikti ož pēc deguma.

    Ja nedzīvo visu laiku

    Daudzi lauku mājās nedzīvo visu laiku, tāpēc par patīkama aromāta saglabāšanu jādomā laikus. Piemēram, rudenī, lai nav tā, ka pavasarī aizbrauc uz māju, bet visas telpas ir mitras, drēgnas un smakojošas.

    Vislabākais, protams, ja paši ik pa laikam var uz māju aizbraukt, to pavēdināt un pakurināt, lai mājā nekrātos mitrums un neveidotos pelējums.

    Ja pašiem tādas iespējas nav, var sarunāt ar tuvumā dzīvojošiem labiem kaimiņiem, kas to paveic saimnieku vietā. Lai apģērbs un mājas tekstils nesāktu smakot, skapji un kumodes ik pa laikam jāatver un jāizvēdina. Spilvenus un segas, kā arī paklājus vajadzētu iznest ārā un uz dienu atstāt saulē un vējā. Kādreiz kožu un citu kukaiņu aizbaidīšanai skapī lika naftalīnu, bet tagad ar šo problēmu lieliski tiek galā lavandas spilventiņi un citas smaržvielas, kas ne tikai atbaida dažādus kukaiņus, bet arī nodrošina patīkamu aromātu.

    Drēbju skapī var pakārt arī maisiņu ar krīta gabaliņiem, kas uzsūks lieko mitrumu un pasargās apģērbu no netīkama aromāta. Veikalos var iegādāties arī speciālus mitruma absorbētājus, kas uzsūc mitrumu un novērš nepatīkamu smaku un kam nav nepieciešama elektrība.

    Profilakse ikdienā

    Lai māja jauki smaržotu, ikdienā var ieviest vairākus gaisa atsvaidzināšanas knifus, kas ir salīdzinoši lēti un neprasa lielas pūles. Piemēram, mazgājot grīdu, ūdenim var piepilināt nedaudz terpentīna vai citas ēteriskās eļļas. Patīkamu svaigumu nodrošina lavandas, tējaskoka, citrusaugļu un tamlīdzīgas eļļas.

    Lai nesmakotu kanalizācijas caurules, ik pa laikam tajās var izšķīdināt pa paštaisītai tabletei, kas caurules attīrīs.

    Ņem 150 gramus sodas, 100 gramus sāls, pustējkaroti trauku mazgājamā līdzekļa un vienu citronu. Bļodiņā sajauc sāli un sodu, ierīvē citrona miziņu, tad iemaisa no augļa izspiesto sulu un trauku mazgājamo līdzekli. Visu sajauc viendabīgā masā un ar tējkaroti veido nelielas tabletes, izklāj tās uz cepamā papīra un atstāj uz nakti sažūt. Glabā burkā vai citā slēgtā traukā, kur nepiekļūst mitrums. Smaku virtuvē vai vannasistabā, kas radusies kanalizācijas cauruļu dēļ, var viegli likvidēt, notecē ieberot pavairāk sāls.

    Profilaksei reizi nedēļā notecē var liet karstu sodas ūdeni – divas ēdamkarotes sodas uz liru verdoša ūdens. Vēl viens slikto aromātu avots virtuvē ir griežamais dēlītis – ik pa laikam to var notīrīt ar sāls, etiķa un citrona maisījumu. Savukārt, griežot ķiploku, uz dēlīša pirms tam var izkaisīt rupjo sāli, kas sasūks sevī aromātu.

    Dabīgas metodes smaku iznīcināšanai

    • Patīkamu smaržu buķeti rada aukliņās savērtas un uz nagliņas sakarinātas zālītes un tējas, piemēram, vīgriežu, jasmīnu un piparmētru buntītes. Patīkama smarža būs arī no tikko grauzdētas, maltas kafijas.
    • Patīkamu aromātu var radīt, cepeškrāsnī ieliekot kanēli – uz cepamā papīra uzber kanēli un uz kādu laiku ieslēdz cepeškrāsni.
    • Tie, kam patīk, var dedzināt vīraku jeb smaržu kociņus. Var kvēpināt kaltētus lavandas zariņus, kadiķi, piparmētru, rozmarīnu un timiānu. Jārēķinās gan ar to, ka dabiskais vīraks nes līdzi arī īstu dūmu aromātu un ēterisko smaržu, kas raksturīga konkrētajam augam. Zariņu vai nelielu pušķīti aizdedzina, turot to virs trauciņa, nopūš uguni un tad atstāj kūpēt. Process ir visai intensīvs un ātrs, ne tāds, kā dedzinot sintētisko vīraku, kas var kūpēt stundu.
    • Nepatīkamu smaku istabā iespējams novērst, uzlejot dažus pilienus smaržas uz neiedegtas elektriskās lampiņas. Tiklīdz iedegsies elektrība, telpā izplatīsies patīkams aromāts.
    • Vēsā laikā uz sakurinātās plīts malas var salikt mandarīnu un apelsīnu miziņas, no kurām izplatās patīkams ēterisko eļļu aromāts.
    • Plīts un krāsns kurināšana ar malku rada ne tikai mājīgu siltumu, bet arī unikālu smaržu. Turklāt regulāra kurināšana izsilda māju un neļauj uzkrāties mitrumam, kas rada specifisku smaku.
    • Lai māja nesavilktos ar ēdiena smaržām, gatavošanas laikā uz nelielas uguns var uzlikt pannu ar ūdeni, kurā ieliets neliels daudzums galda etiķa.
    • Tabakas smaku no mājas var dabūt laukā, ja atver logu un dažādās vietās saliek slapjus frotē dvieļus. Cits variants – aizdedzina vairākas sveces.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē