• Kā kopt kazanu un ko tajā gatavot?

    Gatavošanas knifiņi
    Liene Millere
    4. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kazans ir čuguna katls ar vāku, kas tiek novietots uz atklātas liesmas. Mērķis ir maksimāli uzkarsēta virsma, kas nodrošina ne tikai ēdiena cepšanas, bet arī sautēšanas funkciju, kas tad arī ir atslēga uz to, kāpēc kazanā gatavota maltīte vienmēr izdodas.

    Pareiza kazana sakopšana pēc gatavošanas vienlaikus ir arī tā sagatavošana nākamajai reizei. Pēc gatavošanas, kad viss katla saturs ir uzservēts, kazanu atstāj uz kurtuves un tajā ielej ūdeni. Kad ūdens vārās, ar kausiņa palīdzību noskalo katla malas, šo būtu vēlams atkārtot kādas divas reizes.

    Kad ūdens izliets, katlu izslauka ar papīra salveti un sausu iesmērē ar eļļu.

    Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot abrazīvu sūkli, metāla švammi vai trauku mazgājamos līdzekļus.

    Čuguns ir absorbējošs materiāls, tāpēc tas uzsūc dažādas smaržas un garšas. Lai, piemēram, pēc jēra gatavošanas, nesabojātu vistas gaļu, kazanā vēlams ieliet nedaudz saulespuķu eļļas un apcept veselu sīpolu, līdz tas kļuvis brūns. Šādā veidā tiks noņemta iepriekš gatavotā ēdiena garša.

    Tā kā ne vienmēr tiek izmantota viena un tā pati eļļa, tad šī sīpola metode noņems arī iespējamo iepriekšējās eļļas aromātu. Sīpols ir arī labs indikators, lai saprastu, vai kazans ir pietiekami uzkarsis.

    Vēl praktiski padomi kazana lietošanā:

    • Ja pagalmā nav atsevišķas vietas, kas paredzēta gatavošanai ārā, tad ikdienā krāsni ar visu kazanu var turēt garāžā vai paslēptu mazāk uzkrītošā vietā.
    • Āra apstākļos uz katla vienmēr jābūt uzliktam vākam vai tentam.
    • Pirms sāk gatavot, jāpadomā par ērtībām – blakus jāatrodas galdam vai stingrai virsmai, kur novietot un sagatavot produktus.
    • Gatavošanas procesā vislabāk izmantot instrumentus ar gariem kātiem, lai nesanāk applaucēties ar eļļu vai taukiem.

    Ko gatavot?

    Kazanā var pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu. Populārākais, protams, ir plovs un zupas. Atšķirībā no grila, kurā zupu šā kā tā nesanāks izvārīt, gatavošana kazanā būs ilgāka, bet nepastāv risks tikt pie sausas vai cietas gaļas.

    Kazanā gatavota gaļa sanāk daudz mīkstāka un sulīgāka nekā uz grila, turklāt tā nezaudē vērtīgo buljonu – viss labums paliek katlā.

    Gatavošana nekad nebūs īsāka par vienu līdz pusotru stundu. Tiesa, šajā gadījumā nav jādomā par to, ka gaļa jāatstāj iemarinēties uz vairākām stundām. Būtībā gaļu var iemarinēt un jau pēc 30 minūtēm sākt gatavot. Var iztikt arī bez marinēšanas, pievienojot visas garšvielas gatavošanas laikā.

    Vēl viens ieguvums, gatavojot kazanā – visu gatavošanas laiku var kontrolēt garšas nianses. Ja uz grila gaļa tiek uzlikta un rezultāts ir pilnībā atkarīgs no marinādes, tad kazanā ēdienu visu laiku var papildināt ar papildu garšvielām.

    Kazans ir lielisks veids, kā eksperimentēt ar jau zināmām receptēm un piešķirt tām jaunas garšas nianses – gan smeķi, ko nodrošina dzīvā uguns, gan jaunas tekstūras, ko nodrošina iespēja ēdienu cept un sautēt vienlaikus.

    Visu rakstu un gardas receptes lasi šeit!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē