• Kā izvēlēties zāles pļāvēju?

    Dārzs
    27. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pļaujmašīnu piedāvājums ir mulsinoši bagātīgs. Kas jāzina, lai iegādātos tieši savam mauriņam vispiemērotāko pļāvēju? 

    Konsultē PETRO VIMBA, Ginalas servisa vadītājs, dārza tehnikas produktu eksperts ar 22 gadu stāžu. 

     

    Kurš gan nezina, ka mauriņa pļaušanai kalpo triju veidu pļaujmašīnas: elektriskās, akumulatora un benzīna, taču pirms iegādes derētu noskaidrot arī nianses. 

    Ja pieņemts lēmums nopirkt pļaujmašīnu, tas iespējams daudzās tirdzniecības vietās, taču visvairāk informācijas par dažādiem modeļiem gūsi specializētos veikalos, tur darbinieki palīdzēs izdarīt pareizo izvēli. Uzreiz vajadzētu arī noskaidrot, vai būs pieejamas rezerves daļas un iespējama servisa apkope. 

    Daudzi man uzdod jautājumu – cik ilgi pļaujmašīna kalpos? Var nokalpot vienu, desmit sezonas vai krietni ilgāk. Viss atkarīgs no tā, kā pret pļaujmašīnu attieksies un vai regulāri un laikus veiksi tehniskās apkopes. 

     

    Cik daudz pļausi?

    Bet tagad par visu pēc kārtas… Galvenais izvēles kritērijs, iegādājoties zāles pļāvēju, ir pļaujamā platība. Atkarībā no tās jāizvēlas jaudīgāka vai mazāka pļaujmašīna. Visbiežāk pērk pļaujmašīnas 1200 līdz 1800 kvadrātmetru platībai. Lielāks zāliens būs jāpļauj ilgāk, un tādējādi samazināsies motora mūžs, tāpēc jāapsver ideja par traktora iegādi.

    Ražotāji piedāvā pļaujmašīnas ar atšķirīgu pļaušanas platumu. Jo tas lielāks, jo darbs veiksies ātrāk, taču, ja tavā dārziņā ir daudz šķēršļu – puķe pie puķes, krūms pie krūma, dobe pie dobes, – plata mašīna tādā vietā neizgriezīsies. 

     

    1. VARIANTS. Elektriskās pļaujmašīnas

    Ja zāliens nav lielāks par 300 kvadrātmetriem, ja tajā nav daudz puķu dobju un citu šķēršļu un tas ir tuvu mājai (tātad elektrības kontaktam), kā arī ja negribi tērēt daudz naudas, šis būs vispiemērotākais variants. Pļaujot lielāku platību, kabeļa garums radīs diskomfortu. Vads, kas velkas līdzi, īpaši traucē, ja dārzā ir daudz šķēršļu, kuri jāapbrauc. Turklāt vadā var arī nejauši iepļaut. Šī pļaujmašīna nebūs piemērota garas un leknas zāles pļaušanai. Turklāt to drīkst lietot tikai sausā laikā. Visu šo neērtību dēļ elektriskās pļaujmašīnas pēdējā laikā nav pārāk iecienītas. Par vienīgo to priekšrocību var uzskatīt kluso darbību un salīdzinoši lēto cenu. 

    Dzinēja vidējā jauda ir 1,4 kW. Pļaušanas platums atkarīgs no ražotāja un modeļa, tas var būt ap 33 un 43 centimetriem. 

     

    2. VARIANTS. Pļāvēji ar akumulatoru

    Pļaujmašīnu topa augšgalā pārliecinoši ierindojas akumulatoru pļāvēji. To plusi ir vairāki.

    • Iegādājoties akumulatoru sēriju, ar vieniem un tiem pašiem akumulatoriem var lietot arī citas ierīces, piemēram, trimmeri, dažādus zāģus, dzīvžoga šķēres, lapu pūtēju.
    • Vieglākas nekā līdzīga modeļa benzīna pļaujmašīnas, ērtāk pārvietojamas un darbojas klusu. 
    • Nav jāgādā degviela, eļļa, un vienīgā apkope ir korpusa tīrīšana un asmeņu asināšana. 

    Man bieži prasa, cik ilgi kalpos akumulators. Pieredze liecina, ka vidēji pļaujmašīna ar vienu akumulatora uzlādes reizi var nopļaut aptuveni 400 kvadrātmetru platību atkarībā no zāles garuma un pļāvēja pārvietošanās ātruma. Jo biežāk pļauj, jo ātrāk mauriņu var nopļaut. Taču, ja zāle izaugusi ļoti gara, iespējams, ka vienā piegājienā varēsi nopļaut vien ap 300 kvadrātmetriem, jo akumulators ātrāk izlādēsies. Bet cik ilgā laikā tas uzlādēsies, atkarīgs no uzlādes ierīces. Standarta akumulators lādējas aptuveni 210 minūtes, bet profesionālās sērijas lādētāji 30–40 minūtes. Protams, ērtāk būs iegādāties otru akumulatoru, lai varētu pļaut bez pārtraukuma. Tas paredzēts aptuveni 1500 uzlādes reizēm.   

    Ja ir daudz puķu dobju un citu šķēršļu, izvēlies mazāku pļaušanas platumu, ap 33–37 centimetriem. Ja zāliens liels un tajā nav daudz šķēršļu, tad piemērotāka būs pļaujmašīna ar platumu līdz 48 centimetriem.  

     

    3. VARIANTS. Pļāvēji ar iekšdedzes jeb benzīna dzinēju 

    Šie ir visjaudīgākie un der arī garākas zāles pļaušanai, taču tiem ir mīnusi.

    • Smagāki un tos nedrīkst lietot uz izteiktiem slīpumiem.
    • Jāgādā degviela, nepieciešamas dažādas tehniskās apkopes, piemēram, karburatora tīrīšana, eļļas maiņa, gaisa filtra tīrīšana reizi gadā.

    Kādus parametrus skatīties, atkarīgs no pļaujamās platības, darba stila un no tā, vai plānots zāli savākt vai ne. Pēc tam atkarībā no budžeta var izvēlēties lētāku vai dārgāku variantu.

    Ja, pazīstot sevi, pieļauj, ka ne vienmēr atliks laika vai pietiks vēlēšanās zālienu nopļaut īstajā laikā un var gadīties, ka šad tad jāpļauj nedaudz pāraugusi un biezāka zāle, tad svarīgi būs zāles pļāvējā iestatīt dažādu pļaušanas augstumu. Labāk tūlīt izvēlēties pļāvēju ar jaudīgāku dzinēju, kas spēj izstumties cauri biezākai vai garākai zālei bez noslāpšanas. Jo lielāka jauda, jo spēcīgāka pļaujmašīna. Pēdējā laikā tiek norādīta dzinēja jauda slodzes laikā. Vidējā jauda ir 5,5 zirgspēki, bet 6,5 zirgspēki jau liecina par ļoti spēcīgu pļāvēju. Jauda var būt norādīta arī kilovatos. Skaitlis 2,1 kW liecina par mazu jaudu, 2,6 kW norāda uz vidēju jaudu, 2,8 kW – lielu. 

    Izvēloties pļaujmašīnu ar benzīna dzinēju, jāraugās, lai motora jauda būtu sabalansēta ar pļaušanas platumu, kas ir vidēji 41 līdz 60 centimetri. Lielam pļaušanas platumam nepieciešams arī pietiekami jaudīgs motors. Diemžēl bieži vien tirgū pieejamām pļaujmašīnām pļaušanas asmeņu platums nav sabalansēts ar motora jaudu. Šim momentam jāpievērš uzmanība.  

    Iegādājoties benzīna pļāvēju, var izvēlēties sev tīkamāku variantu: iedarbināt, atbrīvojot motora bremzi un velkot starteri vai arī kā automašīnu – pagriežot atslēgu –, kas ir nedaudz dārgāks modelis.   

    Kur paliks zālīte?

    Iegādājoties zāles pļāvēju, svarīgi izvērtēt, ko tas darīs ar nopļauto zāli: savāks grozā, sasmalcinās, izmetīs uz sāniem vai uz aizmuguri. 

    Ja izvēlas benzīna vai atsevišķu modeļu akumulatoru pļaujmašīnu, čakliem pļāvējiem laba opcija būs pļaujmašīna ar smalcināšanas funkciju, jo nopļautā un sasmalcinātā zālīte mauriņā nebūs redzama un paliks kā mēslojums. Taču tiem, kas ir nevaļīgi vai arī kūtri uz pļaušanu, tas nebūs piemērotākais variants, jo tad mauriņu vajadzēs pļaut vismaz divreiz nedēļā. Ja zālīte būs par garu, mašīna nespēs to sasmalcināt un atstās zemē kušķos, kas būs jāsagrābj, un tāpēc paildzināsies mauriņa kopšanas laiks. Vienas mašīnas jau ir aprīkotas ar speciāliem asmeņiem, bet citām tās piedāvā iegādāties atsevišķi. 

    Priekšroka būtu dodama pļaujmašīnai ar savācējgrozu un tādai, kuru var izmantot arī kā smalcinātāju. Groza tilpums var būt no 50 līdz 80 litriem atkarībā no modeļa. Vairumam savācējgrozu ir indikators, kas rāda tā piepildījumu. Premium klases pļāvējiem grozu ir ērtāk iztukšot. Zālīte nav jākrata ārā, to var viegli izbērt, atverot groza augšdaļu. 

    Pārsvarā grozs ir gatavots no polimēra, bet dažiem modeļiem ir auduma grozi, kuri gandrīz pēc katras pļaušanas jāmazgā, citādi gaiss netiek cauri un zālīte netiek iemesta grozā. Jākopj arī polimēra grozi, jo, ja sānu lūkas nosprostojas, grozs tiek sliktāk piepildīts.  

    Standarta asmens savāks arī zālītē sabirušās lapas. Smalcinātāja nazis gan to dara sliktāk, jo asmenim nav tik izteikti spārni, kas taisa gaisa virpuli. 

    Budžeta vai premium klasi?

    Svarīgs izvēles kritērijs ir cena, kas atšķiras budžeta variantam, vidējas vai premium klases pļaujmašīnai. Lētāko pļaujmašīnu korpuss ir gatavots no metāla. Lai neveicinātu rūsēšanu, tas pēc katras pļaušanas jāmazgā, lai pie korpusa nepaliktu pielipusi zāle.

    Vidējas klases pļaujmašīnas ir ražotas no polimēra. Zālīte to nebojā, taču, to nenotīrot, grozs piepildīsies sliktāk un tā netiks kvalitatīvi savākta.  

    Premium klases mašīnas korpuss ir no alumīnija, taču arī šis materiāls nav mūžīgs, jo oksidējas. Šie pļāvēji ir pasmagi un neparocīgi transportēšanā, toties stabili un rokām mazāk jūtama vibrācija.   

    Budžeta klases pļaujmašīnām motors nav novietots uz amortizatoriem, bet vienkārši pieskrūvēts uz korpusa, un līdz ar to būs jūtama lielāka vibrācija. Tām ir standarta asmeņi, taču vidējās un premium klases pļaujmašīnām ir iespējams uzlikt arī smalcinātāja asmeņus.    

    Uz ko vēl skatīties?

    • Gan elektriskajām, gan benzīna, gan akumulatora pļaujmašīnām ir divi varianti: stumjamās un pašgājējas. Ja zālienā daudz šķēršļu, piemērotāks būs stumjamais pļāvējs, ar kuru ērtāk tos apbraukt. Ja ir lielāka platība, kurā nav daudz šķēršļu, priekšroka noteikti dodama pļaujmašīnai ar piedziņu, kas maksās dārgāk. Tas nozīmē, ka pļāvējam tikai jāturas pie roktura un jāiet līdzi, gādājot par pareizu virzienu. Atsevišķiem modeļiem piedziņas ātrums ir regulējams no 2,6 līdz 4,6 kilometriem stundā. Standarta pļaujmašīnas ātrums ir 4 kilometri stundā, kas nozīmē, ka gados vecākam cilvēkam pļaušana līdzināsies sporta zāles apmeklējumam. 
    • Atkarībā no zāles garuma var regulēt piedziņas ātrumu. Jo garāka zāle, jo lēnāk jābrauc, lai mašīna zāli paspētu nopļaut un samest grozā un būtu gludāks pļāvums.  
    • Labāki būs riteņi, kas aprīkoti ar lodīšu gultņiem. Tad mašīnu būs vieglāk stumt un riteņi mazāk dils.
    • Pļaušanas augstumu, kas ir no 2,5 līdz 9 centimetriem, var regulēt visām pļaujmašīnām. Lētākajām būs kādas četras pakāpes, dārgākām – septiņas. Diapazons ir diezgan plašs – ir modeļi, kuriem visi četri riteņi vienlaikus ceļas augšā un lejā, proti, maina augstumu, bet citiem – priekšpuse un aizmugure paceļas atsevišķi. Parasti gan pļaušanas augstumu nav nepieciešams mainīt.
    • Ja gribi ērtāk noņemt savācējgrozu, izvēlies komforta rokturi ar regulējamu augstumu, kas maksās tikai mazliet dārgāk. Tāpat ērtāks un ar mazāku vibrāciju uz rokām būs gumijots rokturis.
    • Ja iegādājies pļaujmašīnu ar piedziņu, izvēlies modeli, kam sviras izliekums netraucē ar otru roku piespiest piedziņas sviru. To iespējams izmēģināt, jau pļāvēju iegādājoties.  

     

    Ir arī citādi!

    Mazā dārziņā var lietot mehāniskos pļāvējus, kas zālīti nogriež kā ar šķērēm, nopucējot galiņus. Tie derēs tikai zālītes ikdienas kopšanai. Tiem ir savācējgrozs, kā arī roktura augstuma un slīpuma regulācijas iespēja. Lietojot šo pļāvēju, vajag diezgan spēcīgas rokas un jāspēj iet raitā solī. 

     

    Kļūdas, kas beidzas ar servisa apmeklējumu

    1. Tīrot benzīna pļaujmašīnu, pagāž to uz sāniem. Ja eļļa satek izpūtējā, tad tā iedarbinot dūmo, bet, ja ielīst karburatorā, pļāvēju ir grūtāk ieslēgt. 
    2. Kūtra asmeņu asināšana. Nepietiek pavasarī atvest uz apkopi, bet visu sezonu nelikties ne zinis. Ar neasiem asmeņiem zālīti neizdosies nopļaut pietiekami gludu. Biežāk jāasina, ja augsne ir smilšaina un zāle ļoti lekna.
    3. Pļaujmašīnu mazgā ar augstspiedienu. To nedrīkst! Modeļos ar piedziņu, ja riteņos iekļūst ūdens, piedziņas zobrati sāk rūsēt, riteņi ķerties un griezties skaļāk. Mazgāt var tikai un vienīgi ar tekošu ūdeni.
    4. Eļļas nemainīšana. Vidēji eļļa jāmaina ik pēc 50 pļāvēja darba stundām. 

     

    Ņem vērā!

    Šķēršļu apbraukšanai un nelīdzena zāliena pļaušanai vislabāk izmantot pļaujmašīnu uz trim riteņiem, kas vairāk vai mazāk kopē reljefu. Šāda opcija pieejama tikai benzīna pļaujmašīnai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē