• Kā izvēlēties un pareizi kopt vilnas segu?

    Praktisks auto
    Elīna Kondrāte
    8. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: nordicknots.com
    Vilnas galvenā priekšrocība ir liela gaisa caurlaidība, kā arī spēja absorbēt un atdot mitrumu. Ja vien sega būs izvēlēta pareizajā biezumā, gulētājs zem tās nesvīdīs un atdziestot viņam nebūs auksti, kā tas nereti mēdz gadīties, lietojot sintētiska materiāla segas.

    Konsultē Anita Feldmane un Anita Leimane, veikala Miedziņš pārdevējas.

    Vilna nodrošina vienmērīgu temperatūru – silda aukstumā, taču nekarsē pat vasaras karstumā vai guļot silti sakurinātā istabā. Vilnai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības.

    Lai gan vilnas segas ir ļoti siltas, maldīgs ir uzskats, ka tās piemērotas tikai aukstam laikam. Vilnas segu biezums atšķiras, un tās piemērotas dažādām sezonām.

    Cik maksā?

    Vilnas segu var iegādāties par simt eiro, taču tā var maksāt arī vairākus simtus. Cena ir pirmais rādītājs, kas varētu liecināt par kvalitāti. Tomēr par augstu cenu mēdz pārdot arī ne visai kvalitatīvas segas.

    Tāpēc veikalā vienmēr vajag jautāt pēc segas kvalitātes sertifikāta. Cena atkarīga arī no vilnas segas blīvuma jeb izmantotās vilnas daudzuma, ko mēra gramos uz kvadrātmetru.

    Vilnas segu veidi

    • Vilna ārpusē – vilnas ir vairāk, tāpēc segas ir nedaudz smagākas. Var būt dažāda raupjuma un mīkstuma. Lai iegūtu lielāku izturību pret nodilumu, dažādas vilnas mēdz miksēt vai vilnai pievieno sintētisko šķiedru (parasti segām ar zīmējumiem).
    • Vilna pildījumā – segas ir vieglākas, vilna nekož, vilnas aromāts jūtams vāji vai nav jūtams nemaz. Piemērotas jutīgākiem cilvēkiem, jo vilna ar ādu nesaskaras, bet tās labās īpašības nekur nepazūd. Lai vilna ar laiku nesakristu segas malās, svarīgi, lai segai ir kvalitatīvs stepējums.
    • Adītas un austas – darinātas no 100% vilnas, jauktas vilnas vai arī pusvilnas. Samērā vieglas, tāpēc bieži tiek izmantotas kā bērnu segas.

    Kādu vilnu izvēlēties?

    • Aitu vilna. Aitu vilnā ir vairāk lanolīna nekā citu dzīvnieku vilnā, tāpēc aitu vilnas segām piedēvē ārstnieciskas īpašības – to šķiedra tieši iedarbojas uz ādas receptoriem un paātrina reģenerējošos procesus šūnās, tā mazinot sāpju sajūtu. Sedzoties ar aitu vilnas segu, tiek veicināta arī asinscirkulācija, un tas nodrošina citu veselībai svarīgu procesu aktivizēšanos. Gatavo no dažādu šķirņu aitu vilnas: britu, Latvijas, merīnaitu u. c. Ja gribas maigu, zīdaini mīkstu un pūkainu segu, jāraugās pēc merīnaitu vilnas segas. Latvijā audzētu aitu vilna mēdz būt raupjāka un kodīgāka. Aitu vilnas segas ir vispieprasītākās un arī mazliet lētākas nekā kamieļvilnas segas.
    • Kamieļvilna. Kamieļvilnas sega ir siltāka un nedaudz vieglāka kā tāda paša biezuma un izmēra aitu vilnas sega. Parasti kamieļvilnai dažādās proporcijās pievieno arī aitu vilnu. Jo kamieļvilnas vairāk, jo sega ir dārgāka. Kamieļvilnas segas iesaka izmantot kā ārstniecisku un profilaktisku līdzekli muguras, galvas, kaulu un locītavu sāpēm, asinsspiediena regulēšanai u. c. Kamieļvilnas sega piemērota arī cilvēkiem ar specifisku asinsriti, kuriem salst rokas un kājas.
    • Kašmira vilna. Iegūst no kašmira kalnu kazu pavilnas, tā ir mīksta un zīdaini spīdoša. Kašmira segas ir vissiltākās un vieglākās no vilnas segām. Piemērotas salīgiem cilvēkiem un tiem, kas sirgst ar reimatismu. Kašmira vilna ierindojas ekskluzīvo vilnu klasē, tāpēc šīs segas ir vismaz divas reizes dārgākas nekā aitu un kamieļu vilnas segas.

    Vai izmantot pārvalku?

    Ja sega ir ar vilnas pildījumu vai austa, pārvalku ieteicams lietot. Taču, ja vilna ir segas ārpusē, nebūs nepareizi, ja pārvalks netiks lietos. Ir gluži dabiski, ja vilna nedaudz kož. Bez pārvalka vilna tieši saskaras ar ķermeni, un šādi var labāk izbaudīt vilnas mikromasāžu un lanolīna ārstniecisko efektu.

    Ja pārvalku nelieto, sega ātrāk sasmērēsies, tāpēc ir svarīgi ievērot personīgo higiēnu, segas regulāri vēdināt un kopt.

    Pārvalks ieteicams, ja māja ir ļoti putekļaina, cilvēks pastiprināti svīst, uz segas tiek ieturēta maltīte vai guļ mājdzīvnieki, kā arī tad, ja vilna ir ļoti raupja – bez pārvalka zem ļoti kodīgas vilnas segas nebūs patīkami gulēt.

    Vilnas segai svarīgi lietot gultasveļu no dabiskiem materiāliem – kokvilnas, lina, satīna vai zīda. Ja vilnas sega tiks ielikta sintētiska auduma pārvalkā, tās dabiskās īpašības vairs nebūs jūtamas.

    Vilnas aromāts

    Īpaši aitu vilnas segām piemīt specifisks aromāts. Izteiktāk vilnas aromāts jūtams tām segām, kurām vilna ir ārpusē. Cik spēcīgs tas būs, atkarīgs no tā, kā vilna apstrādāta. Ja vilna mazgāta, izmantojot spēcīgas ķimikālijas, tad vilnas aromāta var nebūt vispār.

    Ja vilna mazgāta ar sodu un citiem dabiskākiem līdzekļiem, aromāts visdrīzāk būs jūtams.

    Jo dabiskāk apstrādāta sega, jo dārgāka tā ir. Tomēr ļoti spēcīgai vilnas smakai arī nevajadzētu būt – tā var liecināt nevis par dabisku, bet gan nekvalitatīvu apstrādi.

    Savukārt segām ar vilnas pildījumu aromāts parasti ir vāji jūtams vai nav jūtams nemaz. Vilnas aromāts samazinās arī apstrādes procesā, kad vilna tiek rūpīgi cirpta, atlasīta, iztīrīta, sijāta un no tās izlasīti melnumi.

    Vilna labi uzsūc mitrumu. Ja sega tikusi vēdināta ārā drēgnā laikā vai ja mājās ir mitrs gaiss, vilnas aromāts būs jūtams spēcīgāk. Tas vairāk izteikts pirms apkures sezonas sākšanās. Kad mājas sāk kurināt, gaiss telpās kļūst sausāks un vilnas aromāts vairs nav tik izteikti jūtams.

    Izvēdini un izsūc putekļus!

    Vilnas segas labi absorbē mitrumu, sviedrus, kā arī apkārtējās smaržas, tāpēc tās ir regulāri jāvēdina gan aukstā, gan siltā laikā. Piemērotākās ir ēnainas un vējainas vietas, bet tiešos saules staros vilnas segu likt nedrīkst – saule var izdedzināt segas virskārtu un lanolīnu.

    Ikdienā no vilnas segas lielākos netīrumus var izlasīt ar rokām vai laiku pa laikam segu izklāt un izsūkt ar putekļsūcēju.

    Ar putekļsūcēju ieteicams izsūkt arī jaunu segu pirms to pirmo reizi lieto, jo no ražošanas procesa segā var būt palikuši sīki vilnas matiņi.

    Pēc sezonas segu var salocītu glabāt skapī, veļas kastē vai speciālos, hermētiski noslēgtos maisos. Tas pasargās arī no kodēm un putekļiem. Galvenais ir pirms tam segu izvēdināt un kārtīgi izžāvēt.

    Iespējams iegādāties vilnas segas ar spiedpogām – plāno vasaras segu iespējams sapogāt ar mazliet biezāko vissezonas segu, iegūstot vienu biezu ziemas segu.

    Mazgā prātīgi

    Mazgājot bieži, bojāsies vilnas aizsargkārtiņa un vilna ar laiku var sākt velties. Ja sega neietilpst veļasmašīnā, ja nav iespējas segu kārtīgi izžāvēt vai to nedrīkst mazgāt ar ūdeni, segu ieteicams tīrīt ķīmiskajā tīrītavā.

    Ja vien sega nav ļoti netīra, mazgāt ieteicams ne biežāk kā reizi gadā.

    Ja segu mazgā veļasmašīnā, jāizvēlas tikai vilnas izstrādājumu mazgāšanas režīms, turklāt neizmantojot centrifūgu. Citā saudzīgā mazgāšanas režīmā var gadīties, ka veļasmašīna mazgāšanas ūdeni uzsilda līdz 30 vai 40 grādiem (vilnai piemērota temperatūra), taču skalošana notiek 50 vai 60 grādu ūdenī, kas vilnai jau ir par karstu, un sega var sarauties.

    Ļoti būtiski vilnas segas vienmēr mazgāt vienādā temperatūrā. Piemēroti būs šķidrie vilnas mazgāšanas līdzekļi ar lanolīnu. Beramais veļas pulveris var labi neizskaloties un krāties šuvēs.

    Ja ir pacietība un spēks, segas var mazgāt arī vannā – iemērkt aptuveni 30–35 grādus siltā ūdenī, pievienot mazgāšanas līdzekli, kārtīgi izmērcēt un tad vairākos ūdeņos izskalot. Šis gan ir ļoti smags darbs.

    Vilnas segu nedrīkst žāvēt uz veļas auklas – tā var izstaipīties. Piemērota būs žāvēšana izklātā veidā uz redelēm vai horizontāli novietotām koka kārtīm.

    Palīdzēs vilnas segu kopšanā:

    • Sonett šķidrais veļas mazgāšanas līdzeklis vilnai un zīdam, 1 l. Mazgāšanai veļas mašīnā un ar rokām. Izgatavots no augu eļļām.
    • Seal Kastanis delicate vilnai un zīdam, 1 l. Satur lanolīnu. Mīkstina audumu un samazina vilnas velšanos.
    • Pretkožu maisi. Aizsargā segas no putekļiem, netīrumiem un kodēm, atstājot patīkamu lavandas aromātu. Maisi saglabā savas īpašības 6 mēnešus no iepakojuma atvēršanas brīža.

    Kas ir lanolīns?

    Lanolīns ir dabiska taukviela, ko iegūst, attaukojot vilnu. Lanolīns atgrūž netīrumus. Tam piemīt arī antibakteriāla iedarbība, tāpēc lanolīnu izmanto pretalerģijas un pretiekaisuma preparātos, kas palīdz ātrāk sadziedēt lūzumus un brūces, arī atjauno ādas elastību.


    Par austajām segām

    ANNA VINTERE, vilnas pārstrādes uzņēmuma Limbažu tīne ražošanas vadītāja

    Austās vilnas segas lielākoties ir vissezonas segas.

    • Ar kokvilnas pamatni – divkārtīgu vilnas dziju ieauž kokvilnas pamatnē un pēc tam uzkārš, lai sega kļūst pufīgāka, skaistāka un siltāka. Sega ir divpusēja un silta.
    • Vafeļauduma segas – tām gan pamatā, gan audos ir vilnas dzija.

    Arī austās segas ikdienā ieteicams izpurināt un izvēdināt. Lai sega nenobružātos un nesasmērētos, ieteicams lietot segas pārvalku. Ja sega ir uzkārsta, ar laiku tā var sākt pūkoties un pūkas savelties. Pārvalks to aizkavēs.

    Austās segas ir vieglas. 150 × 200 cm izmēra austa sega ar kokvilnas pamatni sver aptuveni 2 kg. Šīs segas drīkst gan tīrīt ķīmiskajā tīrītavā, gan mazgāt mājās saudzīgā režīmā vai ar rokām. Tās ir gana vieglas, lai varētu žāvēt arī uz veļas auklas.

    Jāatceras – ja sega ir no tīras vilnas, tā noteikti varētu garšot kodēm. Ja mājās ir kodes, segu glabājot, skapī vai veļas kastē var ielikt pretkožu līdzekli.

     

     

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē