• Kā izvēlēties labu trauku sautēšanai?

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: pixabay
    Izvēloties katlu, jāzina, uz kādas plīts tiks gatavots ēdiens. Piemēram, indukcijas plītīm ir piemēroti tikai katli, kas izgatavoti no īpaša metālu sakausējuma, un tos parasti var likt arī uz gāzes un elektriskajām sildvirsmām, bet otrādi gan ne vienmēr.

    Materiāls

    Trīs lietas, kas ir svarīgas, izvēloties katlu pēc materiāla: cik tas ir izturīgs, kā vada siltumu un cik ilgi to notur. Gan uz plīts virsmas, gan cepeškrāsnī liekams izcils šādā ziņā ir čuguns – sasilst vienmērīgi, labi notur karstumu, der dažādām plītīm un cepeškrāsnīm.

    Taču jārēķinās, ka tīrs čuguns kā materiāls pats par sevi ir grūti kopjams – ja to katru reizi pareizi nekopj (neieeļļo pēc katras lietošanas), tas ātri sāk rūsēt. Tāpēc ir ražotāji, kuri čuguna traukus pārklāj ar speciālu emalju – čuguna īpašības nezūd, bet saimniekot ir vienkāršāk, jo trauku ar pārklājumu ir viegli tīrīt un kopt.

    Vēl ne mazums atzinīgu vārdu dzirdēts par nerūsējošā tērauda katliem.

    Tērauds ir viens no izturīgākajiem materiāliem – ne tam kaitē skrāpēšana ar dakšiņu vai karoti, ne tas bīstas triecienu (atšķirībā no čuguna, kas savā it kā stiprumā ir ļoti trausls materiāls – ja nokrīt uz betona vai līdzīgas grīdas, var vienkārši saplīst).

    Tomēr nerūsējošajam tēraudam ir arī savi mīnusi, piemēram, tādā katlā grūti kaut ko apcept, virsma mēdz raut klāt, un veidojas piedegums.

    Vāks

    Ja sautēšanu vai cita veida gatavošanu veic uz plīts, vēlams, lai katla vākam ir caurumiņš tvaikam (dažkārt arī iespēja tvaika daudzuma regulēšanai).

    Sautēšanai uz plīts trauka vākam svarīga detaļa ir arī rokturis – vēlams, ka tas izgatavots no tāda materiāla, kas nesakarst tik ļoti, ka tam nevar pieskarties, kur nu vēl nocelt.

    Savukārt, ja trauku liek cepeškrāsnī, tas nav tik būtiski, jo daudz vairāk sakarst viss trauks, ne tikai vāks, un nav pat domas, ka to varētu cilāt bez aizsargcimda rokā.

    Svarīgi arī, lai vāks katlam cieši piegultu un būtu pietiekami smags, pretējā gadījumā tas, īpaši, gatavojot uz plīts, lēkās un tecinās gar malām garaiņu radīto mitrumu.

    Rokturi

    Koka, plastmasas vai silikona rokturi mēdz ar laiku deformēties, turklāt ir grūti kopjami – agri vai vēlu ap tiem sakrājas netīrumi, kas nost dabūjami tikai ar pastiprinātu beršanu.

    Labāk, un jo īpaši sautējamiem traukiem, kurus liek arī cepeškrāsnī, ja rokturi ir no metāla (vēl labāk, ja rokturi ir no tā paša katla materiāla bez savienojumiem). Taču jārēķinās, ka metāla rokturi stipri uzkarst – vienalga, vai uz plīts, vai krāsnī.

    Dibens

    Lai sautējamā traukā varētu gatavot stundām un ne reizi vien, būtiska detaļa ir kvalitatīvs katla dibens. Kvalitatīvs – tas nozīmē arī pietiekami biezs. Ar tādu dibenu trauks vienmērīgi sasils, un tajā varēs gatavot kaut ko, kas prasa izturību, piemēram, kaut ko apcept pirms sautēšanas un gatavot ilgi.

    Katli ar plānu dibenu un sieniņām arī, iespējams, izturēs gan vairākas stundas krāsnī, gan uz atklātas uguns, taču pastāv risks, ka ar laiku tie gluži vienkārši deformēsies. Un kur gan vairs ir derīgs katls, kuram dibens ir deformējies?

    Tātad, ja gribas kaut ko ilgāk sautēt, pirms tam apcepot sastāvdaļas tajā pašā katlā, tāpat arī vārīt lēnos buljonus, jāizvēlas trauks ar iespējami biezu pamatni un labu kvalitāti.

    Ņem vērā!

    • Ir katli, uz kuru dibeniem ir tāds kā papildu metāla disks. Lielākoties tas nozīmē, ka katls piemērots indukcijas plītīm, taču arī vispārīgi tā ir laba pazīme, kā izvēlēties katlu, – jo biezāks dibens, jo vienmērīgāk sasilst un attiecīgi šādā katlā ir vieglāka un patīkamāka gatavošana.
    • Ja mājās ir gāzes plīts, ir būtisks katla dibena diametrs – lai nebūtu tā, ka liesmas šaujas traukam gar malām. Jāzina arī, ka gāzes plīts liesmai ir liels karstums, tāpēc katli ar plāniem dibeniem ātri vien deformēsies. Un, ja deformēti katliņi un pannas teorētiski uz gāzes plīts vēl var kalpot, tad uz elektriskajām sildvirsmām gan tie vairs nebūs liekami, jo katla dibenam vairs neveidosies cieša saskare ar plīts virsmu – attiecīgi gatavošana nebūs vienkārša.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē