• Kā izveidot savu bišu dravu? Iesaka Krists un Kaspars Ēberliņi

    Biškopība
    Ilze Šķietniece
    24. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Brāļi Krists un Kaspars Ēberliņi pēc studiju beigšanas atgriezās dzimtajā Nīgrandes pagastā un uzsāka savu biznesu. Viņi nolēma turpināt senu dzimtas tradīciju un nodarboties ar biškopību. Tagad viņu zīmolu Ēberliņu drava zina arī Vācijā.

    Par to, ka Kasparam un Kristam zināšanu netrūkst, nav šaubu. Tāpat kā nav šaubu par to, ka šis darbs viņiem nav tikai naudas avots, bet arī sirdsdarbs. Abi par biškopību var stāstīt aizrautīgi un stundām ilgi.

    Brāļu ieteikumi:

    • Biškopība attīstās tāpat kā jebkura cita nozare, tādēļ, pirms sākt ar to nodarboties, vajadzētu iepazīties ar interneta resursos pieejamo aktuālo informāciju par metodēm un tehnoloģijām.  
    • Iesācējiem labāk izmantot parastos koka stāvstropus, jo tie prasa mazāk specifisku zināšanu.
    • Nākamais solis ir iegādāties saimes. Tās var nopirkt no Latvijas biškopjiem. Ēberliņu drava saimes nepārdod.
    • Ja savu zemes platību, kur novietot stropus, nav, teritorijas var nomāt no kaimiņiem vai lielsaimniekiem.
    • Nelielā apjomā medus ieguvei var izmantot roku darbu. Ja saimju skaitu plānots palielināt, vajadzētu padomāt par to, lai līdzi tiek arī tehniskais nodrošinājums.
    • Izmantot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus aprīkojuma un iekārtu iegādei patlaban nav lietderīgi. Cenas strauji aug, līdz ar to projekta rakstīšanas brīdī izmaksas būs pavisam citādas nekā brīdī, kad atbalstu apstiprinās. Rezultātā sanāk vairāk zaudēt nekā iegūt.
    • Lielākie riski biškopībā saistīti ar ziemošanu, kukaiņu slimībām, dzīvnieku un putnu uzbrukumiem. Grūtākais laiks bitēm ir ziema.
    • Pēc iespējas stiprākas saimes garantē arī labs ģenētiskais materiāls. Lai to nodrošinātu, biškopji ik pa laikam importē Itālijā audzētas un apsēklotas bišu mātes. Transportēšana uz Latviju ir ļoti sarežģīts process, jo tās pa ceļam var pamukt vai aiziet bojā. Te ārzemnieces pievieno vietējām bišu saimēm. Viena bišu māte pilnvērtīgi veikt savu darbu – dēt oliņas – spēj trīs gadus. Pēc tam tā jānomaina.
    • Vēl bites apdraud Varroa ērces un putni. Piemēram, dzilnas jūt plānāko vietu stropā un ar knābi izsit caurumu. Tad sagaida, kad bites lido ārā, un tās apēd. Lai korpusus pasargātu no bojājumiem, saimnieki jau rudenī pirms sala tiem uzliek tīklus, atstājot brīvu tikai skreju. Savukārt caunas no stropa apakšas izvelk higiēnisko grīdu, ar asajiem nagiem saplēš sietu, kas atrodas korpusa apakšējā daļā, un izēd savu kārumu – medu un bišu maizi.

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē