• Kā izveidot dobei glītas maliņas?

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    24. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rūpīgi veidotas un koptas apmales piešķir dārzam kārtības un sakoptības iespaidu. Kā vislabāk atdalīt dobes no mauriņa? Kādus materiālus izvēlēties? Iesaka AVITA JASLIŅA, Avitas dārzi sertificēta ainavu tehniķe, darbu vadītāja.

    Dobju maliņas visbiežāk tiek veidotas un uzturētas, lai norobežotu stādījumus un zālienu, bet dažreiz arī, lai atdalītu birstošu materiālu – oļu, šķembu vai smilšu – celiņus un laukumus. Atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko variantu.

     

    5 risinājumi

    1. Atdur ar speciālo maliņu atduršanas lāpstu.

    Visvienkāršākais un lētākais veids. Klasika, kas tiek praktizēta daudzos dārzos. Šādu plakanu, pusapļa formas lāpstu kātā var meklēt dārza preču veikalos vai nodaļās. Ar to ir ērti darboties, var viegli veidot dobei nepieciešamo formu un vajadzības gadījumā to viegli paplašināt. Varētu sacīt, ka šāda maliņu veidošana ietver sevī 3 E principu – ekoloģiski, ekonomiski un estētiski. Malu atdur vairākas reizes sezonā. Lai būtu vieglāk atdurt taisnu līniju, var nostiept auklu. 

     

    2. Plastmasas maliņas.

    Dārzu preču veikalos piedāvā dažādas. Vienas ir dažādu augstumu un garumu plastmasas lentes. Tās gan ir funkcionālas, taču par skaistām diez vai var nosaukt. Pareizi ieliktām, tām vajadzētu būt neredzamām – tas nozīmē, ka lentes augšējai malai jābūt ieraktai zemes līmenī. Šīs maliņas ir ļurīgas un nav taisnas, tāpēc kvalitatīvi ielikt ir ļoti sarežģīti. Proti, līnija, liekta vai taisna, nekādi nesanāks korekti stingra. 

    Ja izvēlies lietot plastmasas maliņas, tad ieteicamākas ir stingra materiāla lentveida apmales. Tās iedziļina un ar speciāliem stiprinājumiem nostiprina tā, lai to augšējā mala būtu augsnes līmenī un netraucētu zāliena pļaušanu. Ņem vērā, ka dobi, kurai veidota stingra materiāla apmale, vajadzības gadījumā nebūs tik viegli paplašināt kā ar lāpstu atdurto. 

    Stingrās plastmasas apmales var izmantot arī dažādu laukumu un segumu norobežošanai, piemēram, veidojot stilīgu virtuves dārziņu. Tāpat tās ir labs risinājums, ja jānodala zāliens un kāda birstošā materiāla celiņš, piemēram, oļu vai šķembu taciņas un laukumi. 

     

    3. No speciāli rūsināta metāla vai nerūsējoša materiāla.

    Tās labi kalpo un savā ziņā ir pat dizaina elements, taču  – nav lēts prieks. Tādas bieži var redzēt piļu un muižu atjaunotajos parkos. 

     

    4. Bruģakmens vai betona plāksnes.

    Arī tās var izmantot dobju malu izbūvēšanai. Šajā gadījumā jārēķinās, ka dobes izmēru un formu būs grūti mainīt. Stādījumiem pieaugot, augi būs jāpieformē, pielāgojot esošajam rāmim. 

     

    5. No apaļkokiem vai laukakmeņiem.

    Var tādas dobju malas veidot, bet to kopšana, piemēram, zāliena pļaušana, ir neērta un piņķerīga. 

     

    Paaugstinātas dobju malas var veidot kā pinumus no kārklu un lazdu klūgām vai mežvīna atvasēm.  

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē