• Kā iztīrīt dīvāna traipus?

    Māja
    Ilze Šķietniece
    17. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Viens neliels traips var sabojāt visa dīvāna izskatu. Kā to iztīrīt pašam, un kad aicināt talkā profesionāļus?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē zīmola Dīvānu eksperti speciālisti. 

    1. Rīkojies nekavējoties!
      Ja uz dīvāna izlijis šķidrums, to nekavējoties nosusini ar papīra dvieli vai sausu mikrošķiedras lupatiņu.
      Ja traipu atstājis ēdiens, mēģini to iztīrīt ar mitru mikrošķiedras lupatiņu virzienā no centra uz malām. Pēc tam nosusini ar papīra dvieli vai sausu mikrošķiedras lupatiņu.
    2. Ūdens traipus izņems mazgāšanas iekārta. Ja uz dīvāna izveidojušies traipi no ūdens, piemēram, kad bērni tur dzīvojas, tikko izkāpuši no vannas, vienkāršs un ātrs risinājums nav iespējams. Pastāv divas iespējas: vai nu iznomā mazgājošo iekārtu un darbus veic saviem spēkiem, vai izsauc mīksto mēbeļu tīrīšanas speciālistus.
    3. Izmazgā! Ja nav pieejama mazgājošā iekārta, neizmanto nekādus sadzīves preču veikalos nopērkamos tīrīšanas līdzekļus. Ja tos neizskalo no auduma, ķīmija tur paliek. Līdz ar to šī vieta kļūst nedaudz lipīga un pievelk vēl vairāk netīrumu un putekļu. Ilgtermiņā tādējādi var veidoties neiztīrāmi traipi.
    4. Nepērc uz dullo! Neizmanto sadzīves preču veikalos nopērkamos tīrīšanas līdzekļus, pirms neesi iepazinies ar dīvāna virsauduma tīrīšanas apzīmējumiem vai konsultējies ar speciālistiem. Nepareizi izvēlēts tīrīšanas līdzeklis var neatgriezeniski bojāt auduma šķiedru un krāsu.
    5. Sāc ar mazumiņu! Izmantojot veikalos nopērkamos tīrīšanas līdzekļus, vienmēr vispirms veic auduma krāsas noturības pārbaudi. Eksperimentē neuzkrītošā vietā nelielā laukumā.
    6. Mazgā ar prātu. Dekoratīvo spilvenu apvalkus var izmazgāt. Lai pēc tam tos varētu uzlikt atpakaļ un izskatītos tikpat glīti kā iepriekš, izvēlies pareizo mazgāšanas temperatūru, kādu ieteicis ražotājs! Pirms auduma likšanas veļasmašīnā noskaidro, vai tas nav paredzēts tikai sausai tīrīšanai.
    7. Liec lietā tautas metodes. Izmantojot dabiskos līdzekļus, matračus, paklājus vai dīvānus var nokaisīt ar sodu un pēc 15 minūtēm to notīrīt ar putekļsūcēju. Tas palīdzēs likvidēt baktērijas un nevēlamu smaku.
    8. Tvaiks nelīdzēs. Tvaika iekārtas nav risinājums mīksto mēbeļu tīrīšanai. Ar tām var tikai likvidēt baktērijas.
    9. Uztici profesionāļiem. Apsver iespēju dīvāna tīrīšanu uzticēt profesionāļiem. Viņi mēbeli iztīrīs padziļināti, likvidēs nepatīkamas smakas un baktērijas, kas savairojušās audumā, netīrumus, putekļus un traipus. Izmanto iespēju sadarbības laikā taujāt pēc padoma pareizas mēbeļu kopšanas jautājumos.

    Vēl daži noderīgi padomi

    • Atbrīvo no putekļiem! Vismaz reizi nedēļā mīkstās mēbeles iztīri ar putekļsūcēju. Putekļu daļiņām mikroskopā var redzēt asas un robotas malas, kas veicina auduma dilšanu un samazina tā kalpošanas ilgumu. Turklāt tīrīšana ar putekļsūcēju ne tikai atbrīvo mīkstās mēbeles no putekļiem un netīrumiem, bet arī uzlabo gaisa kvalitāti telpā.
    • Izvēlies sintētiskās šķiedras virsaudumus! Iegādājoties jaunu dīvānu mājai, kurā ir bērni un dzīvnieki, kopšanas ziņā vislabākais būs audums, kura sastāvā liela daļa ir sintētiskā šķiedra, piemēram, poliesters un neilons.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē