• Kā iznīdēt sūnu zālienā?

    Sūnas
    Indra Ozoliņa
    17. jūnijs, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par sūnu zālienā sūdzas ļoti daudzi, bet kā to iznīdēt? Atbildi uz lasītāja jautājumu sniedz Dārzkopības institūta agrotehnisko pētījumu un šķirņu izvērtēšanas nodaļas pētniece SANDRA DANE.

    Lasītāja jautājums: Jau vairākus gadus netieku savā dārzā vaļā no sūnas. Tā ir kā paklājs, kā zvīņas un sējas ar sīkiem punktiņiem. Nepalīdz ne pelni, ne kaļķis, ne dzeramā soda, ko man iesaka citi dārza draugi. Rasma R. Jelgavā

    Atbild SANDRA DANE:

    – Dobēs sūnai nevajadzētu būt, jo tās tiek vairāk vai mazāk regulāri rušinātas. Sūnas augšanai parasti ir divi iemesli – skāba vai arī sablīvējusies augsne.

    Visvienkāršākais paņēmiens cīņā ar sūnu ir lietot dzelzs vitriolu, ko pārdod dārzkopības veikalos kā mēslojumu. To atšķaida uz iepakojuma norādītajā koncentrācijā, izsmidzina ar pulverizatoru vai ar rokas miglotāju. Sūna pēc 2–3 dienām atmirst, taču zālei nekāda kaitējuma nav. Efekts saglabājas vidēji 2–3 gadus. Lai zāle labāk un ātrāk augtu, lieto parastos mēslošanas līdzekļus.

    Kaļķis, pelni un dzeramā soda palīdzēs, ja augsne ir skāba, kā acīmredzot šajā gadījumā nav. Par to var pārliecināties, pārbaudot augsnes pH, kurai vajadzētu būt 5,5–6,5. Augsnes skābuma noteicējus – mazas pudelītes, kas maksā ap 5 eiro – var nopirkt specializētajos dārzkopības veikalos. Lai vieglāk būtu atrast, var interesēties pie ražotāja Tava Zeme. Otrs variants cīņā pret sūnu ir izmantot zāles pļāvējiem līdzīgos mauriņa kasītājus, zāliena durstītājus – aeratorus, kas ar speciāliem nazīšiem atkarībā no to veida izkasa sūnu no zāliena vai sadursta augsni. Taču tas ir darbietilpīgs process un arī negarantē sūnas pazušanu uz visiem laikiem.

    Ja sūna sāk pārņemt zālienu, tā var to pilnībā iznīcināt, jo samazina gaisa apmaiņu augsnē. Dzelzs vitriola lietošana palīdzēs salīdzinoši ātri tikt vaļā no sūnas, bet ir jādomā arī, kā uzirdināt augsni, lai sūna tajā neatgrieztos.   

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Filips Līcis
    Dārzkopības veikalā .Jā , mums ir līdzeklis kurš jāatšķaida 1 : 10 un jāizsmidzina uz sūnām . Sūna pazudīs ! Bet ,stop,stop,stop ! Vai tur kur ir šī suna aug arī vecās ābeles ? Nu protams aug ! Tad jums šis līdzeklis nelīdzēs ! Tā arī paliku neziņā .Kāpēc tā ?

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē