• Kā izaudzēt smukākos dekoratīvos kāpostus?

    Kāposti
    Indra Ozoliņa
    18. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Laima Ozoliņa
    Pienācis laiks sēt dekoratīvos kāpostus, lai vasaras beigās tos pārstādītu īstajās vietās – dobēs, podos vai kastēs. Pieredzē dalās LAIMA OZOLIŅA, Bulduru dārzkopības vidusskolas siltumnīcas agronome.

    Pats sākums

    Es dekoratīvos kāpostus sēju ap 20. jūniju kastītēs rindiņās ik pa vienam centimetram. Var izmantot arī kasetes, katru sēkliņu iekaisot atsevišķā ligzdiņā.

    Sēklām ar smalku sietiņu uzsijāju kūdras substrātu tā, lai tās būtu apklātas 2–3 trīs reizes biezāku kārtu nekā pati sēkliņa. Kūdras substrātam jābūt no iepakojuma, lai tajā nav slimību dīgļu un kaitēkļu oliņu.

    Pēc tam sējuma virsu rūpīgi nosmidzinu ar ūdeni, izmantoju rokas pulverizatoru. Vietās, kur uzsijājies mazāk un sēkliņas atsedzas, sijāšanu atkārtoju.

    Sējumu var pārsegt ar agrotīklu vai likt virsū stikla plāksnīti, taču jebkurā gadījumā kastīte katru dienu jāapskata. Ja stikliņš nosvīdis, tas jāapgriež otrādi. Pēc tam kastītes ienesu telpā, kas ir salīdzinoši ēnaina un temperatūra tajā nav vairāk par 20 grādiem.

    Vispirms siltumnīcā

    Kad apmēram pēc nedēļas parādījušies dīgsti, kastītes pārvietoju uz siltumnīcu, kas ir noēnota un ar labām vēdināšanas iespējām, lai kāpostiņi nepārkarstu. Var likt arī laukā, taču ne spožā saulē, jo dīgsti vēl ir ļoti jutīgi. Turklāt jārēķinās, ka dārzā būs daudz kaitēkļu, piemēram, smecernieki, kāpostu balteņi un spradži, kas var apskādēt mazos kāpostiņus jau vienā vakarā. Kāpurus nolasu ar rokām, citus kaitēkļus migloju ar profesionālajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Ja tie nav pieejami, lidojošo kaitēkļu nodarījuma mazināšanai iesaku izmantot dārzkopības veikalos pieejamās līmlapiņas.

    Pēc apmēram 10–14 dienām, kad redzamas dīgļlapas un sākusi veidoties viena vai divas īstās lapas, kāpostus pārstādu 13–15 centimetru diametra podiņos ar kūdras substrātu. Tam var piemaisīt arī dārza zemi.

    Tā kā kāpostiem ir spēcīga sakņu sistēma, tie patērēs daudz ūdens. Saulainā un karstā laikā podiņi katru dienu jālaista. Parasti tos pirmo nedēļu turu siltumnīcā, lai ātrāk apsakņojas, bet var likt arī ārā uz dobes.

    Kāpostiem patiks saulaina vieta, kur augsne ielabota ar kūdras substrātu.

    Ja stādiņus uzreiz izstāda dārzā dobē, tad būs mazāk jālaista, taču divus mēnešus tai nebūs nekāda skata un kāpostus vairāk apdraudēs kaitēkļi. Stādīšanas attālums atkarīgs no šķirnes. Jārēķinās, ka galviņa var izaugt 20–50 centimetru diametrā.

    Pirmo reizi kāpostus mēsloju pēc divām nedēļām ar komplekso mēslojumu Basfoliar (NPK 20:19:19). Uz rudens pusi, kad sāk ieriesties un krāsoties galviņas un vajag vairāk kālija, izmantoju sarkano Kristalonu (NPK 12:12:36).

    Augusta otrajā pusē, kad dienas kļūst īsākas un naktis vēsākas, dažu šķirņu kāpostiņi iekrāsosies arvien košāki. Temperatūras pazemināšanās līdz mīnus 2 grādiem kāpostiem nekaitēs itin nemaz. Ja būs mīnus 5 grādi un vairāk, tad gan kļūs gurdeni, taču, gaisam iesilstot, atkal atžirgs. Galvenais ir rūpēties, lai kāpostiem netrūktu mitruma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē