• Kā izaudzēt labus kāpostu dēstus?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    3. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja siltumnīcā sētie un audzētie kāpostu dēsi izstīdzē, pamēgini tos audzēt kasetēs! Konsultē agronome MĀRĪTE GAILĪTE.

    Kasetes – pareizs lēmums! Bet aprīlī – vēlākais, līdz 20. datumam – visām galviņkāpostu šķirnēm jābūt jau iesētām plēves siltumnīcā vai lecektī. Tāpat laiks sēt ziedkāpostus, brokoļus, Pekinas, Ķīnas un lapu kāpostus.

    Kā darīt?

    1. Kasetes ar ligzdas lielumu 3–3,5 cm piepildi ar bagātinātu kūdru un katrā ligzdā sēj pa vienai sēklai.
    2. Sējumu aplaisti un novieto siltumnīcā uz grīdas. Starp grīdu un kasetes pamatni jābūt vismaz 5–10 cm gaisa spraugai, lai novērstu sakņu iznākšanu ārā caur drenāžas caurumu. To var panākt, novietojot kasetes uz otrādi apgāztiem podiem vai redeļu kastēm. Ja kasetes liksi tieši uz aukstas grīdas, substrāts ligzdās ilgi nespēs iesilt, tāpēc sēklas dīgs ilgi. Gaisa sprauga nodrošina arī vienmērīgāku mitrumu visās ligzdās, jo ļauj notecēt liekajam ūdenim. 
    3. Sējumu apsedz ar plēvi. To vari likt tieši uz kasetēm vai iespraust kasešu stūros ap 10–15 cm garus mietiņus un klāt plēvi uz tiem – veidosies miniatūra siltumnīca. Saulainā laikā kāpostaugi mēdz sadīgt 3–5 dienās, un, ja jaunos augus neuzpasē, saskaroties ar plēvi, tie ļoti ātri var apdegt. Miniatūra siltumnīca kāpostus pasargā no saskares ar plēvi. 
    4. Kad dīgļlapas dēstiem pilnīgi atveras, plēvi noņem, bet tās vietā sējumu apsedz ar agrotīklu, lai aizsargātu no aukstuma naktīs.
    5. Kāpostaugi jālaista bieži, tāpēc barības elementu krājumi, kas ir substrātā, drīz vien tiek patērēti vai izskaloti. Kad augiem sāk veidoties pirmā īstā lapa, jāsāk papildmēslošana. Katrā laistīšanas reizē ūdenim pievieno komplekso mēslojumu, piemēram, zilo vai zaļo Kristalonu (10–20 g uz 10 l ūdens).

    Noteikti uzpasē gaisa temperatūru dēstu siltumnīcā – tā nedrīkst pārsniegt 20–22 grādus, tādēļ vēdini! Citādi karstuma dēļ kāpostu un salātu dēsti mēdz inficēties ar neīsto miltrasu. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē