• Kā ieziemot īrisus? Atbild īrisu selekcionāre

    Ieziemošana
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    14. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādu ieziemošanas veidu izvēlēties skaistajiem dārza īrisiem?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē īrisu selekcionāre Ilga Viņķele.

    Vispirms būtu jāizvērtē, vai visi īrisi ir veseli, – vai šīs lietainās un vēsās vasaras ietekmē īrisiem nav parādījusies bakteriālā puve. Ja ir, bojātā vieta jāizgrebj un jānodezinficē ar stipru zilo graudiņu šķīdumu. Aldonis Vēriņš, kurš arī selekcionēja īrisus, savulaik ieteica šim nolūkam izmantot antibiotikas tetraciklīnu, bet es atšķaidu Vanish krāsainās veļas mazgāšanai un ar to apstrādāju grebuma vietas. Noputo, un viss kartībā! Ja ir saulaina diena, brūces ātri apžūst.

    Piesardzības pasākumi, lai īrisi pārziemotu ar garantiju

    • Kādreiz es īrisiem apgriezu lapas – tā man kolēģi iemācīja. Taču pēc vienas ziemas, kad man diemžēl aizgāja bojā daudz jauno ārzemju šķirņu īrisu, es vairs lapas negriežu, jo tās tomēr sakrīt augam virsū un, ja ir kailsals, piesedz sakneņus.
    • Ja ir svaigs īrisu stādījums (it īpaši modernās šķirnes, kas ir mazāk salcietīgas), tas jāpiesedz ar egļu zariem. Apmēram 50 cm garos skujkoku zarus novieto jumtveidā īrisu stādam apkārt no visām pusēm. Tad lietavās sakneņi nepārtraukti nemirks ūdenī. Ja sākas atkusnis, piesegums nav jānoņem – lai skujas stāv, jo zem tām saglabājas iepriekšējais mikroklimats. Proti, ja uznāk atkusnis, zeme zem skujām tik strauji neatlaižas, un tas augam patīk labāk, skuju jumtiņš mīkstina krasās temperatūras maiņas.
    • Īrisus var piesegt arī ar sausām ozollapām (bet tikai ar ozollapām, ne citām!) un virsū tām tad jāliek zvejas tīkls, lai vējš neaizpūš.
    • Vēl variants – kad zeme sasalusi, uz sakneņiem var uzbērt granti.

    Visi šie pasākumi der tajā gadījumā, ja ir kailsals. Bet, ja ir kārtīga ziema ar sniegu, īrisu piesegšana nav vajadzīga, tie zem sniega segas ziemo ļoti labi.

    Protams, problēmas rada tas, ka iepriekš nav zināms, kāda būs ziema. Tāpēc segmateriālu var jau laikus sagatavot un rīkoties atbilstoši situācijai. Ja sals bez sniega turas trīs četras dienas, nedēļu, tad īrisus piesedz.

    Tikai, dieva dēļ, nevajag kūdru bērt virsū! Kūdra tur mitrumu, un īrisiem tas nepatīk. Smiltis arī neder, jo tās sablietējas, paliek mitras.

    Laimonis Zaķis stāstīja, ka viņš tad, kad pavasarī sniegs jau bija nokusis un pēkšņi uznāca mīnus 20 grādu sals, uz īrisiem klājis agrotīklu četrās kārtās. Bet tas tā – der uz īsu laiku. Pēc pieredzes varu sacīt, ka Latvijas šķirnes tomēr ir pieradušas pie mūsu klimatiskajiem apstākļiem – tās te ir dzimušas, te augušas – un labi pārziemo.

    Arī amerikānietes pēc trim gadiem jau zina, kas ir Latvija un Latvijas klimats. Taču, ja ir jauns īrisu stādījums un gribas to ar garantiju saglabāt, tad var veikt šos piesardzības pasākumus – piesegt īrisus. Bet tikai tad, kad zeme ir sasalusi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē