• Kā iekārtot virtuvi sarežģītā telpā?

    Virtuve
    Anita Pīra
    17. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Evitas Poles gaumīgi iekārtotā virtuve.
    Foto: Gvido Kajons
    Evitas Poles gaumīgi iekārtotā virtuve.
    Arhitektes Elitas Poles virtuve vasaras mājā Murjāņos iekārtota visai sarežģītas konfigurācijas telpā, tomēr tas nav bijis šķērslis saimniecei to izplānot ērtu un funkcionālu, turklāt aprīkotu ar visu nepieciešamo tehniku.

    Elitas ģimene jau vairāk kā divdesmit gadus rūpējas par neparastu māju Murjāņos, kas atguvusi jauneklīgu izskatu, lai gan ir jau vairāk nekā simt gadu veca. Vizuāli pievilcīgajai un eklektiskajai mājai bijusi gara un sarežģīta vēsture – tā būvēta pagājušā gadsimta sākumā kā vasarnīca, un ēkai jau tad bijuši vairāki saimnieki. Pastāvēšanas gados ēkā gan bijusi pionieru nometne, gan ilgus gadus tā stāvējusi pamesta, tāpēc no tās izzagts viss, ko vien varēja aiznest.

    Kad Elita ar ģimeni uzrunāti kļūt par nama saimniekiem, viņi, būdami funkcionālā stila piekritēji, nav pat varējuši iedomāties, ka kļūs par īpašniekiem mājai ar kolonām, verandām un rūtotiem logiem!

    * Virtuve ar četrām durvīm. Renovācijas laikā mājā gandrīz nekas nav pārplānots, arī virtuve iekārtota tajā pašā telpā, kur vēsturiski jau atradusies. Elita atzīst, ka virtuves telpa formas ziņā un funkcionāli ir ļoti sarežģīta: tajā ir vairākas durvis un logi, tāpēc nebija viegli saplānot lietošanai ērtu virtuvi. Sākotnēji bija ideja izvēlēties lakoniskas, funkcionālas minimālisma stila mēbeles, taču telpas sadrumstalotība, komplicētā forma diktējusi citus noteikumus. Toni noteica daudzās, kopumā četras, durvis virtuvē, telpas forma un vēsturiskie rūšu logi, kas lika izšķirties par labu stilam, kas sasauktos ar ēkas vēsturi.

    * Īpašas mēbeles. Arhitekte ilgi pētījusi pagājušā gadsimta sākumā Latvijā tapušo mēbeļu detaļas, proporcijas un stilistiku, tad uzzīmējusi virtuves mēbeles, un saskaņā ar to tapis īpaši šai telpai paredzēts mēbeļu komplekts izmeklētā pelēkzaļā krāsā. Arī sienām piemeklēts niansēts zaļš tonis.

    Mēbeles izgatavoja galdniecība Spals Iecavā, un, lai gan virtuve tiek lietota jau astoņus gadus, tā izskatās kā jauna – savs nopelns te ir ne tikai čaklajai saimniecei, bet arī galdniecībai, kas savu darbu paveikusi ļoti kvalitatīvi.

    Viengabalainās virtuves mēbeles lieliski papildina antikvārs galds un krēsli, bet īsta virtuves rota ir stiklotā bufete, kurā tiek glabāti trauki.

    * Malkas plīts. Stilistiski piemeklēta arī lauku virtuvē tik iederīgā malkas plīts ar čuguna virsmu, uz kuras Elita labprāt gatavo, kaut gan blakus tai atrodas arī mūsdienīgā elektriskā Gaggenau plīts virsma – tai ir neparasta, ļoti šaura un izstiepta forma, ko diktēja virtuves ietilpība, jo abām plītīm bija jāatrod vieta pie skursteņa. Malkas plīts tiek kurināta pārsvarā ziemā, kaut gan tā neakumulē siltumu un ir karsta tikai tad, kad tiek kurināta. Šodienas acīm raugoties, Elita atzīst, ka tagad noteikti izvēlētos īstu podiņu plīti.

    * Piparmētru zaļš ledusskapis. Tā kā virtuves konfigurācija ir tik sarežģīta, nebija viegli atrast vietu ledusskapim, tomēr saimniekiem paveicās atrast ļoti pieskaņotu Smeg ledusskapi piparmētru zaļā tonī. Tikpat stilīgs atradums bija arī ietilpīgā un romantiskajai virtuvei pieskaņotā baltā Duravit keramikas izlietne, kas novietota pie loga, lai, darbojoties pie tās, būtu skats uz pagalmu. Virtuvē atrodas arī ļoti nepieciešama telpa – pieliekamais.

    * Eļļota darba virsma. Virtuves darba virsma izgatavota no masīvkoka un eļļota. Reizi gadā Elita eļļojumu atjauno, pirms katras eļļošanas nedaudz noslīpējot virsmu. Eļļa ir pilnīgi dabiska, paredzēta tādu priekšmetu eļļošanai, kas saskaras ar pārtiku, piemēram, koka dēlīšiem. Virsma funkcionē ļoti labi, taču jāizvairās uz tās likt karstus traukus un griežot vienmēr jālieto dēlīši.

    * Viss saskaņots. Virtuvē visas lietas un arī krāsas ir rūpīgi piemeklētas un pieskaņotas telpas kopējai stilistikai. Atrasta pat pieskaņotas krāsas padomjlaiku emaljēta maizes kaste! Interesants un arī noderīgs akcents telpā ir īpašs aktualitāšu un atmiņu stūris – korķa siena, pie kuras var spraust atgādinājumus un atklātnes. Saimniecei patīk glabāt jaukus apsveikumus, suvenīratklātnes vai muzeju biļetes, un bija jāizdomā, kā to realizēt. Sienas fragments aplīmēts ar īpašu materiālu (bulletin board), kas paredzēts šādam mērķim.

    * Visu uzreiz nevajag. «Tas ir dzīves plūdums, un tā jau nav, ka kaut ko uztaisa, un tad ir visu mūžu apmierināts,» uzskata Elita. «No mums, arhitektiem, cilvēki gaida, ka izveidosim visu ideāli, bet tas nav iespējams. Lai gan šķiet, ka arhitektam jāparedz viss, iesaku tomēr vispirms padzīvot, sajust, ko gribas un atstāt vietu rīcībai, pārmaiņām, nevis visu uzreiz pabeigt. Māja ir mūža process, īpaši veca māja, ko atjauno.»

    Ko gribētu citādi?

    «Virtuves telpa ar daudziem logiem, durvīm un neparasto konfigurāciju bija sava veida izaicinājums, lai saplānotu to ērti un parocīgi. Viss minētais neļāva atrast vietu cepeškrāsnij, kas tiktu iebūvēta acu līmenī. Tas būtu bijis daudz, daudz ērtāk. Lietojot krāsni, kas novietota zem darba virsmas, ikreiz par to atceros. Tāpēc varu ieteikt citiem, plānojot un realizējot jaunus virtuves projektus, meklēt un rast šo iespēju.»

    Idejas, ko nošpikot

    * Ja virtuves telpā ir logs, izlietni vienmēr ērti novietot pie tā, jo raudzīties pa logu, mazgājot traukus, ir patīkamāk nekā skatīties sienā.

    * Lai būtu, kur piespraust atgādinājumus un svarīgas lapiņas, kādā virtuves vietā var izveidot fragmentu ar korķa vai īpaša, tam paredzēta materiāla segumu.

    * Ja elektriskā plīts jānovieto atsevišķi no kopējās darba virsmas, vietas taupīšanas nolūkos var izvēlēties nevis standarta, bet šaurāku variantu.

    * Ja vieta atļauj, lauku virtuvē stilistiski iederas malkas plīts – čuguna vai podiņu. Klasiskā podiņu plīts kalpos arī kā sildelements.

    * Atvērtos plauktos sīklietu glabāšanai noder pīti grozi, tajos lietas ir labi pārskatāmas.

    * Jebkurā virtuvē, pat modernā, iederēsies īpaša trauku bufete ar stiklotām durtiņām un pārskatāmiem plauktiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē