• Kā dārzā sadzīvot ar kaķi?

    Māja un Dārzs
    Elīna Kondrāte
    14. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Kaķu netikumu izrakņāt dobes var izskaust itin viegli, turklāt – ar dārzam un kaķiem draudzīgiem paņēmieniem. KONSULTĒ: Anda Petrova, agronome un SIA Gartens Jelgavas filiāles vadītāja, Māris Kreicums, SIA JLD projektu vadītājs

    Ja vien dārzā kārtību neuzrauga suns, kaķi dobēs un puķu kastēs ieklīst bieži. Viedokļi par kaķu rušināšanos gan atšķiras. Vieni uzskata, ka cīnīties ar dabu nevajag, turklāt kaķis augsni uzrušina, tādējādi to bagātinot ar skābekli, dabiski mēslojot un apkarojot nezāles. Citi ir pārliecināti – kaķi dārzos ir īsta sodība, jo piemēslo dobes ar izkārnījumiem, apgrauž un izkašņā augus. Tomēr šī nebūt nav problēma, ar kuru nevarētu tikt galā, – atšķirībā no kurmjiem vai grauzējiem kaķi ir inteliģenti, tīrīgi un saprātīgi dzīvnieki, tāpēc netikumu izrakņāt dobes var izskaust itin viegli, turklāt ar dārzam un kaķiem draudzīgiem paņēmieniem.

    Kādas dobes patīk kaķiem?

    Lielākoties kaķi apskādē dobes dārzos, kas atrodas pilsētās vai to tuvumā – vietās, kur kaķu daudz, bet teritorija neliela.

    Visvairāk kaķiem patīk rušināties saules pielietās, koptās un svaigi uzraktās dobēs un nav nozīmes, vai augsne ir smilts vai melnzeme.

    Tomēr arī lauku plašumā iemanās pabojāt dobes, kur tikko uzplaukuši krokusi un tulpes vai izspraukušies citi jaunie asniņi. Visvairāk kaķiem patīk rušināties saules pielietās, koptās un svaigi uzraktās dobēs. Nav nozīmes, vai augsne ir smilts vai melnzeme, – ja vien tā ir sausa un irdena, kaķis dobē atgriezīsies vēl un vēl. Irdena augsne ātrāk uzsilst, tāpēc kaķim šādā vietā gulēt, vārtīties un rakņāties ir patīkamāk. Mazāk interesanta dobe kaķiem šķiet tad, ja augsne ir mālaina, to klāj oļu vai akmentiņu segums, savukārt mulča visdrīzāk kaķi no rušināšanās neatturēs.

    Kā kaķus turēt pa gabalu no dobēm?

    Noklāj dobes ar zariem vai saspraud tos zemē. Zaru vietā var izmantot asus irbulīšus. Tas noteikti atturēs kaķi no kāpšanas dobē vai puķu podā, taču šādi dobe zaudēs arī savu vizuālo pievilcību. Turklāt, katru reizi ravējot, šie zari būs jāizņem un jāiesprauž no jauna.

    Ar aromātu, kas kaķim nepatīk. Kaķa oža ir smalka, un šī ir galvenā maņa, ar ko viņš uztver pasauli. Tāpēc, sargājot apstādījumus, vērts izmēģināt spēcīgi smaržojošus un ēteriskajām eļļām bagātus līdzekļus, piemēram, kafijas biezumus. Ja tos bērs nelielā daudzumā tieši vietā, kuru iecienījis kaķis, augam par skādi tas nenāks, taču dzīvnieks tur atgriezties vairs nevēlēsies. Tāpat ar smaržu atbaidīs arī citrusu augļu mizas. Īpaši kaķiem nepatīk greipfrūtu mizu spēcīgais aromāts. Mizas nelielos daudzumos var nobērt kaķu iecienītajās vietās – kā dobēs, tā puķu kastēs un podos. Vēl viens paņēmiens ir uz augsnes pilināt ēteriskās eļļas, piemēram, rozmarīna eļļu, kas nepatīk ne vien kaķa degunam, bet arī skudrām un citiem kukaiņiem. Lai neapskādētu augus, ēteriskā eļļa jāpilina uz augsnes, nevis uz auga lapām vai stumbra. Noderēs arī spēcīgi smaržojošie ķiploki, kuru gabaliņus var uzbērt uz augsnes. Siltā laikā gan tie ātri apžūs un smarža izgaisīs.

    Ar samteņu dzīvžodziņu. Lai kaķis mestu līkumu dobei visas dārza sezonas garumā, der ieviest puķes ar spēcīgu aromātu: krāšņās pelargonijas, puķu tabaku ar daudzkrāsainiem ziediem, ātraudzīgo un prasībās pieticīgo suņu puķi jeb koleju, kas atbaidīs arī suņus, kā arī dārza sanitāri samteni. Turklāt no samtenēm var veidot arī dzīvžodziņu jeb apmalīti, kam būs ne vien spēcīga smarža, bet kas arī skaisti izskatīsies visas vasaras garumā. Ja vien nebaidies eksperimentēt un ierīkot mazliet neparastāku dobi, starp puķēm vari iestādīt garšaugus ar spēcīgu aromātu – dilles, ķiplokus vai koriandru. Ieviešot dobē šos augus, ne vien atbaidīsi kaķi, bet arī novērsīsi iespēju, ka kaķis rušinoties reizēm iegrauzīsies kādā augā, kas tam ir indīgs, piemēram, lilijā vai narcisē.

    Ar ķīmiskiem līdzekļiem. Samērā efektīvi ir aerosoli, granulas, geli, ar ko apstrādā dārza augsni. Tos var iegādāties gan zooveikalos, gan saimniecības preču veikalos. Aromāts ir noturīgs, un cilvēks to nejutīs, turklāt ražotāji sola, ka šie līdzekļi būs nekaitīgi arī augiem.

    Ar ultraskaņu. Dārgāka, bet efektīva metode ir izmantot ultraskaņas ierīces, ar kurām var atbaidīt mājdzīvniekus. Cilvēka auss šo skaņu neuztver. Ierīces ir ūdensizturīgas un darbojas ar baterijām. Parasti tās var iespraust dobē vai zālienā. Turklāt piedāvājumā ir arī tādas ierīces, kas skaņu izdala pietiekami spēcīgi, lai atbaidītu arī putnus, žurkas, kurmjus, čūskas un meža zvērus. Cena – sākot no 20 eiro.

    Kā nesastrīdēties ar kaimiņiem?

    Ja dārzā rušinās pašu kaķis, ar laiku šo minča netikumu postīt apstādījumus visdrīzāk izdosies izskaust. Taču, ja dārzu regulāri apciemo kaimiņu kaķi, prātīgākais risinājums būtu vērsties pie kaķu saimniekiem un mierīgā ceļā izrunāt sasāpējušo jautājumu. Ja neizdodas saimnieku atrast un kaķa klātbūtne ļoti traucē, par klaiņojošu dzīvnieku jāziņo vietējai pašvaldībai.

    Noderīgi padomi

    Kompromiss – stūrītis kaķim. Ja vēlies palutināt kaķi, ierīko dārzā kaķim pašam savu stūrītī ar kaķu mētrām. Tajās viņš varēs vārtīties, rušināties un grauzt pēc sirds patikas. To gan ieteicams darīt tikai tad, ja ap dārzu ir kārtīgs žogs, lai nesapulcētu visas apkārtnes klejojošos kaķus.

    Vienmēr aplaisti! Paņēmiens, kas ļoti nepatiks kaķim, turklāt to novērtēs visi dārza augi, ir regulāra laistīšana. Ja kaķis sapratīs, ka dobē var tikt aplaistīts, visticamāk, viņš tur vairs neatgriezīsies. Tālab dobju tuvumā var novietot laistītāju ar pievienotu taimeri, kas to regulāri ieslēdz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē