• Kā dārzā izveidot skaistu arku?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    21. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/6Variants – arka no vasaras puķēm

    Variants – arka no vasaras puķēm

    Iesaka Lāsma Riekstiņa, stādaudzētavas Raunas stādi saimniece:

    Vasaras vijīgajām puķēm, ko izmanto arku greznošanai, svarīgi sagatavot labu augsni, jo tām ir sekla sakņu sistēma. Patiks blīvāks režģītis, ap ko vīties, nekā daudzgadīgajiem vīteņiem. Vispiemērotākā būs saulaina vieta. Turklāt vasaras puķes, lai priecētu ar krāšņiem ziediem, regulāri jālaista un jāpamēslo ar kādu no šķidrajiem mēslojumiem, piemēram, Vito.

    Manuprāt, vispateicīgākā arku apaudzēšanai ir parastā violetā kāpelējošā kobeja ko var stādīt arī pusēnā un caurvējā. Tā labi saaug un veido krāšņu masu atšķirībā, piemēram, no vīteņkresēm, kas ir smalkākas. Kobejām ir lieli zvanveida ziedi. Sākumā zaļgani, vēlāk zilganvioleti. Tās izaug līdz pat četru metru augstumam un iztur arī nelielas salnas. Mazāk audzelīgas ir baltās kobejas. Zied no jūlija līdz salnām.

    Jau mazliet agrāk nekā kobejas dzelteniem, oranžiem un rozā ziediem uzziedēs spārnainā tunbergija taču tām nepieciešama siltāka vieta un aizvējš. Izaug 1,5–2,5 metru augstumā. Zied no jūlija līdz septembrim.

    Ipomejas (Ipomoea) izceļas ar sirdsveida lapām un zied ar gaiši ziliem, zili violetiem, sārti violetiem vai sārtiem ziediem no jūlija līdz septembrim. Izaug apmēram 2–3 metru augstumā. Jārēķinās, ka gan ipomejas, gan tunbergijas atšķirībā no kobejām rudens pusē būs jutīgākas pret aukstumu. 

    Ne tikai saulē, bet arī ēnainākā vietā un caurvējā var iesēt smaržīgo puķzirnīti ). Ir daudz dažādu šķirņu, kas atšķiras ar ziedu krāsu un lielumu. Atkarībā no šķirnes tie izaug apmēram līdz 2 metru augstumam. Lai puķzirnīši labi ziedētu, ir svarīgi izgriezt noziedējušos ziedus, neļaujot veidoties sēklām.

    Arku noaudzēšanai piemērotas arī vīteņkreses (Tropaeolum majuskas zied dzelteniem, oranžiem vai sārtiem ziediem, taču jāņem vērā, ka atšķirībā no kobejām un tunbergijām uz tām mēdz mesties laputis un citi kukaiņi.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē