• Kā dārzā ieaudzēt skaisto un veselīgo citronliānu?

    Dārzs
    Liena Britāne
    Liena Britāne
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudziem ir vēlme ieaudzēt skaisto un veselīgo citronliānu, bet – neizdodas. Tāpēc jāvaicā padoms tam, kuram izdodas! Konsultē Jānis Vaivars, bioloģiskās saimniecības Ragāres saimnieks, audzē citronliānas.

    Diemžēl man pašam divus gadus laba citronliānu raža nav bijusi, jo pirms gada vispirms tās apsala, bet pagājušajā pavasarī ziedēšanas laikā bija par mitru un vēsu, tāpēc slikti apputeksnējās un ogu bija mazāk. Jā, raža lielākoties atkarīga no laikapstākļiem tieši citronliānas ziedēšanas laikā. Taču tās piecdesmit jaunās citronliānas, ko pagājušajā sezonā iestādīju, ir labi saņēmušās un nākamvasar jau skries debesīs. Vienīgi ogas gan no šiem stādiem būs jāgaida vēl gadi četri pieci.

    Kā iegūt stādus?

    Citronliāna ir divmāju augs, bet abi dzimumi ir uz viena auga. Visdrošākais pavairošanas paņēmiens ir no sakņu atvasēm vai izvēlēties kāda teicami ražojoša mātesauga spraudeni, to apskaņot un tad stādīt dārzā.

    No kvalitatīva mātesauga iegūtam stādam būs visas tā labās īpašības. Savukārt, ja mātesauga citronliāna būs bijusi izteikts tēvs, tad maz kas tur no ogām var sanākt. Ja stādus cilvēks pavairo pats, tad jāpierēķina klāt vēl kāds gads vai pat divi, kas vajadzīgi tā augšanai un kopšanai, līdz tie izaugs par pietiekami stipriem augiem, lai varētu vīties gaisā.

    Ogas citronliānai sāk ieriesties vien tad, kad dzinumi izstiepušies pāris metru augstumā – jo vecāks augs, jo labāk tas ražo, jo tad uz tā ir vairāk sievišķo ziedu.

     Mēs Ragārēs stādus līdz tirgošanai audzējam vismaz piecus gadus.

    Kā atšķirt vīrišķos un sievišķos ziedus?

    Kad citronliāna zied pirmoreiz, tai veidojas vīrišķie ziedi, bet sievišķie parādās jau vecākiem augiem. Vīrišķo un sievišķo ziedu proporcija augiem mēdz būt atšķirīga – vienām citronliānām sievišķo ziedu ir daudz, bet vīrišķo maz, un to mēdz pietrūkt, lai apputeksnētos visi sievišķie ziedi. Ļoti retos gadījumos sastopamas arī citronliānu formas, kad augam ir tikai viena dzimuma ziedi. Tāpēc stādu audzētāji kādreiz iesaka stādīt divas citronliānas – drošībai.

    Kā vīrišķos un sievišķos ziedus atšķirt? Sārtajiem vīrišķajiem ziediem vidū ir balti irbulīši, bet sievišķajiem – balts čiekuriņš, ko veido daži desmiti auglenīcu.  Kad čiekurs apputeksnējies, tas sāk stiepties, kļūst zaļgans un izaug par vidēji piecus centimetru garu ogu ķekaru, kurā ir 10–40 zaļas ogas, kas pakāpeniski iekrāsojas sarkanas.

    Kur un kā stādīt?

    Tā kā Ķīnas citronliāna (Schisandra chinensis) ir džungļu vīteņaugs, kam saknes ir ēnā, bet galotne saulē, šādus apstākļus tai vajag sarūpēt arī savā dārzā. Stādīšanai izveido kārtīgu bedri, pilnu ar bagātīgu kompostu. Pēc iestādīšanas uzreiz mulčē, lai pietiktu mitruma arī karstākajā vasaras dienā. Balsti jāveido ilgmūžīgi – citronliāna labprāt augs pat pusgadsimtu.

    Lai citronliāna ražotu, vajag vismaz divus metrus augstu balstu sistēmu. Par tādu var kalpot metāla sieta sēta, koka lapene, nojumes vai šķūnīša siena, pa kuru citronliāna kāps augšup, bet var arī speciāli citronliānai izveidot pergolu no metāla vai balstu no izturīga apaļkoka 5 centimetru diametrā, ņemot vērā, ka balsti citronliānai būs vajadzīgi vairākus gadu desmitus. Nav ieteicams par balstu, ap kuru tai vīties, izmantot dzīvu, augošu koku, jo citronliāna ar laiku to nožņaugs. Droši var stādīt arī pie ķieģeļu mājas sienas – citronliāna apmetumu neēdīs, bet izskatīsies dekoratīvi.

    Uzreiz pirmajā gadā vajag kādus dzinumus atsiet, mazliet pavelkot uz augšu, lai augs saprot, ka ir, pa ko rāpties, un var doties pretim saulei.

    Ņem vērā! Citronliānai noteikti uzreiz vajadzīgs balsts, citādi dzinumi veidosies īsi, neziedēs un neveidosies ogas.

    Pirmajā vai otrajā citronliānas audzēšanas gadā pats galvenais uzdevums ir dabūt vienu dzinumu gaisā! Tas tad nākamajā gadā jau ievērojami izpletīsies, un tu varēsi teikt, ka citronliāna ir ieaugusies. Nav jēgas stādīt ziemeļu pusē, jo tad ogu veidosies maz.

    Labs ne tikai ogās

    Citronliānā esošie šizandrīni dod neparastu mundrumu uz vairākām diennaktīm un ļauj koncentrēties dzīvē svarīgākajam. Lai gan aktīvo vielu visvairāk ir tieši ogās, tikpat labi var izmantot arī dzinumus un lapas. Es pats citronliānas dzinumus ar lapu kātiņiem un jaunajām lapiņām pavasaros lieku savā Rīta tējā – kopā ar upeņu jaunajiem dzinumiem un nedaudz lielās nātres lapām. Ideāli garda tēja ir arī no ziemā grieztiem jaunajiem dzinumiem – sasmalcina gabaliņos, aplej, ļauj ievilkties apmēram pusstundu.

    Pavasarī jaunie lapu pumpuri ir ļoti aromātiski un ir laba piedeva salātiem vai citiem ēdieniem. Savukārt ogas var gan saldēt, gan kaltēt. Mēs lielāko daļu ogu ražas saudzīgi kaltējam un pēc tam maļam pulverī, lai tās būtu ērtāk un ātrāk lietojamas. Ļoti iedarbīgas ir arī tinktūras un uzlējumi. Augsta asinsspiediena gadījumā gan citronliānu lietot nedrīkst!

    Špikeris, kā nepieļaut kļūdas

    1. Citronliānu stādi pavasarī, nevis rudenī.
    2. Izvēlētajai vietai jābūt saules apspīdētai vismaz pusi dienas un aizsargātai no vējiem, taču saknēm gan lielāko dienas daļu vajadzētu atrasties ēnā.
    3. Vajadzīga trūdvielām bagāta auglīga augsne. Purvaina vai smilšaina vieta vai skāba augsne, kur barības vielu maz, citronliānai nepatiks.
    4. Stādāmo bedri vēlams izrakt pusmetra dziļumā un diametrā. Ja augsne mālaināka, bedres apakšu vērts izklāt ar koku zariem un izrakto augsni pirms atpakaļ bēršanas sajaukt ar smilti, kūdru, satrūdējušiem kūtsmēsliem. Ja augsne smilšaina, tad bedres apakšā būtu labi augsni atjaukt ar mālu.
    5. Stādi tik dziļi, cik citronliānas stāds audzis pirms tam, vai arī pāris centimetru dziļāk.
    6. Stāds no stāda jāliek metra vai pat divu metru attālumā pie sētas, sienas, ap lapeni, jo augam uzreiz vajadzīgs balsts. Ja tā nav, citronliāna sāk veidoties kā krūms un iegūst klājenisku formu. Šāda citronliāna ziedēs, bet ogu nebūs.
    7. Pirmajā gadā citronliāna jāpalutina ar lapu kompostu, kūdru, jānoēno no karstas saules un regulāri jāapravē.

    Pieredze

    Liena Britāne, žurnāliste:

    Citronliāna, kuru loloju, nav manis stādīta, bet gan mantota kopā ar stāstu: savvaļā tās augot Amūras apgabalā, Sahalīnas salās, Tālajos Austrumos, bet Ķīnā citronliānas audzējot garās rindās kā vīnogas. Zinu, ka citronliānām ir vairākas sugas, bet vispopulārākā ir Ķīnas citronliāna (Schisandra chinensis), domāju, ka tāda ir arī manējā. Šis stāds pirms gandrīz četrdesmit gadiem uz Skrīveriem atvests no toreizējās Ogres Dārzkopības izmēģinājumu stacijas.

    Citronliāna iestādīta pie ķieģeļu mājas ieejas un nu izstiepusies līdz otrā stāva logam. Kad pagaršoju saldskābi rūgtenās ogas pirmoreiz, man iepatikās tajās mazliet jaušamā sveķu garša. Toreiz mani brīdināja – daudz nedrīkst, vienu vai divas ogas dienā! Sākumā dažus ķekarus ieliku ziemai saldētavā un tad pa ogai no rītiem apēdu, vēlāk sāku tās novākt visas un gatavot ievārījumu.

    Svaigas ogas var apbērt ar cukuru un glabāt burciņā ledusskapī, bet iespējams arī uzkarsēt līdz 80 grādiem, lai nepazūd vitamīni. Protams, sīrupu var noliet, bet man patīk tieši sēkliņas – katrā ogā ir divas zeltainas nierveida sēkliņas – un miziņas. Mazos trauciņos ieliktu ievārījumu izmantoju arī kā dāvaniņas, vēlot labu veselību. Savukārt pavasara sagaidīšanas rituāls man ir citronliānas jauno dzinumu tēja.

    Esmu novērojusi, ka pēc labas ražas nākamajā gadā ir mazāk ogu. Pāris reižu mēģināju kādu no citronliānas spraudeņiem iestādīt arī citur, taču jaunā vieta tiem nav patikusi. Vienreiz pieļāvu kļūdu, iestādot lielas liepas ēnā, otrreiz – ziemeļu pusē. Šopavasar mēģināšu vēlreiz.

    Kur iegādāties stādus?

    • Kokaudzētavā Baltezers Ādažu novadā
    • Stādaudzētavā Ej Dārzi Ozolnieku novadā
    • Stādaudzētavā Dimzas Jelgavas novadā
    • Latvijas valsts mežu kokaudzētavās
    • Zaļenieku kokaudzetavā Jelgavas novadā un Rīgā
    • Stādaudzētavā Arumi Mārupes novadā
    • Stādaudzētavā Sakstagals Rēzeknes novadā
    • Stādaudzētavā Lēpes Garkalnes novadā

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē