• Kā cīnīties pret kurmjiem dārzā?

    Māja un Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dārzs kā karalauks – viss vienos rakumos! Kā glābt dārzu no mazā racēja nerātnībām?

    Kurmja sliktie darbi

    • Vietās, kur kurmis izcilā zemi, tiek izkustinātas saknītes, un augs nereti aiziet bojā.
    • Kurmis negrauž ne augu saknes, ne lakstus, taču kurmju alās mēdz dzīvot dažādi citi dārza kaitnieki, kas to dara, piemēram, ūdensžurkas.
    • Rakumi bojā skatu dārzā, īpaši jau gludi pļautos mauriņos.

    Nevajag pārcensties, mēģinot tikt vaļā no kurmjiem, jo kurmis dara arī labus darbus –­ ēd dārzkopju tik nīsto zemesvēžu un maijvaboļu kāpurus.

    9 jautājumi un atbildes par kurmju apkarošanu

    1. Kāpēc dažos dārzos ir ļoti daudz kurmju rakumu, bet citos to gandrīz nav?
      Kurmju rakumi liecina, ka šajā vietā ir laba augsne. Kurmis vispār nedzīvo purvainās vietās un turas tālāk arī no skābas, sausas, smilšainais vai akmeņainas teritorijas.
    2. Kāpēc kurmis izstumj augsni virszemē?
      Kurmja rakums, ko var redzēt virszemē, ir tikai neliels fragments no visas kurmja alu sistēmas, kas ir labi pārdomāts labirints. Seklās jeb barošanās ejas atrodas pāris centimetru zem augsnes virskārtas, savukārt dziļās jeb satiksmes ejas ierīkotas vidēji 20 centimetru, bet dažkārt pat metra dziļumā. Kurmja rakums, kas redzams virszemē, ir no satiksmes ejām izstumtā nevajadzīgā augsne.
    3. Kas ir kurmja lielākie ienaidnieki?
      Visi caunveidīgie zvēri, eži, lapsas, kas kurmi gan nokož, bet parasti neapēd, kā arī lielie putni: baltie stārķi, vārnveidīgie un piekūnveidīgie putni, pūces. Taču visvairāk kurmjiem kaitē aukstas ziemas, kad dziļi sasalst zeme, un ilgstošs sausums vasarā.
    4. Vai kurmjus var aizbaidīt ar skaņu un vibrācijām?
      Kamēr kurmis pie šīm skaņām un vibrācijām nav pieradis, var mēģināt – piemēram, ar rotējošām dzirnaviņām, kas izgrieztas no plastmasas pudeles. Vai arī ar speciālām dārzkopības preču veikalos iegādājamām kurmju atbaidīšanas ierīcēm, kas izplata kurmjiem netīkamas vibrācijas. Ļoti svarīgi, lai kurmjiem netīkamās skaņas ierīces dārzā būtu izvietotas pietiekamā daudzumā.
    5. Ja kurmja alā salej daudz ūdens, vai viņš būs pagalam?
      Kurmis savas alas ir ierīkojis gudri, un ūdens tām neskādē. Alu sistēmu izveidota tā, lai liekais ūdens kaut kur aiztecētu un būtu iespējams no plūdiem paglābties.
    6. Veikalos plašā klāstā nopērkamas kurmju lamatas – vai tās ir efektīvas?
      Diezgan veiksmīgi kurmjus var izķert, izmantojot visvienkāršākās lamatas – plastmasas caurulīti, kam abās pusēs durtiņas, kas veras uz lamatu iekšpusi. Ja kurmis tādā ielien, ārā tikt nevar. Taču, lietojot šīs un citu veidu lamatas, ļoti svarīgi ir tās nolikt pareizi un īstajā vietā. Ja ir svaigs kurmja rakums, atrodi tā tuvumā alu un liec slazdu blakus vertikālajam rakumam, nevis tieši uz tā. Ja kurmis turpina rakt, bet slazds ir tukšs, jāturpina meklēt īsto vietu.
    7. Vai kurmi var noindēt ar indēm, kas lielā izvēlē nopērkamas veikalos?
      Mēģināt var, bet labāk par jebkuras krāsas un cenas indi kurmjiem tomēr garšo kāpuri un sliekas, tā ka nez vai viņam būs interese nobaudīt ko citu. Kurmju indēšanai paredzētas arī speciālas sveces, kas jāaizdedzina un jāieliek alās. Ja ala būs noslēgta no visām pusēm un kurmis atradīsies tajā, sveces dūmi var būtiski kaitēt kurmja veselībai, bet, ja alu sistēmu tomēr nebūs izdevies noslēgt, tad indīgie dūmi turpat netālu izkūpēs gaisā.
    8. Kas ir kurmju spridzināšana?
      Tā ir jaunmodīga, bet nežēlīga kurmju iznīcināšanas metode. Tas notiek tā: agrā pavasarī kurmja alas piepilda ar speciālu gāzi un pēc tam to uzspridzina, izjaucot visu kurmja rūpīgi izveidoto alu sistēmu un nogalinot pašu kurmi. Jāņem gan vērā, ka drīz vien šajā teritorijā uz dzīvi droši vien apmetīsies cits kurmis.
    9. Vai pret kurmjiem var cīnīties profilaktiski?
      Jā, taču ir diezgan sarežģīti un arī dārgi. Piemēram, ja būvē siltumnīcu, ap to var zemē kāda metra dziļumā ierakt vertikālas plāksnes, kurām kurmis nevar izrakties cauri. Līdzīgi plāksnes var ierakt visapkārt dārzam vai apbūves gabalam. Savukārt pirms zāliena ierīkošanas kādu sprīdi zem tā var ieklāt sietu ar smalkiem caurumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē