• Kā baltu galdautu izmazgāt mirdzoši tīru?

    Praktiski padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad gaidāmi svētki, kur dzimtas un ģimenes pulcējās pie kopīga galda, tad atkal aktuāls kļūst baltais galdauts. Kā to kopt, lai audums būtu mirdzoši tīrs?

    Četri ieteikumi balta galdauta kopšanai:

    • Vienalga, kas uzkrīt uz galdauta – rasols, vinegrets, vīns vai brūkleņu mērce –, nesāc netīro vietu berzt! Tā traips kļūs tikai lielāks. Kad svētki galā, iemērc galdautu aukstā ūdenī, ieziepē netīrās vietas ar veļas vai speciālajām traipu ziepēm un liec mazgāties atbilstošā temperatūrā, pievienojot mazgāšanas līdzekli un balinātāju, ja audums to atļauj.
    • Lina un kokvilnas galdautus vēlams mazgāt veļasmašīnā tikai saudzīgajā režīmā, kur maksimālā ūdens temperatūra ir 30 grādu. Nav ieteicams izmantot centrifūgas režīmu, jo tas saburzīs audumu tik ļoti, ka gludināšana būs īsts pārbaudījums. Dabiskā auduma galdautus nav ieteicams likt arī veļas žāvētājā, jo tie var sarauties uz pusi mazāki. Ja mazgā ar rokām, skalojot strauji nedrīkst mainīt ūdens temperatūru, – arī tas var izmainīt auduma struktūru.
    • Ja ir rokām austs galdauts, traipu noņēmēju nekad nedrīkst klāt tikai uz netīrās vietas. Tas jālej klāt mazgāšanas ūdenim. Turklāt ūdens nedrīkst būt karsts, citādi netīrumi piecepsies un tos vairs nevarēs dabūt ārā. Ar rokām austos audumus nedrīkst berzt un izgriezt, arī žāvēt tiešos saules staros ne.
    • Ja uz galdauta gadījies nopilēt svecei, vislabāk to nest uz ķīmisko tīrītavu. Mājas apstākļos mēģinot parafīnu izdabūt no galdauta, tas tikai dziļāk iesūksies auduma šķiedrās. Savukārt uz vīna traipa var uzbērt sāli un pēc tam izskalot aukstā ūdenī. Kafijas traipu – uzreiz skalot aukstā ūdenī un tad mazgāt visu galdautu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē