• Kā ātri uzlabot bērnistabu — viegli īstenojami mazbudžeta padomi

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Bērnistaba pilda daudz dažādu funkciju – tā ir telpa atpūtai, izklaidei un mācībām. Kā atjaunināt bērnistabu, neieguldot daudz līdzekļu? Iesaka Elīna Grieze, IKEA interjera dizainere.

    Ja plānojat lielākus bērnistabas uzlabojumus, labāk koncentrēties uz multifunkcionālām minimālisma stila mēbelēm, kas, bērnam paaugoties, nav jāmaina, bet ir tikai jāatjaunina. Šajā ziņā laba izvēle ir ergonomiskas un regulējamas mēbeles  — maināma garuma gultas, maināma augstuma galdi un krēsli, viegli saliekami skapji, ko iespējams paplašināt ar papildu plauktiem, vai pielāgojami skapji, kas nekļūst pārāk bērnišķīgi arī pēc vairākiem gadiem.

    “Bērniem patīk viss, kas ir interaktīvs, izklaidējošs, jautrs un izglītojošs. Viņi visu dara ar lielu entuziasmu  — pilda mājasdarbus vai pat kārto istabu. Tāpēc, veidojot vai atjauninot interjeru bērniem, es iesaku iejusties viņu ādā. Atcerieties, kādi bija jūsu sapņi un vajadzības bērnībā. Parasti ir nepieciešamas vien dažas vienkāršas lietas, lai radītu jūsu bērniem iedvesmojošu un ērtu telpu,” iesaka Elīna Grieze, IKEA interjera dizainere.

    Dažas idejas, kā viegli un lēti veikt bērnistabas uzlabojumus:

    • Mainiet izkārtojumu  — padomājiet, kā labāk izvietot mēbeles un sadalīt istabu dažādās zonās atbilstoši aktivitātēm, piemēram, mācībām, atpūtai utt. Ja iespējams, nodaliet atpūtas un guļvietas zonu ar plauktu, aizkaru vai pat paklāju. Guļot ir jāatpūšas, nevis jādomā par rītdienas mājasdarbiem. Arī pieaugušajiem ir līdzīgi  — darba zonu nevajadzētu iekārtot guļamistabā, lai varētu atpūtināt prātu no darba.
    • Privātā telpa  — ja vienā istabā dzīvo vairāki bērni, katram no viņiem ir jābūt individuālai, simboliski nodalītai telpai, piemēram, šim nolūkam izmantojot skapi vai aizkaru. Pat gultas baldahīns var radīt vajadzīgo nošķirtības sajūtu.

      Lai izvairītos no strīdiem par teritoriju, istabu var sadalīt ar dažādām krāsām ne tikai uz sienas, bet pat mantu glabātuvēm, lai to piederība būtu pilnīgi skaidra. Ja nav iespējas istabā izvietot atsevišķu gultu katram bērnam, bet vien divstāvu gultu, nodrošiniet bērniem vismaz katram savu galdu vai atsevišķu vietu hobijiem.
    • Mājīgums  — tekstilizstrādājumi vienmēr ir laba izvēle interjera atjaunināšanai. Bērniem jo īpaši ir svarīgas dažādās krāsas un izmaiņas, jo tie ātri aug un attiecīgi mainās bērnu vajadzības un intereses. Gultas tekstilizstrādājumi ļauj ievērojami mainīt guļamistabas izskatu. Ja ļausiet bērniem tos izvēlēties, viņi varēs ātri un viegli radīt savu individuālo interjeru. Līdzīgi kā gultas veļa, arī paklāji, biezie aizkari un žalūzijas padara istabu mājīgāku.
    • Brīva darba zona — dizainere ir novērojusi, ka bērniem bieži nav atbilstošas vietas mācībām vai tā ir pārblīvēta ar dažādiem priekšmetiem un nav, kur brīvi darboties. Lai atbrīvotu vietu uz galda, izmantojiet sienas  — piestipriniet pie sienas perforētu dēli, pievienojot dažus mazākus plauktus, tvertnes vai āķus, lai radītu viegli pieejamu virsmu visbiežāk lietotajiem priekšmetiem.

      Slēgtas atvilktnes zem galda un sienas plaukti ir ideāli piemēroti mācību materiāliem, bet dažāda veida kastes un palīglīdzekļi ļauj radīt vietu visam, kas ir jāsakārto.
    • Kārtība  — vecāki zina, ka bērni un rotaļlietas ir nešķirami. Bērniem ļoti patīk pavadīt laiku kopā ar vecākiem, kamēr tie gatavo vakariņas vai atpūšas, tomēr tam neizbēgami seko uz dzīvojamās istabas vai virtuves grīdas izmētāti lego kluči, zīmuļi un rotaļlietas. Šajā ziņā labs palīgs ir kastes uz riteņiem mazu priekšmetu glabāšanai  — bērni tās var viegli iestumt istabā un pēc tam tajās savākt visas rotaļlietas, kad spēļu laiks ir beidzies. Uzglabāšanas kastes dažādās krāsas vai pat ar nosaukumiem ļauj uzturēt kārtībā mīkstās rotaļlietas, grāmatas, puzles utt.
    • Labi organizēta uzglabāšana  — lielās atvilktnēs var ievietot daudz drēbju, bet ir gudri izmantot atvilktņu organizatorus, lai viss būtu savā vietā un viegli pārskatāms. Šajā ziņā liels palīgs ir kastes ar nodalījumiem, kas maksā vien dažus eiro.

      Kad bērni paaugas, viņi var aizsniegt augšējos skapja plauktus, tā ļaujot efektīvāk izmantot vietu līdz pat pašiem griestiem. Vairāk telpas uzglabāšanai var iegūt ar speciālām kastēm, kas paredzētas novietošanai zem gultas – tās labi noder, lai uzglabātu dažādus sporta vai hobiju piederumus.
    • Individuāls stils  — izmantojot dažādas sienas krāsas, istabu var padarīt neatkārtojamu. Savukārt, ja vienā istabā dzīvo vairāki bērni, katrs var izvēlēties savu mīļāko krāsu (varbūt uz sienas daļas, nevis visas sienas), lai visi justos uzklausīti un piederīgi. Turklāt krāsošana var būt arī visai jautra nodarbe lietainām nedēļas nogalēm kopā ar bērniem. Lai padarītu istabu vēl personiskāku, ierāmējiet bērnu darbus vai izveidojiet sasniegumu stūrīti, kurā novietot plauktu par mazāk nekā pieciem eiro vai āķus, lai izstādītu bērnu medaļas.
    • Vairāk gaismas  — papildus vispārējam apgaismojumam, piemēram, griestu gaismekļiem, ir arī svarīgi izvietot gaismekļus darba zonās, lai gaisma būtu pieejama tur, kur tā vajadzīga, piemēram, lai bērns varētu zīmēt, lasīt vai nodarboties ar hobijiem.

      Paspēlējieties ar noskaņu gaismām  — sākot ar ne tik spožiem gaismekļiem vai sezonālām gaismas virtenēm un beidzot ar stilīgām LED gaismas sloksnēm, kas maina krāsu. Gaisma ar samazinātu intensitāti vai naktslampiņa rada mājīguma un drošības sajūtu, kad ir laiks atslābināties vai doties gulēt. Bērniem paredzētās telpās vienmēr izmantojiet bērniem paredzēta veida un spilgtuma gaismekļus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē