• Kā atrast īsto šujmašīnu?

    Zelta padomi
    Zanda Lielbārde
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    25. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Apšūt aizkaru malu vai bikšu galus – šī prasme noder katrai saimniecei. Un nekad nav par vēlu iemācīties vēl vairāk. Dodamies ideālas šujmašīnas meklējumos! Konsultē Ilze Balode, BURDAS salona šujmašīnu nodaļas pārdevēja konsultante, un Sandra Druseika, šujmašīnu un šūšanas aprīkojuma tirdzniecības un apmācības uzņēmuma SIA L.S.A. STUDIJA valdes locekle.

    Kādēļ jāšuj pašai?

    • Pirmkārt, pat tik vienkāršs pakalpojums kā aizkara malu atšūšana nebūt nav lēts, un, ja vien padomā nav kāds īpašs aizkaru dizains, kura izpildīšanai vajadzīga profesionāla roka, apšujot malas pati, krietni ietaupīsi.
    • Otrkārt, mūsdienās ir moderni un stilīgi mācēt sev kaut ko uzšūt, turklāt audumu klāsts ir tik rosinošs, ka pirksti tā vien niez palaist šujmašīnas motoru riksī.

    Secinājums: šujmašīnas iegāde drīz vien atmaksāsies, bet cenu amplitūda ir pietiekami liela, lai izdevumus spētu pielāgot teju jebkuram makam.

    Ja šī ir tava pirmā šujmašīna, tad noteikti to pērc specializētajos veikalos un palūdz, lai pārdevēji tevi apmāca ar to rīkoties. Otrs variants ir iepirkties kopā ar zinošu draudzeni šuvēju, kura pēc šujmašīnas iegādāšanās ierāda tev, kā ar to darboties.

    Ko gaidīt no modernas šujmašīnas?

    Mūsdienu šujmašīnas ir aprīkotas ar elektrisko motoru – bez tā vairs šo ierīci nevar iedomāties – un arī ar funkcijām, kas ne tikai izpilda saimnieces doto uzdevumu, bet bieži vien pat pasaka priekšā, kā rīkoties, lai iegūtu vislabākās kvalitātes šuvumu.

    Ikviena jauna šujmašīna neatkarīgi no cenas izpilda taisnās vīles dūrienu, zigzaga dūrienus, ar ko var gan apstrādāt auduma malu, gan piešūt pie auduma gumiju, speciālus malu apstrādes dūrienus, kā arī izšuj pogcaurumu. Visām šujmašīnām ir standarta pēdiņu komplekts, spolītes un adatu komplekts.

    Visvienkāršākajai šujmašīnai visas šūšanas darbības (dūriena veids, garums un citi) būs jāiestata ar roku – tai arī ir zemākā cena.

    Jo vairāk automātisku funkciju un elektronikas, jo augstāka šujmašīnas cena.

    Jāņem vērā, ka šujmašīnas tiek papildinātas ar funkcijām vienīgi tāpēc, lai atvieglotu darbu to lietotājām. Piemēram, papildus nākuši klāt dūrieni trikotāžas audumiem, regulējams zigzaga platums (vienkāršākām šujmašīnām – 5 mm, bet augstākas klases mašīnām – 7 mm un pat 9 mm), viena, ne četru soļu pogcaurums, ierīce, kas palīdz ievērt adatā diegu. No tā nevajag bīties – uz šujmašīnas korpusa parasti ir redzami dūrienu grafiskie zīmējumi un katrai šujmašīnai ir pievienota saprotama instrukcija.

    Kas šujmašīnai pūrā?

    • Adatas

    Parasti, iegādājoties šujmašīnu, komplektā ietilpst arī adatas – Nr. 70, Nr. 80 un Nr. 90. Tās paredzētas plānam, vidējam un biezam audumam. Dažādu audumu šūšanai ir iespējams nopirkt arī citu numuru adatas, (piemēram, Nr. 100 vai Nr. 120), speciālas adatas trikotāžas audumam vai adatas, ar asāku un izturīgāku smaili, kas paredzētas džinsa šūšanai un noteikti tiks galā ir bikšu galu atšūšanu arī biezajā sānu vīles vietā.

    • Diegi

    Mūsdienu šujmašīnai vajag kvalitatīvus diegus. Tas nozīme, ka izmantot padomju laikā ražotos diegus nevajadzētu. Šie diegi ražoti galvenokārt no kokvilnas, bieži vien pavediens nav vienmērīgs, šujot tas rada sabiezējumus un diegs plīst, jo ar laiku kļuvis sauss un trausls. Iespējams, vecos diegus vēl var izmantot apakšējā spolītē, taču kā augšējo diegu noteikti ne.

    Piemēroti būs poliestera diegi, to numuri vairs nav tādi kā senāk, kad katra saimniece zināja – Nr. 40 ir gana labs teju visam. Tagad diegu izmēriem ir citāda numuru sistēma, tādēļ visprātīgāk būtu pajautāt pārdevējai, kādu diegu izvēlēties.

    • Kuģītis

    Šai ziņā ir sākusies jauna ēra. Agrāk kuģītis šujmašīnā atradās vertikālā stāvoklī, bet tagad ir pieejamas šujmašīnas, kurās šis mehānisms ir uzlabots un spolīte atrodas horizontāli. Kāda ir atšķirība? Ja kuģītis novietots vertikāli, šujmašīnai parasti ir mazāks šūšanas ātrums, ierobežots dūriena platuma lielums un lielāka vibrācija šūšanas laikā.

    Ja kuģītis novietots horizontāli, to nosedz caurspīdīgs vāciņš, kas ļauj sekot diega daudzumam spolītē. Šādā mehānismā ir ļoti ērti ievietot spolīti, šujmašīnas vibrācija šūšanas laikā ir minimāla, un sistēma nepieļauj arī apakšējā diega samudžināšanos un pārrāvumus.

    • Pēdiņa

    Komplektā ar šujmašīnu parasti ir vairākas pēdiņas, un tās ir svarīgi izmantot noteiktai darbībai. Pērkot šujmašīnu, ir vērts pievērst uzmanību pēdiņas spiediena regulēšanas iespējai. Tas nozīmē mainīt spēku, ar kādu pēdiņa piespiež audumu. Parasti, šujot biezus trikotāžas audumus vai ādu, pēdiņas spiedienu nepieciešams samazināt, un ir šujmašīnu modeļi, kas to ļauj darīt.

    • Pogcauruma funkcija

    Visām šujmašīnām šī funkcija nav vienāda: mēdz būt četru soļu vai viena soļa varianti. Kāds tas ir konkrētajai šujmašīnai, būs attēlots uz šujmašīnas korpusa vai speciāla funkciju paneļa.

    Četru soļu pogcauruma gadījumā šujot nepieciešams sekot pogcauruma malu garumam un pārslēgt operācijas – tas procesu sarežģī un patērē vairāk laika.

    Viena soļa pogcaurumu šujmašīna nošuj automātiski, sekojot pēdiņā ievietotās pogas izmēram. Dažiem šujmašīnu modeļiem pogcauruma izmēru var ieprogrammēt ar taustiņu palīdzību.

    Kā kopt šujmašīnu?

    Nopērkot jaunu šujmašīnu, uzreiz var ķerties pie darba. Reizi gadā vajadzētu veikt šujmašīnas tehnisko apkopi – tas jādara attiecīgajā servisa centrā. Meistars atvērs korpusu un ar vairākām eļļām saeļļos visu, kas nepieciešams.

    Viena speciālā eļļa būs arī komplektā pie šujmašīnas – tā paredzēta tādēļ, lai šujmašīnas saimniece, sekojot instrukcijai, varētu pati saeļļot vertikālā kuģīša ligzdiņas metāla malu. Tas jādara tad, ja šujmašīna sāk šūt skaļāk – tā ir droša pazīme, ka metāla detaļas ir pārlieku sausas.

    Pēc eļļošanas šujmašīna kādu brīdi jāpadarbina tukšgaitā un jāpašuj uz izmēģinājuma auduma gabaliņa, lai izpil liekā eļļa.

    • Jo biežāk šuj, jo biežāk šujmašīna jātīra un jāeļļo. Bet arī tad, ja mašīnu darbina reti, eļļa ar laiku izžūst.
    • Nekādā gadījumā nedrīkst eļļot šujmašīnu ar pārtikas eļļu!

    Ja šujmašīna niķojas

    Jā, gadās arī tā – šujot met diegu cilpās vai sit to pušu. Tas vēl nenozīmē, ka šujmašīna ir salūzusi un tūdaļ jāsteidz uz servisa centru.

    Šādām problēmām ir trīs visizplatītākie iemesli. Vispirms jāpārbauda, vai ir pareizi ievērti diegi – gan augšējais, gan apakšējais – un vai diegi ir piemēroti un kvalitatīvi. Nākamais solis – nomainīt adatu. Varbūt adatai nolūzis gals vai tā kļuvusi neasa. Adata ir jāmaina regulāri, šujot katru jaunu izstrādājumu, turklāt tai jābūt atbilstošai konkrētam audumam. Slikta adata bojā apakšējo mehānismu, un arī vīle nav kvalitatīva.

    Katras saimnieces gaumei

    Kādu pirkt, ir atkarīgs no saimnieces vajadzības, vēlmēm un iespējām. Retām lietošanas reizēm var pirkt vienkāršu un salīdzinoši lētu šujmašīnu, bet, ja šūt patīk vai arī ir iecere šīs prasmes attīstīt, tad jāiegādājas šujmašīna ar perspektīvu – tāda, kas ļaus tās īpašniecei pāriet augstākā meistarības līmenī.

    Vērtēt šujmašīnas kategorijās iesācējai un prasmīgai šuvējai, nebūs īsti pareizi.

    Dažkārt arī iesācēja vai tāda saimniece, kura šuj pāris reižu gadā, vēlas uzreiz iegādāties augstākas klases un nebūt ne lētu šujmašīnu. Turklāt dārgāka šujmašīna, kas aprīkota ar daudzām papildu funkcijām, ir kā laba draudzene – tikai apsēdies pretī, pasaki, ka vajadzīgs padoms šūšanā, un tā nekavējoties to sniegs, lai šuvējai nav jālauza galva vai gadiem jāuzkrāj pieredze, izzinot visus šūšanas noslēpumus.

    Svarīgi zināt, cik lielu summu esi gatava tērēt šujmašīnai

    Līdz 200 eiro - vienkāršās un ekonomiskās

    Samērā vienkāršas, ar pašu nepieciešamāko taisnās vīles, malu apdares un zigzaga dūrienu piedāvājumu, 5 mm dūrienu platumu, četru soļu pogcauruma funkciju, vertikālu kuģīti.

    300–400 eiro – ceļā uz meistarību

    Piedāvā daudz vairāk operāciju, papildu dūrienus, piemēram, trikotāžai, ir horizontālā kuģīša sistēma un daudz citas priekšrocības. No šīs klases šujmašīnas jau var sagaidīt arī tādu funkciju kā ātruma ierobežojums, kas varētu būt svarīgi, ja vēl nav pārliecības par savām prasmēm kontrolēt pedāli. Vēl viena ērtība ir starta un apstādināšanas poga – lai uzsāktu vai beigtu šūt, nav ar kāju jāspiež pedālis.

    Virs 500 eiro – luksus klases gudrinieces

    Cenā līdz pat tūkstotim – noteikti izpilda visu jau iepriekš minēto un, ejot līdzi tehnoloģiju attīstībai, ir aprīkotas ar elektroniku. Piemēram, ievadot parametrus, nospiežot attiecīgās auduma izvēles un operācijas podziņas, tālāko šujmašīna pateiks priekšā – atliks tikai to izpildīt un baudīt šūšanas procesu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē