• Kā atrast ideālo dziju zeķēm?

    Adīšana
    Zanda Lielbārde
    31. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vēl pirms pārdesmit gadiem šāds jautājums būtu nevietā, jo zeķes galvenokārt adījām no aitu vilnas dzijas. Taču tagad dziju piedāvājums ir milzīgs un atliek vien izvēlēties no daudziem iespējamiem variantiem.

    Konsultē Ilze Vasile, pārdevēja konsultante dziju veikalā Adele.

    Vispirms jāsaprot, kādam nolūkam zeķes ir nepieciešamas, jo tās var būt gan istabā valkājamas zeķes, gan zābakos ievelkamās, gan guļamzeķītes. Atkarībā no zeķu valkāšanas mērķa arī ir jāizvēlas dzija. Smalkos zābakos noderēs plānas mohēras zeķītes, savukārt staigāšanai pa istabu – (ja čības nav cieņā) zeķes no rupjas dzijas ar sintētisku piejaukumu.

    Ņem vērā – rupja dzija nebūt nenozīmē to, ka adījums no tās būs siltāks, nekā no smalkas dzijas.

    Plāna mohēras zeķe noteikti ir daudz siltāka nekā bieza pusvilnas zeķe. Turklāt mohēra būs arī izturīga, īpaši, ja uzvērpta uz poliamīda pavediena – pat, ja mohēras pūciņa ar laiku nodils, poliamīda pavedienu veidotais tīkliņš neizplīsīs. No smalkas mohēras var adīt ne tikai zeķes, bet arī siltas pēdiņas (gluži kā veikalos pieejamās) – tās būs ideāli piemērotas dziļajām rudens kurpēm un īsiem zābaciņiem.

    Ieadīts mohēras pavediens padarīs jebkuras zeķes siltākas, un adīšanai varēs izvēlēties rupjākas adatas, piemēram, Nr. 2,5 vai Nr. 3. Adot tikai mohēras pavedienu, vislabāk izmantot bambusa adatas – tās neizslīd no adījuma.

    Kura dzija siltāka?

    1. Lamas un kamieļa vilnas dzija.
    2. Kazlēna mohēras dzija.
    3. Aitas vilnas dzija.

    Kura izturīgāka?

    Mohēras un lamas vilnas dzijas zeķes noteikti būs izturīgākas – valkājot garās pūkas savelsies, un zeķes kalpos ilgāk nekā aitas vilnas dzijas zeķes.

    Kur pirkt?

    Dziju stendi atrodami gan audumu veikalos, gan lielveikalos, gan interneta veikalos, tomēr, ja vien neesi adīšanas profesionāle vai diplomēta tekstilniece, visprātīgāk būs pirkt dziju specializētajos dziju veikalos – tur pārdevēja konsultēs gan par dzijas īpašībām, gan nepieciešamo daudzumu, gan izstrādājuma kopšanu.

    Plaša dziju izvēle ir veikalos Adele, Kumode, Abakhan, interneta veikalā Kameja, Filati un citos.

    Kā mazgāt adītas zeķes?

    Zeķes, kas adītas no tīras vilnas, noteikti nevajag mazgāt veļas mašīnā – tā maļ vismaz 30 minūtes, turklāt vēl izcentrē, un rezultāta no zeķēm paliek pāri vairākus izmērus mazāks filcēts izstrādājums. Vilnas zeķes jāmazgā ar rokām!

    Zeķes, kuru dzijas sastāvā ir sintētika, visticamāk, mazgājot veļas mašīnā, nesavelsies, ja vien iestatīts īpaši saudzējošs režīms.

    Bet, ja ir kādas sevišķi mīļas un izcili maigas dzijas zeķes (piemēram, kazlēna mohēra ar zīdu), tad tās ieteicams mazgāt ar rokām remdenā ūdenī, kam pievienots šampūns, nevis mazgājamais līdzeklis.

     Aplūkojot dziju, nekad nevar precīzi nojaust, kāds izskatīsies adījums. Pat pavisam necila dzija izadītā motīvā var izskatīties pārsteidzoši labi. Pats galvenais: jāizvēlas tāds krāsu salikums, kas patīk vislabāk.

    Kas ir zeķu dzija?

    Tā ir rokdarbu veikalos nopērkama dzija, kam krāsu pārejas ritmiski atkārtojas. Parasti 100 gramu ficītē ir 420 metru. Sastāvs – 75% vilnas un 25% poliamīda, tādēļ šī dzija vienlaikus ir gan silta, gan izturīga, gan viegli kopjama – adījumus var droši mazgāt veļasmašīnā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē