• Kā apsildīt mazu siltumnīcu?

    Eksperta viedoklis
    Mārīte Gailīte
    14. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā 3 × 6 m lielā polikarbonāta siltumnīcā ierīkot vienkāršu apkuri? Un vai tas man nepieciešams? Atbild agronome, dārzeņkopības eksperte MĀRĪTE GAILĪTE.

    Uzreiz teikšu, ka amatieru siltumnīcā, kas ir 3 × 6 metri un pat lielāka, apkuri nav vērts ierīkot. Siltuma zudums jebkurā gadījumā būs tik liels, ka neglābs ne polikarbonāts, ne dubultā plēve. Ir vērts domāt tikai par īslaicīgiem augu glābšanas risinājumiem.

    Viens no labākajiem ir sadzīves elektriskais sildītājs ar ventilatoru. Protams, elektroenerģija nav lēta, taču tā ir vienīgā iespēja nodrošināt augiem pieņemamu temperatūru (vismaz 10–12 grādu) naktī. Visi citi līdzekļi palīdz noturēt gaisa temperatūru nedaudz virs nulles, taču ne augiem vajadzīgajā līmenī.

    Ļoti labas ir lielās kapu sveces, kas deg 5–6 stundas. Tās var iedegt siltumnīcā jau vakarā. Cik daudz to vajag, atkarīgs no siltumnīcas lieluma un seguma materiāla. Vislabāk to var noteikt eksperimentālā ceļā ar termometra palīdzību. Liela daļa mūsdienu digitālo termometru reģistrē arī minimālo un maksimālo temperatūru. Tas ļauj no rīta redzēt, cik auksts bija siltumnīcā naktī, un attiecīgi palielināt vai samazināt sveču daudzumu.

    Efektīva ir lecekts ierīkošana siltumnīcā.

    To var darīt dažādi – gan no stieples vai plastmasas cauruļu lokiem, gan no koka līstēm. Pati lecekts var būt ļoti viegla, jo ne vēja, nedz lietus slodze tai siltumnīcā nav jāiztur. Agrotīkls ir labāks par plēvi, jo elpo (ja plēvi laikus nenoņem, augi zem tās var pārkarst). Ja sola lielākus mīnusus, var uzklāt arī divas vai trīs agrotīkla kārtas.

    Ja augi ir ne tikai iestādīti, bet arī uzsieti (tā biežāk gadās maijā), no agrotīkla var uztaisīt telti, piestiprinot to pie špaleras stieples ar knaģiem no abām dobes malām.

    Plastmasas pudeles ar ūdeni arī palīdz aizsargāt augus no salnas. Pudeles labāk novietot augu, nevis ārsienu tuvumā, jo tās tomēr diezgan ātri atdziest. Protams, 5 litru pudele ilgāk tur siltumu nekā 1,5–2 litru, bet jebkura lieluma pudeles jāsakrāj laikus.

    Siltumnīcā noteikti nedrīkst izmantot pretsalnu sveces, tās rada daudz dūmu un mēdz pamatīgi nokvepināt siltumnīcas segumu. Šīs sveces ir paredzētas lietošanai ārā.

    Augu stresa izturību veicina līdzeklis Greenstim. Tiesa, to pārdod tikai lielos (2 kg) iepakojumos, kas paredzēti 1 ha apstrādei, bet dārzkopji amatieri var arī kooperēties. Šis līdzeklis jāsmidzina uz augiem vismaz diennakti (optimāli 48 stundas) pirms gaidāmās salnas, un tā iedarbība ilgst vismaz 2 nedēļas. Šis līdzeklis tiek ražots no cukurbietēm un satur dabīgās izcelsmes vielu glicīna betaīnu. Iesūcoties auga lapās, šī viela sabiezina šūnsulu, tāpēc šūnas neplīst aukstuma vai mitruma svārstību ietekmē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē