• Kā apkarot bumbieru – kadiķu rūsu?

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    17. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Žurnāla IEVAS Dārzs lasītāja Egita jautā: Vai pašlaik mazdārziņu īpašniekiem ir pieejami fungicīdi, ar ko apkarot bumbieru-kadiķu rūsu? Ja ir, tad kādi un ar ko vajadzētu sākt, iestājoties pavasarim? Mūsu bumbiere vēl ir jauna, apmēram divus metrus augsta, tāpēc būtu ļoti ērti nomiglot. Pērn ziedēja visa balta, bet neaizmetās neviens bumbierītis.

    Atbild Anitra Lestlande, Valsts augu aizsardzības dienesta Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja

    Latvijā bumbieru-kadiķu rūsas ierobežošanai plašai lietošanai pieejams tikai 3. reģistrācijas klases fungicīds Score 250 EC. To izsmidzina uz bumbierēm pavasarī, kad no kadiķiem lido slimības sporas.

    Tas darāms maijā 10–15 grādu temperatūrā, kad prognozē lietainu laiku. Vēl var uzsmidzināt trīs dienu laikā pēc lietainā perioda, bet, ja uztrāpa īstajā brīdī, pietiek ar vienu miglošanas reizi.

    Informāciju par sporu izlidošanu var meklēt Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā www.vaad.gov.lv. Slimība atkarīga no laika apstākļiem konkrētajā gadā. Sausā un siltā pavasarī bumbieru-kadiķu rūsa var neizpausties.

    Un vēl – ja bumbieru tuvumā aug kadiķi, tad agri pavasarī pirms sporu izlidošanas jāizgriež un jāiznīcina inficētie zari, kurus var atpazīt pēc brūniem izaugumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē