• Kā apkarot ābolu tinēju?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttertock
    Žurnāla "Mans Dārzs" lasītāja Elita jautā: «Kā bez ķīmijas uzveikt ābolu tinēju, lai ābolus nebojātu tārpi?»

    Atbild Laura Ozoliņa-Pole, Augu Aizsardzības Zinātniskā institūta “Agrihorts” entomoloģijas grupas vadītāja, un Jānis Zilvers, kokaudzētavas “Pīlādži” saimnieks.

    Ābolu tinējs (Cydia pomonella) jeb ābolu tārps ir izplatīts ābolu kaitēklis. Kaitēklis ābelēs iemitinās jau agrā pavasarī, kad pārziemojušie kāpuri iekūņojas un vasaras sākumā pamostas kā tauriņi. Ja laiks ir silts, sauss un bez vēja, tauriņi sadēj daudz oliņu. Pēc dažām nedēļām izšķiļas kāpuri, kas ēd gan lapas, gan izēd ābolu sēklas, atstādami tajos caurumus un savus ekskrementus jeb kakiņas.

    Kritušos ābolus ar tinējiem vajag salasīt un iznīcināt, nevis vienkārši izbērt kaudzē. Nevajag gaidīt, kamēr tie sapūst, bet darīt to laikus, kamēr kāpuri vēl ir ābolos. Vēlams bojātos ābolus nolasīt arī no koka un likvidēt.

    Labs tinēju ierobežošanas paņēmiens ir trihogrammu jeb spožlapsenīšu izlaišana dārzā laikā, kad sadētas oliņas – uzreiz pēc ābeļu ziedēšanas un vēlreiz pēc desmit dienām. Jāņem vērā, ka tām nepatīk auksts un slapjš laiks, tad kukainīši aizies bojā. Tās jāizlaiž sausā un, vēlams, saulainā dienā, kad diennakts vidējā temperatūra pārsniedz 15 grādus.

    Ābolu tinēja apkarošanai var izmantot arī Agrimatco piedāvāto bioloģisko preparātu Madex Pro. Lai zinātu, kad ir īstais laiks smidzināt, jāseko līdzi ābolu tinēja tauriņu izlidošanas brīdinājumam, šī informācija pieejama Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapas sadaļā Jaunumi. Lai preparāts darbotos efektīvi, rūpīgi jāiepazīstas ar tā lietošanas pamācību.     

    Kaitēkļu izķeršanai uz augļu koku stumbriem pēc Jāņiem var salikt ķeramjostas. Augu aizsardzības zinātniskā pētniecības institūta Agrihorts pētnieki gan secinājuši, ka ķeramjostās salien iekšā arī labie un derīgie kukaiņi, kas pēc tam būtu jāsavāc un jāpalaiž dabā, bet ābolu tinēja kāpuri jāiznīcina.

    No maija beigām līdz jūnija vidum var izlikt feromonu lamatiņas, kas diezgan plašā piedāvājumā nopērkamas dārzkopības veikalos. Atsevišķi jāiegādājas arī pats feromons, kas pievilina kaitniekus. Arī šai metodei ir savi mīnusi. Mazdārziņā, kuram apkārt ir citi dārziņi, ar feromoniem var saaicināt tinējus arī no kaimiņiem, un jārēķinās, ka ne visi tiks noķerti lamatiņās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē