• Kā atsvaidzināt koka terases dēļus?

    Terase
    Liene Millere
    9. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žurnāla «Lauku Māja» lasītāja Ligita jautā: «Gribētu uzzināt, kā vislabāk atjaunot nolietotus koka terases dēļus, lai tie ir estētiskāki un arī ilgāk kalpo. Varbūt ir kādi ieteikumi, kā terasi sezonas beigās ieziemot un sezonas sākumā atziemot, lai tā kalpotu ilgāk?»

    Raksts no žurnāla Lauku Māja arhīva

    Konsultē Arnis Pastars, Tikkurila Academy vadītājs.

    Ja runa ir par patiešām nolietotiem terases dēļiem, tad atjaunot diemžēl vairs neko nevarēs. Kā saprast, vai dēlis ir nolietots? Nolietots dēlis ir satrupējis – tāds, kuram cauri var izdurt ar skrūvgriezi. Ja dēlis ir pelēks vai melns, bet vēl stingrs, tad koks ir labs un to ir iespējams atjaunot. Ja arī kādā no terases dēļiem ir iemetusies trupe, tad šos dēļus var nomainīt, un terase, ja par to turpmāk pareizi rūpēsies, kalpos vēl ilgi.

    Trupe ir vienīgais iemesls, kādēļ dēļi ir jāmaina, jo tā attīstās un var skart arī pārējos dēļus. Pirms atjaunošanas uzsākšanas ir jāpārbauda katrs dēlis – rūpīgi jāapskata, vai kāds no tiem nav sācis trupēt, vai nav pelējuma un vai kāds nav salūzis. Pēc kārtīgas apskates visi bojātie un nederīgie dēļi jāatjauno.

    Atrast iemeslus

    Būtiski arī saprast, kāpēc dēļi bojājas. Vai tas ir tikai laika zobs vai arī ir kāds faktors, kas veicina bojāšanos?

    • Trupe visbiežāk rodas, ja kokmateriāls ir saskarē ar augsni vai atrodas vietā, kur ir nekontrolēta ūdens notece. Ja laika gaitā terase ir nosēdusies, tad tā būtu jāceļ uz augšu, lai no visām pusēm piekļūst gaiss un koks var elpot. Ja trupe rodas mitruma rezultātā, kas dēļos iekļūst no, piemēram, salūzušas notekas, tad vispirms tas viss ir jālabo un tikai tad ir jēga atjaunot pašu terasi.
    • Ja uz terases dēļiem ir redzams pelējums, to var apkarot un novērst ar speciāliem līdzekļiem, ar kuriem apstrādā dēļus, bet pēc tam kārtīgi tos nomazgā ar birsti vai slotu, kam ir ne pārāk gari, bet stingri neilona sari. Ar šo birsti un speciālajiem līdzekļiem tiek notīrīts pelējums, kā arī izņemta koksnes atmirusī šķiedra. Ja dēļi ir taisni, tos var arī slīpēt. Ja terase veidota no rievotajiem terases dēļiem, tad slīpēšana gan nekādu rezultātu nedos un atliek vien rūpīgi visu noberzt ar slotu. 
    • Ja koks ir tumšs. Saules ietekmē koka ārējā šķiedra tiek izdedzināta, un patiesībā šis process notiek gana lēni un ne pārāk dziļi koksnē. Simt gadu laikā šādi tiek sabojāts aptuveni viens milimetrs no dēļa ārējās virsmas, un šo bojājumu var viegli dabūt nost. Ja dēļi ir kļuvuši tumši, bet terasi gribas gaišu, var izmantot speciālus balinātājus, ko iestrādā virsējā kārtā ar birsti, kam ir cieti dabiskie vai neilona sari. Šādas birstes var nopirkt jebkurā dārza preču veikalā. Kad balinošais līdzeklis ir kārtīgi iestrādāts, to noskalo ar šļūteni vai augstspiediena mazgātāju, izmantojot ne pārāk lielu spiedienu. Būtībā šādi var atjaunot pat ļoti vecas virsmas. Ja kokam nav trupes, var atjaunot pat simtgadīgu koku.

    Ja pēc terases mazgāšanas tomēr ir skaidrs, ka vēlamo toni nebūs iespējams dabūt, var uzklāt melnu, pelēku vai brūnu tonēto eļļu. Terase nebūs balta, bet tā arī nebūs jāmaina.

    Eļļošana

    Kad visi dēļi ir kārtīgi apstrādāti, notīrīti un sausi, tad ir laiks tos apstrādāt ar jaunu eļļas kārtu. Eļļa būtībā ir vienīgais pareizais risinājums, kas der jebkurai horizontālai virsmai. Antiseptiķi, kas veido plēves kārtu uz koka dēļiem, nebūs labākā izvēle, jo šī plēves kārta ārējo apstākļu iedarbības rezultātā ļoti ātri nonāk nost – būtībā tā kalpo ne vairāk kā vienu sezonu.

    80 procenti no veiksmīgas terases atjaunošanas ir sagatavošanas darbs pirms eļļošanas.

    Lai ilgāk saglabātu gan terasi, gan koka mēbeles, ja tādas atrodas uz terases, jānoķer brīdis, kad koks sāk mainīt krāsu, un tas tikai no jauna jānoeļļo.

    Ārējie apstākļi, kas ietekmē tās izturību, ir saule, nokrišņi, kā arī nodilums, kas veidojas, kad pa grīdu tiek staigāts. Protams, ka eļļa arī nav ilgtermiņa risinājums un arī to būtu vēlams atjaunot reizi sezonā, tomēr tā pasargā kokmateriālu daudz efektīvāk.

    Ja terases dēļi ir iepriekš krāsoti ar krāsu, nākamajā sezonā šī kārta noteikti jau būs nonākusi nost un dēļus var eļļot. Ja arī kaut kur krāsas kārta saglabājusies, to var noslīpēt vai nomazgāt ar augstspiediena mazgātāju.

    Kā pareizi eļļot terasi?

    3 padomi

    • Noteikti nevajag ar eļļošanu pārspīlēt. Tā ir bieži pieļauta kļūda. Eļļa jāuzklāj plānā slānī, lieko noslaukot ar sausu un tīru lupatu, jo koks nespēj uzsūkt lielu eļļas daudzumu un veidojas nevajadzīga eļļas plēve, kas ilgi žūst, ir lipīga, un rezultātā svaigi eļļotā terase izskatās briesmīgi, jo žūšanas laikā pie tās pielipuši putekļi un netīrumi. Tāpat ar laiku šī liekā eļļas kārta sāk lobīties un terase kļūst nepievilcīga, kā arī vietās, kur liekā eļļas kārta nonāk nost, koks tiek pakļauts lielākai ārējai ietekmei.
    • Lai atvieglotu eļļošanas procesu, var iegādāties speciālu aplikatoru, kas paredzēts tieši koka eļļošanai. Izmantojot šādu aplikatoru, nepastāv risks, ka eļļas tiks uzklāta par maz vai par daudz. Šī aplikatora pluss ir tāds, ka tas paveic divus darbus uzreiz – ne tikai uzklāj antiseptiķi, bet arī to ierīvē kokā. Vizuāli šis aplikators atgādina grīdas mazgājamo mopu un ir arī ļoti ērts, jo tam ir speciāls kāts, kas nozīmē, ka nebūs jāsaliec mugura, bet darbu varēs izdarīt, stāvot kājās.
    • Eļļošana jāveic koksnes šķiedras virzienā, dalot terases dēļus pa daļām, – tātad uzreiz eļļo vienu dēli visā garumā, lai nerastos salaiduma vietas, jo slāņi var pārklāties un būs redzami plankumi. 

    Terase ziemā

    Vienīgais veids, kā pasargāt terases dēļus no laikapstākļu ietekmes arī ziemā, ir izdarīt visu, lai tai netiek virsū ne lietus, ne sniegs, ne saule. Vai tas ir iespējams un vai tas vispār ir vajadzīgs, atkarīgs no katra paša vēlmēm un iespējām. Nekādā gadījumā terasi nevajag apklāt ar plēvi vai jebkuru citu materiālu, jo kokam ir jāļauj elpot visu cauru gadu.

    3 noderīgi produkti

    1. Pinotex Terrace and Wood Cleaner. Mazgāšanas līdzeklis vecu vai netīru, dziļi piesūcinātu un nepiesūcinātu koka virsmu tīrīšanai un atsvaidzināšanai. Noņem no virsmas plānāku eļļas vai aizsarglīdzekļa kārtu, kā arī koksnes kārtu, kas ir nedaudz bojāta vai kļuvusi pelēka, kursi.lv
    2. Tikkurila Valtti Plus Terrace Oil. Aizsargā koksni pret UV staru iedarbību un padara virsmu ļoti izturīgu, ksenukai.lv
    3. Anza aplikatora komplekts terasēm 3–1. Komplektā ietilpst terases aplikators, slīpētājs un krāsu vanniņa. Piemērots eļļošanai un citiem koksnes apstrādes darbiem, buvniecibas-abc.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē