• Jumta likums – uzlikt un aizmirst! Kādu segumu izvēlēties?

    Jumts
    Kristīne Sēnele
    18. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    3/8Niedru un koka skaidu (lubiņu) jumti

    Niedru un koka skaidu (lubiņu) jumti

    Varētu teikt, ka šie jumta materiāli patiks estētiem. Tie, īpaši niedru, sevišķi krāšņi izpaudīsies, ja jumtam ir izbūves, liektas līnijas un apaļas formas.

    Niedres nevajadzētu izvēlēties, ja ir lēzens jumts (jāatceras, ka izbūves tad parasti ir vēl lēzenākas), jo tad tas kalpos krietni īsāku laiku. Optimālais slīpums ir 35 grādi, taču var uzlikt arī uz ļoti stāva jumta – 51 grāda.

    Tā kā niedru jumtiem parasti ir liela pārkare, tad notekām, ja tādas būs vēlme likt, jāveido individuāli stiprinājumi.

    Ir gadi (arī šis), kad niedres ir deficīts. Nav labas niedru pļaujas, jo, piemēram, jūra Papes ezerā paceļ ūdens līmeni. Tad jārēķinās ar cenas pieaugumu un to, ka niedru var vienkārši pietrūkt.

    Niedru jumts daudz labāk kalpos tur, kur ir vējains, piemēram, Kurzemes pusē. Vējš to izvēdina un izžāvē. Niedru jumtiem nepatiks kokainas un ļoti noēnotas vietas.

    Reizi piecos gados vajadzētu niedru jumtu apkopt – galvenokārt notīrīt apaugumu. Ja kāda lokāla vieta būs bojāta, tad gan nomainīt tikai to būs problemātiski.

    Niedru jumti patiks klusuma un laba mikroklimata cienītājiem, jo zem šī jumta lietu un krusu gandrīz nevar dzirdēt, arī svelme necepina.

    Skaidu jumtu pie mums pārsvarā gatavo no apses. Šī jumta mūža ilgumu galvenokārt nosaka tas, vai pareizi sagādāts un sagatavots materiāls. Veco laiku skaidu jumti stāvēja labāk, jo tolaik kokmateriālu sagādei pievērsa ļoti lielu uzmanību. Kokus gādāja janvārī, kad tam vismazāk sulas. Ja koks sulains, tad, strauji žūstot, skaidas var sagriezties.

    Skaidu jumtam var izmantot arī egli un priedi. Ja ir iespēja, var sagādāt koku jumtam vēl izturīgāku koksni, piemēram, ciedru, lapegli. Parasti skaidas liek divās trijās kārtās, bet ir arī gadījumi, kad četrās.

    Arī skaidu jumti derēs dažādas konfigurācijas jumtiem ar minimālo slīpumu 15–20 grādu, tomēr ieteicamāks ir vismaz 30 grādu jumts. Skaidu jumtu nebūtu vēlams likt, ja mājai tuvumā ir skujkoki, īpaši, egles. Skujas sakrīt starp skaidām, veidojot pateicīgu vidi pūšanai.

    Skaidu jumts arī ik pa pieciem gadiem būtu jānotīra. Atsevišķu posmu nomaiņa tikpat kā nav iespējama, jāmaina visa jumta plakne.

    Abu segumu pluss – neveidojas tāds kondensāts kā, piemēram, zem metāla, jo šie materiāli mitrumu uzņem un atdod apkārtējai videi. Ja jumta stāvu plāno apdzīvot, tad noteikti vajadzētu jau laikus konsultēties ar meistariem par piemērotāko jumta risinājumu.

    Skaidu jumti mīkstina lietus un krusas skaņu, bet pavisam to nenovērš. Arī siltumizolācija nebūs ļoti izteikta.

    Materiālu cenas: skaidu jumtiem – no 18 eiro/m2, niedru jumtiem – no 40 eiro/m2.

    Kalpošanas ilgums: skaidu jumtiem – 20–25 gadi, niedru jumtiem – 40–50 gadu.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē